Mégis, kinek a népirtása?

2015. július 14. 12:52

A Balkán stabilitása évszázados témája egész Európának, Magyarországnak pedig elemi érdeke.

2015. július 14. 12:52
Prőhle Gergely
Messzelátó

A Balkán stabilitása évszázados témája egész Európának, Magyarországnak pedig elemi érdeke. Az uniós csatlakozás vonzó perspektívát jelenthet a térség országainak, de ez a folyamat a jelenlegi európai közhangulatban aligha fog szárnyakat kapni. Kevés olyan politikai erő van a térségben, amelyik mérsékelni tudja az etnikai konfliktusokat, stabil kormányzást tud biztosítani, és még a gazdasági növekedést serkentő gazdaságpolitikát is tud folytatni. Szerbiának most történetesen ilyen vezetése van, Vucsics miniszterelnök a maga szélsőségbe hajló nacionalista múltjával ügyesen tud konszolidálni, ami az egész térség stabilitásának záloga lehet. Ezt méltányolta, s a folytatásra bátorította Vucsicsot múlt heti látogatása alkalmával a német kancellár, s egy nappal előtte az Európai Bizottság elnöke is. (…)

Hogy a srebrenicai mészárlást végül is ki hajlandó népirtásnak nevezni, és ki nem, egy sajátos politikai szómágia része, ami történtek ismeretében egy szégyenletes játék a szavakkal – a nemzetközi politikában korántsem egyedi jelenség. A megemlékezésen szintén résztvevő Ahmet Davutoglu török miniszterelnök genocídiumnak nevezte a 20 évvel ezelőtt történteket, de ne felejtsük el, hogy néhány hónapja, az örmények ellen elkövetett tömegmészárlás 100. évfordulóján pedig éppen hogy óvott a genocídium szó használatától. Igaz, egy meghatóan szép levelet ő is írt.

Mindenki hazabeszél tehát, a vallási közösségeket érintő ügyekben pedig különösen. Mégis, a szombati megemlékezés oldotta valamelyest a Boszniában  még mindig tetten érhető bizalmatlanságot, ami az állam működésképtelenségének is az egyik oka. A muzulmán közösség sebeinek begyógyítása, az uniós tagság nekik is esélyeket tartogató perspektívájának fenntartása pedig elemi érdekünk akkor, amikor az ISIS fenyegetése a Balkánon is megjelent. Tudja ezt Vucsics, tudja ezt Davutoglu, Merkel, Clinton – mi se felejtsük el! Bosznia közel van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2015. július 14. 22:31
Balkáni mindig is az Iszlám-Keresztény ütköző zóna volt.Emiatt volt instabil.Most a nagyon barom liberálisok,szocik ,be akarják hozni ezt az örökös konfliktust Európa szívébe.Ez a nyugati kultúra pusztulását,és az Iszlám teljes győzelmét hozná el.
packó_
2015. július 14. 13:44
Bosznia nagyon messze volt, de közel hozták. Ez egy másik kultúra, pontosabban kultúrák. Magyarország kb. 1848-ig nagyjából tudta konszolidálni azt a saját kis balkánt, amely főleg a török uralom után beszivárgott a területére. Azonban Magyarország 1849-ben ismét elvesztette az államiságát. Az 1848, 49-es magyarellenes román atrocitások elkövetőit már nem tudta megbüntetni. A háborúban saját érdekeink ellenére kellett belépnünk. A további magyarok elleni genocídiumokat sem tudtuk már megtorolni. A 44-es szerb vérengzés ugyanazon a szerb célon alapult, mint a srebrenicai, vagy amit később Koszovóban kíséreltek meg a szerbek: a férfiak megölésével, vagy a lakosság elűzésével szerezni területet. Miből gondolja Európa, hogy ez megváltozna egy kis szerbeknek nyújtott jólétért? Miből gondolja Európa, hogy a románok részei az EU-nak, azok a románok, akiknek a tömeggyilkos Iancu nemzeti hős? Miből gondolja Európa, hogy a többségében bolgár népességű Macedónia nem rendezi el első adandó alkalommal az albán kisebbségét - Koszovó szomszédságában? Miből gondolja az EU, hogy Koszovó nem gravitál Albániához - az uralmuk alatt lévő szerb kisebbséggel? (Csak mellékesen, a szerbeket mostanában dobták oda az albánoknak, ezt a határt mostanában húzták meg.) Miből gondolja az EU, hogy az erdélyi magyarok nem kívánnak az anyaországhoz tartozni, vagy önálló Erdélyt? Semmi nincs itt megoldva, kivéve, hogy vagy száz éve közelebb jött a Balkán.
Akitlosz
2015. július 14. 13:38
"Az uniós csatlakozás vonzó perspektívát jelenthet a térség országainak" Mert miért? "Kevés olyan politikai erő van a térségben, amelyik mérsékelni tudja az etnikai konfliktusokat" Az EU éppen nem tartozik ezek közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!