Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Európa, merre tovább?

2015. július 20. 14:43

Az már a világ vége, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azon az állásponton van, hogy jelentős adósságkönnyítés nélkül nem lehet megoldani a görög válságot.

2015. július 20. 14:43
Lóránt Károly
Magyar Nemzet

„Előbb a Világbank látta be, ha nem is nyilvánosan, hogy az általa adott kölcsönök feltételei nem segítik, hanem még nehezebb helyzetbe hozzák az e kölcsönökre rászoruló vagy egyszerűen csak tudatlanságból, felelőtlenségből kölcsönt felvevő országokat, majd az IMF elnöke, Christine Lagarde is felismerte, hogy a szervezet korábbi politikája káros volt a »megsegítettek« számára.

A változás olyan mértékű, hogy a jelenlegi görög válsággal kapcsolatban Lagarde kijelentette: az IMF csak akkor száll be a görög mentőcsomagba, ha az egy teljes program lesz, beleértve a görög adósságok átütemezését. – A 86 milliárd eurós mentőcsomag nem életképes adósságkönnyítés nélkül – mondta a francia Europe 1 rádiónak adott interjújában. Lagarde szerint a mentőcsomagnak két lábon kell állnia: az egyik, hogy a görögök egészséges költségvetési politikát folytassanak (ezt már meg is tették, hiszen a költségvetés elsődleges – kamatfizetések nélküli – egyenlege már erősen pozitív), a másik láb pedig a hitelezőkre vonatkozik, és ez nem más, mint az adósságok átütemezése, hogy könnyítsék Görögország adósságterheit. – A hitelezőknek meg kell hosszabbítaniuk az adósságok futamidejét, ki kell terjeszteniük a türelmi periódust, amikor még nem kell az adósságszolgálatot (kamat és törlesztés együtt) fizetni, továbbá maximális mértékben csökkenteniük kell a kamatokat – hangoztatta Lagarde.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. július 21. 00:32
Mit lehet mondani. Lagarde asszony & apparátja most felhomályosodott. Ennyi idő kellett egy hellyel közzel egyszerűen megoldott ügy okán.A felismerés lassan jött össze, hogy Gürög o geopolitikai hely.
tas0125
2015. július 21. 00:09
Mit lehet mondani. Lagarde asszony & apparátja most felhomályosodott. Ennyi idő kellett egy hellyel közzel egyszerűen megoldott ügy okán.A felismerés lassan jött össze, hogy Gürög o geopolitikai hely.
egyetmondok
2015. július 20. 22:49
Meg a magyart se.
kjkj945
2015. július 20. 16:01
Iszlám! ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!