Lehet, hogy boldog vagyok (2007)

2015. július 23. 16:04

Én azt gondolom, hogy bennünket az Isten ide helyezett és legokosabb lesz, ha itt boldogulunk.

2015. július 23. 16:04
Karátson Gábor
Origo

2007-es internetes, olvasói kérdezz-felelek Karátson Gáborral az Origón.

*

Üdvözlöm az olvasókat!

Üdvözlet, min dolgozik éppen? [juzt878]
- Folytatom a bibliai akvarell-sorozatomat: a Szent Márk írása szerint való evangéliumához festek vízfestményeket. Lassacskán haladok, de úgy érzem hamarosan kész leszek. Ezen felül már elkezdtem egy regényt, vagy másfél éve, de arról semmit sem tudok mondani. Kezdeményezésemre a Duna tévé pünkösd vasárnap gimesi napot tart Felsőlokon. Ezt a Duna tévé egyenesben közvetíti.

Ön boldog ember? Mi a boldogság? [huha]
- Lehet, hogy boldog vagyok. Jézusnak vicces válaszai vannak arra, hogy mi a boldogság. Például, hogy: "Boldogok vagytok, ha üldöznek benneteket." stb..

Mi a véleménye a Rába szennyezésről? A politikai bénázásról mit gondol? [komma]
- A Rába szennyezését rettenetesnek tartom, mint gondolom mindenki. Az osztrákok viselkedése, mint ahogy a Bős-Nagymarosi vízlépcső megépítését támogatták, nem lep meg. Ha Fodor Gábor most erélyesebben tud fellépni, az jó lesz.

Mi kellene ahhoz, hogy Magyarországon a civil szervezet hatékonyabbak legyenek, jobb legyen az érdekérvényesítő képességük? [cpg]
- Nagyobb és aktívabb tagsággal kellene rendelkezniük és kétség kívül minden résztvevőnek át kellene mennie egy szellemi tisztulási folyamaton. Néha arról ábrándozom, hogy egyes buddhista országokban minden fiúnak két évig kolostorban kell élnie, mielőtt kilép az életbe. Lehet, hogy ez sem segítene rajtunk, de bizonyos felszínes torzsalkodásoktól csak megmenekülnénk.

Az igaz, hogy szívén viseli a csángók sorsát? Mi a helyzet odakint? [juzt878]
- 51 éve járok oda, Setétpatakra, és írtam egy cikket a Heti válaszban Egy javaslat címen. Kinek van valami elképzelése arról, hogy amit Ceusescu nem tudott elvégezni, azt az EU be ne fejezze? Nagyon féltem őket a globalizációs rohamtól. A gyimesiek a magyarság
egyik legértékesebb részét alkotják. Azt javasolnám, hogy akiket érdekelnek a gyimesi csángók, azok utazzanak oda és nézzenek körül. Nagyon jót tehetne nekik egy erősbödő, de nem idegenforgalmi jellegű kapcsolat.

Minek okán került kapcsolatba Gyimessel, ha a Csepel szigethez kötődik élete egy része? [Szelíd-Szolid]
- Gyimesbe '56 júliusában toppantam be; '56 nyarán váratlanul lehetett útlevelet kapni Romániába. Így jutottam el a Setétpatakhoz is. A csepeli események pedig a forradalomhoz tartoznak. Ez a két látogatás életem legfontosabb tapasztalatai közé tartozik.

Mi végre van még Duna Charta? Hol látható a tevékenységük, vagy annak eredménye? [cupp]
- Ebben a pillanatban sehol. Szorgalmaznánk a Duna-törvény meghozatalát, de evvel kapcsolatban még semeddig sem jutottunk el. 2004. december 5-e előtt demonstrációt szerveztünk az "igen" válasz mellett. Eredménye ennek sem volt.

Jó lenne, ha a Védegylet párt lenne, és lenne egy zöld párt Magyarországon. [helobelok]
- A Védegyletből nem lett párt, csak Lányi András barátom néhány követőjével, kiszakadva belőle, létrehozta az Élő láncot, mint pártot. Ha volna egy igazi ökológiai párt, széles választói háttérrel, az persze jó volna. De ettől végtelenül messze vagyunk.

56-os elítéltként, mit gondolt Kádár sírjának felfogatásáról? [cpg]
- Mondhatnám, hogy semmit. Nem tudom, hogy mik az indítékok, nem tudom, hogy kik tették. A sírgyalázást nem helyeslem. Gyanúsan hasonlít a rendőrszékháznál történt lövöldözésre. De jó a kérdés, arra világít rá, hogy '56 eszméit a jelenkor szinte teljesen elárulta. Furcsa dolog ez a "csontmánia". Ahogy ő is a kivégzetteket arccal lefelé temette el, úgy most az ő sírját is meggyalázták. Nekünk azonban az élőkkel kell törődnünk. A meggyilkoltak, vagy hatalomban elhunytak sorsa már az Isten előtt van.

Üdvözlöm! Mi a véleménye a forradalom 50. évfordulóján alkalmazott rendőrterrorról?  [____Normális Fiú]
- Én is ott voltam az Astoriánál és amikor potyogott a fejemre a parázs, úgy éreztem, méltóképpen ünneplem '56-ot.

56-ban miért ítélték el? [norygirl]
- Egyetemista voltam. Kijártunk Csepelre, Bárány Jánosékkal voltunk kapcsolatban.

Ön szerint, hogy viselné a jelenlegi rendszert Krassó György, Zsille, Nagy Elek és a többiek, akik már nincsenek velünk? [cpg]
- Kicsit talán még nálam is rosszabbul.

Mit gondol Moldova szavairól, hogy az 56-os kivégzettek megérdemelték jutalmukat [zokni]
- Borzalommal hallgatom furcsa szavait!

Mit szól a rendőrök nemi erőszakához és a vezérkar leváltásához? [golyos]
- Ha igaz, hogy az az öt úriember megtette azt, akkor az a legborzalmasabb dolog, ami október óta történt. A leváltásokat taktikai parádénak tekintem.

Ön mit szól hozzá, hogy rendőrbotrányok kapcsán egymásra mutogatnak a politikusok? Egy korrupt rendőr nem a politikai viszonyok miatt lesz korrupt, hanem mert emberileg az [Boróka]
- Egy jogász társaságban tanúja voltam egy vitának, hogy manapság egy fegyveres testület tagja megtagadhatja-e a népellenes parancs végrehajtását, mint ahogy '56-ban sokan megtagadták. De a jogászok nem jutottak eredményre. A saját lelkiismeretével azonban mindenkinek egyedül kell szembenéznie.

Mit gondol a vezetésről és a reformokról? [subidubi]
- A lehető legrosszabb a véleményem mind a kettőről.

Ön miben látja Kádár örökségét az országban, ha van ilyen egyáltalán?
- 1956-ban, évszázadok óta először, ki tudtuk mondani, hogy mi magunk, mit akarunk. Ezt alaposan kiverték belőlünk. Most mindig csak azt hallgatjuk, hogy a nagyhatalmak mit várnak el tőlünk. Ez a kádári örökség.

Hallgatta Orbán beszédét a kongresszuson. Mit gondol róla? [helobelok]
- Csak részeket hallottam belőle. Annál, amit hallottam, szerintem többet kellett volna mondania. Arra kérdésre, amelyet a Kossuth téri tüntetők a puszta jelenlétükkel feltettek, mindmáig senki sem tudott válaszolni.

Bár a médiában nem élvez kitüntetett figyelmet, számos fórumon érveltek idén, tavaly is egy új alkotmány szükségessége mellett. Megoldást jelenthetne-e Ön szerint ez? [JOHNY DIABLO]
- Nem hiszem; csupán csak akkor, ha egy hatalmas népmozgalom eredményeként jönne létre.A jelenünk és jövőnk nem fogalmazás kérdése.

A szomszédom sem írni, sem olvasni nem tud, mégis ugyanannyit ér az Ő "keresztje" választáskor, mint akár egy Nobel-díjas kutatóé... bennem van a hiba, hogy ez zavar? [uzssob]
- Nehéz válaszolni, mert egy analfabéta is láthatja tisztán a dolgokat, és egy művelt ember is összekavarhatja azokat. De azért az igaz, hogy a modern tömegdemokrácia magában hordja saját önmegsemmisülésének a veszélyét, és napjainkban már irtózatos gyümölcsöket terem, nem csak nálunk.

Van még valami keresni valója ebben az országban egy olyan értelmiséginek, aki nem akar se lopni, se nyalni? [ronda78]
- Nekünk kell itt lennünk.

Ön szerint becsületes munkából a mai Magyarországon meg lehet gazdagodni? Vagy mindenképpen kell valami kis stikli vagy teljes vakszerencse? [uzssob]
- Hogyha a megpróbáltatások túl sokáig tartanak, akkor a végén már csak jóvátehetetlen következményekhez vezetnek. De azért ne hagyja magát senki, a tehetségnek szinte a természeti törvények erejével érvényesülnie kell. Talán akad, aki úgy is meg tud gazdagodni, de a legtöbb mai gazdagság mögött láthatóan stiklik állnak.

Hol van nagyobb esélye a boldogulásra egy jó papírokkal, képességekkel rendelkező fiatal számára: Magyarországon? Európában, valahol máshol? Még messzebb? [uzssob]
- Én azt gondolom, hogy bennünket az Isten ide helyezett és legokosabb lesz, ha itt boldogulunk. Nem biztos, hogy az Isten azt akarja, hogy meggazdagodjunk.

Egy bármilyen másként látni tudáshoz, vagy megtisztuláshoz az eddigi tanulságok szerint több generációnyi időre volt szükség, viszont itt nem áll ennyi idő a rendelkezésre....van remény így bármire még???? [Szers András]
- Ha a külső tényeket vizsgálgatjuk, nem sok reményünk lehet. De, hogy valami félreérthetőt mondjak, és ezt nem hagyományos vallási értelemben mondom, ha a magyar nép a maga sorsát Jézuséval egyesítené, akkor nyert ügye volna. Ez a közvetlen intuíciót jelenti,
az viszont olyan gyorsan jön, mint a villám.

Válasz lehet erre a világra a keleti filozófia? Van terepe itthon? [cpg]
- Ha kellő mélységükben vizsgáljuk a keleti gondolatokat, lehetőleg összefüggésbe hozva őket a saját kultúránk és vallásunk gondolataival, akkor nagyon sokat segítenek rajtunk. A saját válaszainkat azonban magunknak kell megtalálnunk.

Hogyan érdemes elkezdeni az útkeresést? [napnapnap]
- Az ember saját életénél, a hozzátartozókkal való kapcsolatainkkal, saját képességeink vizsgálatával.

Köszönöm a kérdéseket! Tartsanak meg emlékezetükben!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sziba Rita
2015. július 23. 23:47
https://www.facebook.com/nava.hu/photos/a.207262642648134.49621.204017109639354/977383578969366/?type=1&theater
Sinistra
2015. július 23. 23:06
Mesterem volt. Az egyetemen minden orajara eljartam. A diakok tobbsege hobortos bolondnak, korszerulten es erthetetlen szoszatyarnak, a tanarok pedig tudomanytalannak. Pedig Tanito volt, ebersegre es tisztanlatasra. Azt banom, egyetlen konyvet sem sikerult dedikaltatnom vele (nem latta ennek sok ertelmet). Remelem, lesz aki a Bardo-t felolvassa neki.
balf
2015. július 23. 20:49
Köszönjük. Nem ismertem őt eddig .. de ezek a kis gondolatfutamok szépek és igazak. Jó ember volt.
tevevanegypupu
2015. július 23. 19:57
Nagyon sajnálom..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!