A melegházasság jogi és társadalmi dilemmái

2015. július 20. 13:00

Ne kerteljünk: a melegházasság nyugati intézményesítését – kis túlzással – már majdhogynem tényként kezelhetjük.

2015. július 20. 13:00
Hegedős Soma
hvg.hu

A melegházasság intézményesítése vonatkozásában elénk táruló legnagyobb ívű kérdés valójában klasszikus: a jogbölcsészek Böckenförde-i paradoxonnak hívják. Ernst-Wolfgang Böckenförde jogfilozófus fogalmazta meg azt a dilemmát, hogy a szabadelvű és szekularizált államok már bizonyos előfeltételek (pl. polgári értékrend és intézmények, etikai hagyományok, stb.) fennállását igénylik. Ezeket a feltételeket előteremteni maguk azonban nem tudják és fel is emészthetik a vallási – kulturális szekularizálódás folyamatában. (Részben erre a problémára utal Molnár Tamás is fenti kijelentésében.) A melegházasság bevezetése kapcsán a kérdés az, hogy – a polgári értékrend mellőzésével – valóban megvalósult legalább a modern által szentesített tudományra, vagy legalább a hosszú távú társadalmi következményeket is felmérő tudatos gondolkodásra való hagyatkozás?

Végezetül az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletének – sok más lényeges vetülete mellett – még egy érdekes hivatkozására érdemes felhívni a figyelmet. A testület ugyanis nemcsak a jogegyenlőségre és a diszkrimináció tilalmára hivatkozott, hanem a személyiség szabadságára is a melegházasság bevezetésekor. A szexuális orientáció szabadsága tehát – e felfogás szerint legalábbis – a személyiség kiteljesedésének egyik záloga és végső soron ezáltal jogi eszközökkel mérsékelten korlátozható. A szexuális forradalom óta erősödő e felfogást, az utóbbi egy-két évtized jelentős kulturális változásait, a technikai fejlődést, a globalizációt, az evolucionizmus által uralt tudomány által megerőtlenített kereszténység tekintélyvesztését, vagy éppen az olyan ideológiai mozgalmak, mint a már említett gender-ideológia, vagy éppen az ugyancsak politikai befolyásra törekvő transzhumanizmus - vagy más néven: poszthumanizmus - által alakított új trendeket, stb. vizsgálva jegyezhetjük meg: Ahogyan a XX. század »az erőszak és forradalmak évszázadává« vált, úgy lehet a XXI. a szexualitásé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. július 21. 05:00
Ez nálunk hála Istennek nem téma, minek túlragozni. Aki buzi arát akar mehet Írországba esküdni.
Fakutya Vigyora
2015. július 20. 21:06
“Last Friday, this court took away from the people the right to decide on same-sex marriage on the basis of their own policy preferences.” http://www.msnbc.com/msnbc/scalia-protests-gay-marriage-ruling-again-unrelated-dissent
slomovicz
2015. július 20. 19:33
Egy TV dokumentum műsorban a napokban lejátszották az Amerikai Legfelsőbb Birósság ezirányú tárgyalásának a hanganyagát, magyar feliratozással. Megdöbbentem azon , hogy mennyire felkészületlen volt az a jogász amelyik az intézményesített buziházasságok ellen kellett (volna ) hogy érveljen. "Erre nincs válaszom Bíró úr. Erre sincs válaszom Bíró úr." Egyébként azt olvasom másutt hogy "megpuccsolta" a Legfelsőbb bíróság az Amerikai Alkotmányt. Lehet , hogy ez igy van, mert egyetlenegy bíróság sem alkothat törvényeket- CSAK alkalmazhat.!!!
hátakkor
2015. július 20. 18:17
"Ne kerteljünk: a melegházasság nyugati intézményesítését – kis túlzással – már majdhogynem tényként kezelhetjük. " Házasság férfi és nő közt köttetik, ez a tény. Teremtő, biológia, kultúra, megfigyelés, gránitszilárdságú Alaptörvény, nem végzünk kiskorúakon szociológiai kisérleteket, stb., stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!