Forró napok

2015. július 02. 13:57

A felismerés folyamata hosszú volt. Jó egy-két évtizede még népszerűnek tűnt az a vélemény, hogy csak egy jól szervezett lobbi próbálja elhitetni a felmelegedést.

2015. július 02. 13:57
Hancz Gábor
Kisalföld

A felismerés folyamata hosszú volt. Jó egy-két évtizede még népszerűnek tűnt az a vélemény, hogy csak egy jól szervezett lobbi próbálja elhitetni a felmelegedést, majd amikor az állítás tarthatatlanná vált, jött az a verzió, hogy természetes, embertől független változásról van szó. Az elmúlt néhány évben kultúrkörökben ezzel sem érdemes előhozakodni. Ha valaki csak egy kicsit is figyel, a hatások már most egyértelműek a Kárpát-medencében is. A tavalyi volt minden idők legmelegebb éve, idén pedig a május kivételével valamennyi hónap – igen, a sokak szerint hűvös június is – magasabb hőmérsékletet hozott a sokévi átlagnál. Ebben az a leginkább durva, hogy a sokévi átlagban nem az elmúlt bő száz, hanem csupán az 1981 és 2010 közötti harminc év van benne; a különbség különben még szembeötlőbb lenne. Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy harmadik éve maradtak el a medárdi zivatarok, s hogy az idei kevés csapadék nagyjából harmada a pünkösdkörnyéki öt napban hullott le.

A végítéletre vonatkozó jóslatokat nem lehet többé iróniával és megvetéssel kezelni – vonta le a tanulságot Ferenc pápa. Ezen mindenkinek érdemes elgondolkodni, de előtte kérem, kapcsolják be a légkondicionálót, forró napok elé nézünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. július 02. 16:26
http://vilagvege.eu/
Karvaly
2015. július 02. 15:00
Félek, hogy az erőfeszítés nem a változások visszafordítására fog törekedni, hanem a maradék erőforrások erőszakos megszerzésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!