A görög eset

2015. július 06. 07:49

A szélsőjobb és a szélsőbal összeért a görög példán. A tanulságok keserűek. A vasárnapi népszavazás után a görögök nem kerülhetik el a gazdasági átalakulást, ha tetszik a hasonulást, igazodást az európai centrum országaihoz.

2015. július 06. 07:49
Friss Róbert
Népszava

„Ha innen nézzük Ciprasz szónoklatait, »a görögök eltökélték, hogy saját kezükbe veszik sorsukat, bármi történjék is hétfőn, a vasárnap a görög méltóság, a demokrácia ünnepe« a Varufakisz pénzügyminiszter által »terrorizmussal« vádolt hitelezők felett, akik meg akarják alázni a görögöket, és ha ehhez még hozzá vesszük a magyar kormányfő magyar függetlenségi retorikáját, amely ugyan volt annyira óvatos, hogy egy virtigli megszorító gazdaságpolitikát álcázzon vele, akkor világos és tanulságos politikai képet kapunk arról: mire vezet az, ha a kapitalizmus öntisztuló képessége immár nem nemzetállami, hanem európai dimenzióban éppen akadozik.

A szélsőjobb és a szélsőbal összeért a görög példán. A tanulságok keserűek. A vasárnapi népszavazás után a görögök nem kerülhetik el a gazdasági átalakulást, ha tetszik a hasonulást, igazodást az európai centrum országaihoz. Ez az új-baloldali álom álom marad, miközben az európai túlélés a centrum nélkül keservesebb lesz, mint vele, főként most, hogy politikailag kettészakadt Görögország. A Mediterránum - az oroszok és a Közel-Kelet miatt - geopolitikailag a Nyugat számára legérzékenyebb része.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. július 06. 14:09
"a tanulságok keserűek" Bizony. Felmerült annak veszélye, hogy a bankárok nem kapják meg a pénzüket. Nemhogy az elvárt kamatokat, hanem a főösszeg jórészét sem.
néhai Ch.Pilot
2015. július 06. 11:39
"A szélsőjobb és a szélsőbal összeért a görög példán." Tudjuk Friss elvtárs! A magyarországi liberálkomcsik az abszolút közép! Mindenek viszonyítási alapja, az origó origója. A független, a pártatlac, az apátlan, az anyátlan, senkinek se rokona, se ismerőse. A csúcs semleges, a se hús se hal.
Rideg Planeta
2015. július 06. 09:53
Értem én a szándékot, hogy az átlag pestiballib, össze akarja mosni Orbánt és Ciprászt , de a valóság az, hogy ha marad az imádott Fletó vagy akár a libás ide jutunk mi is
pollip
2015. július 06. 09:42
"A szélsőjobb és a szélsőbal összeért a görög példán. " Ebből a mondatból is látszik, hogy a magyar ballib nem érti a helyzetet. A görög népszavazásnál nem a pártok fogtak össze egymással vagy egymás ellenében, hanem az ország kisembere megszabta a jövő útját!!!!! A magyar ballib nem érti, hogy vannak az országoknak-mindegyiknek- olyan ügyeik, amik felülírják a pártpolitikát és "CSAK" az ország érdeke a tét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!