Nincs értéke az oktatásnak

2015. július 10. 09:30

Az oktatás megtérülése a világon nálunk az egyik legmagasabb, ezért baj, hogy nincs értéke. Még mindig tapasztalható az a hozzáállás, hogy a felsőoktatás luxuscikk, tehát innen elvileg ki lehet vonni forrásokat.

2015. július 10. 09:30
Csaba László
Magyar Nemzet

– Jók a hazai makromutatók, de mikroszinten nem érzékelhető a javulás. Hogyan oldható ez?

– A lakosság érzetének megítéléséhez a hosszú távból kell kiindulni: most a 2006-os GDP-szintet értük el. Az összteljesítmény terén tehát nem állunk előrébb. A környezetünkben ugyanakkor több olyan államot is láthatunk, ahol jelentős előrelépés történt. Ilyen például Lengyelország, Románia és Ausztria, a szlovákok pedig fenntartották az előnyüket. Fontos tényező, hogy nálunk a társadalmi egyenlőtlenségek enyhén, de nagyon látványosan nőttek. Ennek egy része a politikai elit működéséhez köthető, ez a közbeszédben napi szinten szerepel. A jövedelmi különbségek növekedése nálunk azt jelenti, hogy a felső öt százaléknak több, az alsó negyven százaléknak kevesebb jut. A hivalkodó fogyasztás, a rongyrázás miatt rosszabb a közérzet. (…)

– Mekkora az esélye, hogy a józan észhez vissza lehessen térni ebben a kérdésben?

– A társadalmak általában nem tanulnak, ám egyes emberek, illetve társadalmi csoportok igen. Ha tartós a gazdasági növekedés, abból jut az alsó negyven százaléknak is. A stiláris normákat pedig mindig a felső egy–öt százalék alakítja ki, amelynek óriási a jelentősége, de mindig lehet rajta változtatni. Olyan magatartásformát lehetne példaként állítani, amelyben a közcélú adakozásnak fontos szerep jut. Ez működött korábban Magyarországon, nem kell kitalálni, csak újjá kell éleszteni.

– Az oktatás és az egészségügy a felső egy százalék értékrendjében mintha hátrébb sorolódott volna, és más célok kerültek előtérbe. Erről miként vélekedik?

– Az oktatás megtérülése a világon nálunk az egyik legmagasabb, ezért baj, hogy nincs értéke. Még mindig tapasztalható az a hozzáállás, hogy a felsőoktatás luxuscikk, tehát innen elvileg ki lehet vonni forrásokat. Ez szembemegy a világ trendjével. Ha aggódnak a társadalom szétszakadása miatt, többet kellene erre a célra költeni. Ami az egészségügyet illeti: az országban vajon mennyire kell romlania az egészségügyi állapotoknak ahhoz, hogy ezt felismerjék?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. július 10. 14:30
"Nincs értéke az oktatásnak" Már amelyiknek. Az biztos, hogy hülye hülyét nevel.
Tintamin
2015. július 10. 13:52
Ja, és Matolcsy alternatív magánegyeteme is 200milliárd állami vagyonból építkezik (legutóbb épp a kecskeméti kórház egy részlegét kapták meg...). Á, nincs is itten semmiféle maffia... http://vs.hu/gazdasag/osszes/matolcsy-elarulta-sajat-kozgazkepzest-epit-az-mnb-200-milliardbol-0828
Tintamin
2015. július 10. 13:51
Egyébként az ún. Közszgálati Egyetem, ahonnan kiváló Orbán-seggnyaló "tanulmányok" kerülnek ki, remekül prosperál....
Tintamin
2015. július 10. 12:24
Megmondta Lazar: inas- es cseledkepzes kell. Vissza a dzsentrivilagba. Megnezed, ugy is elnek ezek a fajankok. Dilettans, arrogans, gerinctelen suttyokat valasztott maganak a magyar. Megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!