Nem létezik EU-stratégia bevándorlásügyben

2015. július 14. 20:50

Az áprilisban felvetett javaslatcsomagból lényegében egyetlen elem jutott el a kidolgozás komolyabb szintjére: ez a kvótarendszer volt. A kötelező kvóta bevezetése azonban sok tagállam – így hazánk részéről is – olyan ellenállást váltott ki, hogy megvalósítása lényegében lehetetlennek tűnik.

2015. július 14. 20:50
Angyal Ágnes
Napi Gazdaság

„Az EU-nak van kidolgozott migrációs stratégiája, van egy működő rendszer, amely az 1999-es amszterdami szerződés óta szupranacionális szintre helyezte a kérdés kezelését, a schengeni övezetet létrehozó rendelkezések biztosítják a szabad mozgást. Így-úgy, de a rendszer működött. Eddig. Az elmúlt hónapok eseményei azonban megmutatták, hogy ez a szisztéma nem képes tovább kezelni azt a nyomást, amelyet az új helyzet teremtett.

Az idén áprilisi, több mint 800 emberéletet követelő hajókatasztrófa után az EU állam- és kormányfői összeültek, és valamennyi tagállam hangsúlyozta elkötelezettségét egy közös, szolidaritáson alapuló megoldás megtalálásában. A helyzet kezelésére vonatkozó, minden állam által elfogadható cselekvési terv azonban egyelőre nincs az asztalon, a részmegoldások szintjén sem.

Az áprilisban felvetett javaslatcsomagból lényegében egyetlen elem jutott el a kidolgozás komolyabb szintjére: ez a kvótarendszer volt. A kötelező kvóta bevezetése azonban sok tagállam – így hazánk részéről is – olyan ellenállást váltott ki, hogy megvalósítása lényegében lehetetlennek tűnik. Míg egyes tagállamok azért utasítják el, mert irreá­lisan nagy terhet jelentene számukra, addig Olaszország, amelynek megsegítésére irányult a javaslat, a szétosztandó menekültek alacsony száma miatt volt elégedetlen.

Szintén konszenzus látszott az embercsempészet elleni közös küzdelem kérdésében is, amelyet valamennyi tagállam hangsúlyoz, és ami mellett a másik kiemelten érintett tagállam, Olaszország is elkötelezetten kiáll. A hatékony megoldáshoz azonban szintén közös, európai fellépésre lenne szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. július 15. 17:49
„In necessariis unitas, in dubio libertas, in omnibus caritas.” [A szükségesekben egység, a kétségben szabadság, mindenben szeretet.] Robert Schuman E helyett az Unió a szükséges dolgokban tétovázik, a bizonytalan dolgokban keménykedik, a szeretetről meg nem tudják, hogy mi.
egyetmondok
2015. július 15. 07:20
Bevándorlási startégiája államnak lehet. Az Unió nem állam és nem érdemes olyan politikai követelményeket felállítani vele szemben,amely értelmes egy állam esetében.
balbako_
2015. július 15. 07:08
Azért nincs, mert ez egy impotens szervezet. A világ már régen túljutott a válságon, amikor az EU még Görögország, Ciprus, Spanyolország csődbejuttatásán fáradozott és azért harcolt, hogy Magyarország is hasonló sorsra jusson.
kaffogó hebrencs
2015. július 14. 23:46
Ez a napi gazdaság meglepően tisztán ír a ránk özönlő menekültek problémaköréről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!