Válasz Schiffernek: ebben különbözik a magyar határzár és a gázai fal

2015. június 17. 19:44

Ennyi csupán a különbség a két határkerítés között. Egy rosszul megválasztott hasonlatnál nincs veszedelmesebb, mert képes teljesen félrevinni az események értelmezését.

2015. június 17. 19:44
Zsuppán András
Válasz.hu

Anélkül, hogy a mérgezett izraeli-palesztin vitába bele akarnék bonyolódni, megpróbálok válaszolni Schiffer álkérdésére:

– A gázai fal olyan embereket tart távol Izraeltől, akiknek a szüleit, nagyszüleit a mai Izrael területéről űzték el hetven évvel ezelőtt. Ezzel szemben a déli határra több száz-ezer kilométeres távolságról érkező migránsoknak semmi köze nem volt eddig Európához és Magyarországhoz.

– A gázai fal teljes mértékben körülzár egy 360 km2-es, Budapestnél kisebb földdarabot, ténylegesen gettóba zárva 1,8 millió embert. Ezek az emberek semmilyen irányba nem tudják elhagyni a börtönüket. A szerb-magyar határzár nem zár gettóba senkit.

– Izrael nemcsak körülkerítette Gázát, hanem időnként le is bombázza. (Tegyük hozzá: nem ok nélkül teszi, rendszeresen lövik onnan, illetve öngyilkos merénylőket küldenek a területére.) Ilyenkor a világ elszörnyedve szokta nézni a háborús képeket, a halott gyerekeket, a lerombolt házakat. A magyar-szerb határon semmi ilyesmi nem lesz.

Ennyi csupán a különbség a két határkerítés között. Egy rosszul megválasztott hasonlatnál nincs veszedelmesebb, mert képes teljesen félrevinni az események értelmezését.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eisen64
2015. június 18. 11:13
Így lehet egy fals hasonlatot meg nagyobb butasággal cáfolni. A gázai övezet körül nincsen fal, ezzel a cikkíróval szemben nyilván Schiffer András is tisztában van, ezért nem is hivatkozik Gázára. A terület egyébként nem csak Izraellel, hanem Egyiptommal is határos, és nem izraeliek, hanem a Hamasz vezette önkormányzat irányítja. A világon a palesztin menekültek után fizeti az ENSZ a legnagyobb összegű segélyt, így a táborok fenntartása jövedelmező üzlet mind a Palesztin hatóság számára, nem véletlen, hogy 1949 óta egyetlen egyet sem szüntettek meg.
Centurio Q
2015. június 18. 09:40
"Mindegyiket demokratikus országok demokratikus kormányai emelték, kényszerűségből, hogy megállítsák a délről északra irányuló tömeges migrációt." És megállítják? Ja, azt nem, de roppant látványos.
zöldalma
2015. június 18. 09:35
Elképesztő ez a csúsztatás! De miért lettek elűzve ezek a szerencsétlenek? 48-ban háború volt a zsidók és az arab koalíció között, amit az arabok kezdeményeztek, miután nem fogadták el a béketervet és felosztást. Ja, hogy a világ azt várta volna el a zsidóktól, hogy önként és dalolva megadják magukat illetve, hogy végre valahára eltűnjenek a föld színéről? Hát nem jött be. Oszmán állam széthullásától rengeteg arab ország került kialakításra főleg a 30-as években, de nekik még erre a parányi, a Krímmel megegyező nagyságú területre is szükségük volt .Arról nem beszélve, hogy a brit mandátum megosztása 1920-ban napirenden vlt, oly formában, hogy egy zsidó és arab otthont kerüljön kialakításra, ami magába foglalta a mai Palesztinát és Jordániát. A terület 2/3-át megkapták a hasemiták (Jordánia) Churchill javaslatára. De ez sem volt elég, még a maradék 1/3 részt is meg kellett osztani az arabokkal. Ezekután támadta meg az egyesült arab sereg Izraelt.70 éve háború van. Kicsit szerényebbnek kellene lennünk.A heti válasz tájékozottabb újságírót engedhetne rá a témára.
egyetmondok
2015. június 18. 07:48
Schiffer hasonlata nagyon rossz,valóban az. Ez a mi szögesdrótunk semmi más állam falához,szögesdrótjához nem hasonlítható. Ez nem kínait választ el észak-koreaitól,nem zsidót palesztíntól,nem Mexico népét az USA-tól...,hanem magyart a magyartól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!