Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Ez egyenértékű a gyilkossággal

2015. június 10. 11:42

Én hónapokat éltem egy szíriai menekült-táborban Törökországban, és tudom, milyen borzalmak elől és milyen veszélyeket vállalva próbálnak ezek az emberek kétségbeesetten Európába jutni.

2015. június 10. 11:42
Nágó Zsuzsa
Kettős Mérce

Mit éreznél, ha Magyarországon lenne háború, ha egy pszichopata sorozatgyilkos osztag járná az országot, amely csapatosan erőszakol meg asszonyokat, majd árulja őket, lefejezi, élve darabol össze gyermekeket, csonkít-kínoz minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon embereket, a te családodat, gyermekeidet, és mikor próbálsz menekülni, gyakran a hátadon cipelve a nagyanyádat, aki már alig tud járni, és végre, a hegyeken, tengeren át elérsz egy olyan országot, ahol nincsenek aknák és nincs gyilkosság, ahol megkönnyebbülten fellélegzel, mert azt hiszed, emberek közé kerültél, de azok visszaküldenek a borzalomba, háborúba.

Mert 1. Nincs útleveled. Igen, miután lebombázták a házad, s meggyilkolták a családod, nem volt idő csomagolni, és az útlevelet keresgélni a romok és holttestek közt. 2. Elveszed a munkát a helyiektől. Hogyan? Nem beszéled a nyelvet, nincs munkaengedélyed, csak a puszta életed. És ha kapsz is munkát, feketén, vagyis minimális fizetéssel, az csak annyira elég, hogy esetleg ne halj éhen. És ha valaki téged választ munkásnak egy helyivel szemben – ami igencsak valószínűtlen –, az neked az életet jelenti, a másik embernek meg annyit, hogy tovább keresgél. 3. Más a bőröd színe, a kultúrád és nyelved, mint az övék.

És ezzel valószínűleg halálra ítéltek. (…)

A fenti helyzet mindennapos Szíriában és Irakban az utóbbi három évben. Magyarországra is érkeznek menekültek, de inkább csak átutazóként, a nyelv nehézsége miatt, és mert Bulgária és Magyarország híres arról, hogy nem szereti az idegeneket (gyakran még a többi magyart sem).

A kormány bevándorlással kapcsolatos szólamai és javaslatai nem tesznek különbséget háborús- és gazdasági menekült közt. A konzultációs kérdőív megfogalmazása szándékosan szájbarágó, és azt sugallja, minden menekült potenciális terrorista és/vagy gazdasági menekült, akik azért jöttek, hogy kivegyék a magyar emberek szájából a kenyeret.

A tegnap benyújtott törvényjavaslat pedig azt jelentené, hogy csak az Ukrajnán keresztül érkezőket engednénk be, a többieket, akik „biztonságosnak” nyilvánított országból jönnek, visszafordítanánk a határról. Mintha csak ennyi lenne a felelősségünk ezekkel a tragédiákkal, ezekkel az emberi sorsokkal kapcsolatban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. június 11. 09:24
Nágó Zsuzsa! -Közismert; aki fél igazságot mond, az hazudik. Ön, felet sem mond. Csak, bűntudatot gerjeszt. -Közismert; a probléma kiváltó okát kell feltárni. A betegség is, csak így gyógyítható. Sunyin és gyáván nem beszél a csodás, nagy nyugat, a volt (és ma is, gyarmattartóként viselkedők) felelősségéről. Akik, a katasztrófát előidézték. Lássuk már be, lássák már be!
Peter8811
2015. június 11. 06:43
"Ez egyenértékű a gyilkossággal" Sőt kódolt holokauszt, kódolt Trianon, és kódolt tanácsköztársaság.
Vén Csataló
2015. június 10. 22:00
Hazudsz. A konzultációs kérdőív nem "sugallja", hogy "minden menekült potenciális terrorista", viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a menekültek között magukat menekültnek álcázó, beszivárgó terroristák is vannak. Ez a rideg tény. Aki ezt elhallgatja a társadalom elől, márpedig a libsi gittegylet el akarja hallgatni, az szándékosan sodorja veszélybe ennek az országnak a lakóit.
antioxi
2015. június 10. 20:43
Négó Zsuzsanna! Ugye tudod, hogy az USA kormányzatánál kell a felelősöket keresni a szir, török, afghanistani, iraqi, stb menekült táborok léte és a menekültek óriási áradata miatt?! Az USA nélkül nem lennének táborok és nem lenne "iszlám állam" sem. A jenkiké az összes a felelősség a "demokratizálásuk" miatt. Vádolom őket. A régi bolsi jelszó szerint vannak a jenkik: "Boldoggá teszlek, ha bele döglesz is"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!