Valamiért nem engedtek találkozni Orbánnal

2015. június 27. 14:19

Orbán úr túlzás nélkül a legkiválóbb politikus, akivel életemben találkoztam. Ma meglehetősen ellentmondásos a róla kialakult kép, és komoly problémákkal is kell szembenéznie, ám a politikai képességei továbbra is lenyűgöznek. Interjú.

2015. június 27. 14:19
Igor Janke
Magyar Nemzet Hétvégi Magazin

Ha jól tudom, komoly szervezőmunka ellenére sem sikerült találkoznia a magyar miniszterelnökkel legutóbb, amikor anyagot gyűjtött az angol kiadáshoz írt kiegészítő fejezetekhez. Ez meglepő, hiszen ön mindig kinyilvánította rokonszenvét Orbán Viktor iránt…


Ennek egyszerű az oka: a környezete valamiért nem engedte meg, hogy ez a találkozó létrejöjjön. Nem igazán értem ennek az okát. Őszintén szólva nevetségesnek is tartom, hiszen így is, úgy is meg fognak jelenni ezek a friss szövegek, amelyekre így aztán végképp nincs hatásuk, de ez legyen az ő problémájuk. De tudjuk sajnos, milyen Orbán mostani környezete.

Ha mégis sikerült volna találkozniuk, miről beszélgetett volna a könyve hősével, mit mondott volna el neki mindenképpen?

Valószínűleg azt mondanám el neki egy ilyen helyzetben, hogy értékelem és kedvelem őt. Hogy továbbra is kimagasló politikusnak tartom. Azt is elmondanám neki, hogy mindenképp változások mellett kellene döntenie, főleg a pártja elitjét illetően. Mert az elégedetlenség, amely a szavazókat egyre inkább feszíti, robbanásveszéllyel is fenyegethet. Ahogy az például Lengyelországban történt, ahol nem is túl jelentős dolgok miatt törtek ki az indulatok. Rendkívül irritálta például a lengyel választópolgárokat, hogy bizonyos miniszterek milyen elképesztően drága ebédeket költenek el, milyen hatalmas számlákat hagynak maguk után, és milyen extravagánsan viselkednek. Ezek látszólag apró ügyek, de nagyon komoly felháborodást váltottak ki az emberekből. Hasonló veszély szerintem Magyarországon is fenyeget. (...)

Fel tudja még ennyi idő elteltével idézni, pontosan milyen megfontolások miatt döntött úgy, hogy egy magyar politikusról, éppen Orbán Viktorról ír könyvet?

Azért, mert Orbán úr túlzás nélkül a legkiválóbb politikus, akivel életemben találkoztam. Ma meglehetősen ellentmondásos a róla kialakult kép, és komoly problémákkal is kell szembenéznie, ám a politikai képességei továbbra is lenyűgöznek. Mindig nagy hatással voltak rám azok a politikusok, akikben van bátorság nagy víziókban gondolkodni, és a várható nehézségek ellenére is van bennük elszántság azok megvalósítására. A mélyreható reformok levezénylése egy országban mindig hatalmas nehézségekkel jár. Komoly érzelmeket és kritikákat vált ki. Neki viszont megvan az ereje, a tehetsége és a bátorsága, hogy ezeken a nehézségeken úrrá legyen. Persze aki ennyi mindent vállal egyszerre, az nemcsak csodálatos tetteket hajt végre, hanem hibázik is. (...)

Lengyelországban jelenleg az ellenzéki konzervatív PiS az őszi parlamenti választások esélyese, melynek képviselői nemegyszer hivatkoznak Orbán Viktorra mint mintára. Mennyire ismert önöknél a magyar miniszterelnök?

Orbán Viktor a lengyel konzervatív politikusok körében jól ismert és nagyon népszerű. Talán ebben az általam írt könyvnek is van némi szerepe. Azok a jobboldali politikusok pedig, akiknek most esélyük van hatalomra kerülni Lengyelországban, tanulmányozzák, mi történt és történik Magyarországon. Orbán Putyinhoz való közeledése azonban döbbenetet váltott ki, mivel nálunk az ukrajnai események kiemelt fontossággal bírnak. Ugyanakkor azt hiszem, még mindig ott tartunk, hogy képesek vagyunk arra, hogy megvizsgáljuk a másik álláspontját, és belássuk, mik a másik érdekei. Amelyek természetesen lehetnek eltérőek, hiszen az önöké is egy szuverén ország, ettől még nem kell megválnunk egymástól. Azt gondolom egyébként, hogy Közép-Európában még mindig Lengyelországban értik meg a leginkább, hogy mi történik Magyarországon.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. június 28. 14:18
a lengyel szerző: "Orbán úr túlzás nélkül a legkiválóbb politikus, akivel életemben találkoztam. Ma meglehetősen ellentmondásos a róla kialakult kép, és komoly problémákkal is kell szembenéznie, ám a politikai képességei továbbra is lenyűgöznek." ...de Simicska csicskája ezt teszi be a címbe: "Valamiért nem engedtek találkozni Orbánnal"...
kukagyerek
2015. június 28. 10:33
Rákosit is így ajnározták annak idején.
néhai Ch.Pilot
2015. június 28. 09:07
"Valamiért" nem engedték találkozni... Ja. Ő meg valamiért találkozni akart a miniszterelnök úrral. Jó lenne tudni, hogy miért. A könyve nem olyan régen jelent meg róla. Annyi idő nem telt még el, hogy érdemes legyen újat írnia. Tehát valami akár valami hátsó szándéka is lehetett. Vagy csak az előző könyve olyan sok pénzt hozott a konyhára, hogy gondolta, szakít még egy adagot. Azt hitte, első könyve után amolyan "udvari íróként" szabad bejárása lesz Orbán Viktorhoz. Olyan kiváltságokat (befolyást?) szeretne, amit mások esetében ő is bírál...
Box Hill
2015. június 27. 20:40
Orbánnak már régen tisztogatást kellett volna végrehajtania a saját háza táján. Egy ország eredményes vezetése elképzelhetetlen jó, tiszta és szolgálatra elkötelezett vezetői csapat nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!