Hanyatlik a házasság intézménye?

2015. május 15. 15:15

A házasság alapvető normái pozitív hatással vannak a társadalomra. Az újraértelmezések aláássák a házasság értékét.

2015. május 15. 15:15
Thorpe Dániel
Danube Institute blog

„A házasságot a monogámia, a kizárólagosság és a tartósság határozza meg, amelyek arra ösztönzik a férfit és a nőt, hogy tartósan és kizárólagosan elkötelezzék magukat egymásnak, és hogy felelősséget vállaljanak gyermekeikért. A házassági kultúra hanyatlása felé a válás elterjedése jelentette az első nagy lépést. Az újraértelmező törekvések még tovább haladtak az intézmény az összes főbb jellemzőinek elhagyásáig.

Anderson felsorol az elmúlt években született újraértelmezések közül néhányat. Dan Savage melegaktivista a New York Times-ban mutatta be az új »monogámia-szerű« házastársi elképzelését, ahol a partnerek megengednék egymásnak a szexuális hűtlenséget. »A heteroszexuális közösségnek pont egy rugalmasabb hozzáállásra lenne szüksége a házasságot illetően« – írja a cikkében. De ha a házasság már lehet szexuálisan nyitott, miért kéne két főre limitálni? A Salon nevű liberális folyóiratban egy nő »Az én két férjem« - főcím alatt megosztotta, hogyan él együtt férjével, szeretőjével és lányával. A Washington Postban két éve mutattak be egy elképzelést egy újféle házasságról, melyben a felek a házasságot csak egy bizonyos időtávra kötik meg, akár egy ingatlan bérlését, és ha az lejár, dönthetnek, hogy meghosszabbítják-e.

Ryan T. Anderson állítja, hogy a házasság alapvető normái pozitív hatással vannak a társadalomra. Az újraértelmezések aláássák a házasság értékét. A házasság alapjában nem több, mint egy férfi és egy nő összekapcsolása férjnek és feleségnek, hogy aztán apja és anyja legyen kettőjük kapcsolatából születendő gyermeknek. Amikor egy baba megszületik, mindig van egy anya a közelben: ez egy szaporodási-biológiai tény.

A kérdés, hogy az apa is részese lesz-e a gyermek életének, és ha igen, milyen hosszan. A házasság növeli az esélyét annak, hogy a férfi elkötelezi magát a gyermek és az anya mellett. A házasság kapcsolatot biztosít a gyermek és szülei között. Ha egy férfi nem kötelezi el magát, annak az esélye, hogy apátlan gyereket és töredékes családot hozz létre, megnövekszik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. május 15. 21:55
Az un. evoluciós idiotizmus rég megbukott elmélet.
Agnieszka
2015. május 15. 18:15
Egy egészséges kisgyerek nagyjából a legszebb, ami az életben van. Nemcsak a mamájának, de a papájának is. A kisgyerek felnőtté nevelése, növekedése évtizedek munkája, a felelősség az életen végigkísér. A gyermekek fölnevelésére a legkézenfekvőbb közeg egy nagyjából jó házasság, aminek lényeges tulajdonsága, h. együtt jobb, mint külön, kedvező esetben könnyebb is. Kár, h. mostanában minden érték viszonylagossá vált, maga az élet, mint arasznyi lét folytatódásának eszméje és célja is. A felelősség, feladat, szeretet, erkölcsi értékekben való hit nélküli élet sivár. Olyan jót senkivel nem lehet nevetni, mint saját gyerekkel. Valaha ezek kézenfekvő gondolatok voltak, nem vita tárgyai.
Morgen
2015. május 15. 17:34
Pár tíz év, aztán betiltják a házasságot. A robotok kiváló cselédek lesznek, Szaporodni meg majd csak a gazdag "kutya" fog. A felesleges emberek meg kapnak pár bizsergető áramütést, hogy élvezzenek is valamit, mielőtt kihalnak. (Oda kell figyelni arra, hogy milyen kérdés mögött milyen kész válasz van).
Senye Péter
2015. május 15. 17:26
Az ún. jóléti társadalom azt a hitet kelti, hogy nincs szükség a házasság és a többgyermekes család intézményére. Csak megfeledkezhetünk arról, hogy nem lesz, aki biztosítja a 'jóléti társadalom' fenntartásához szükséges munkát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!