Miért a Hit Gyülekezete adta ki magyarul Udo Ulfkotte konteóit?

2015. május 26. 08:54

Az Ulfkotte-kötet világképe nem túl komplikált. Megtudjuk belőle, hogy kit szeret, illetve kit tart vétlen áldozatnak. Putyint és Schrödert.

2015. május 26. 08:54
Papp László Tamás
Átlátszó

A politikai korrektség természetesen sokaknak (így e cikk szerzőjének is) éppúgy nem tetszik, ahogy Udo Ulfkotténak. Csak épp gyökeresen mást értünk ezen a jelzős szerkezeten. Nekünk, itt az Átlátszónál a píszí testet öltött szimbóluma az a hölgy, aki a Facebookon minden kínálkozó alkalmat megragadva leantiszemitáz bennünket különböző szürreális ürügyekbe belekapaszkodva, az élő fába is belekötve. Vagy amikor hasonló megalapozottságú érveléstechnikával vádolta antiszemitizmussal Romsics Ignácot Gerő András.

Eme módszer alkalmazása legkevésbé sem a tényleges rasszizmussal szembeni harcról szól, sokkal inkább arról, hogy a számukra kellemetlen vagy kínos tabutémák megvitatása helyett a kérdés felvetőjét próbálják alaptalanul szalonképtelenné nyilvánítani. Az alaptalan, mondvacsinált vagy koholt antiszemitázás, rasszizmus-vád pont az igazi kirekesztőket segíti. Hisz minden valótlan gyanúsítás gyengíti a helytálló leleplezés esélyeit. A közvélemény, ha alaptalan, nevetséges antiszemitizmus-, (nemi erőszak-, rasszizmus-, szexizmus-, kisebbségüldözés-, diszkrimináció-,) vádakról hall, hajlamos azt gondolni: az összes ilyen vád alaptalan, az egész csak értelmiségi hiszti, píszí-farkaskiáltás, s a tényleges antiszemiták vagy más kirekesztők is ártatlanok.

Ulfkotte képe erről viszont – aligha meglepően – összeesküvés-elméleti. A politikai korrektség által támogatott bevándorlás szerinte az uniós elit konspirációja. Melynek célja, hogy a népakarattal szemben az olcsó munkaerőt jelentő migrációt erőltesse. Ez kellőképpen népszerű álláspont, hogy akár egy könyvet is a sikerlisták élére röpítsen. Viszont nem ártana kipróbálni, hogy az Ulfkotte által a bevándorlás ádáz ellenzőinek gondolt tömegek felfogása ugyanez maradna-e, ha dönteniük kellene. Felajánlanák nekik, hogy reggelre eltűnnek a bevándorlók milliói, de az általuk végzett munkát nekik kell átvenniük. Annyi pénzért és olyan feltételekkel, ahogyan ők csinálták korábban.

A xenofób, rasszista populizmus és a politikai korrektség harcát legjobban egy filmcímmel lehet tömören definiálni: Alien versus Predator. Vagy magyarosan: faék a faék ellen. Tehát hogyha van egy ostoba, doktriner vagy embertelen nézet, akkor arra egy fordított előjelű ellendemagógiával kell reagálni. Ha valaki általánosító, idegenellenes módon veti fel a bevándorló-kérdést, akkor erre a politikai korrektség úgy reagál, hogy a migránsok beilleszkedési zavarait, a befogadó országok többségének jelentős része, valamint a bevándorlók egyes rétegei közötti interkulturális konfliktusok létét (és kulturális, civilizációs okait) sem szabad elismerni. Ulfkotte viszont a politikai korrektség, a multikulturalizmus kétségtelen válságát, zsákutcás jellegét arra használja, hogy a többségi lakosság bevándorlókkal szembeni általánosító előítéleteit, rasszizmusát mentegesse, sőt legitimálja.

»Informálódjunk inkább ingyenesen az internetről a sok alternatív és szabadon hozzáférhető hírportálról.« –ajánlja Ulfkotte. (287. o) Önmagában ama megállapítással teljesen egyet lehetne érteni, hogy a globális és nemzeti szintű, a politikával rengeteg szálon összefonódott médiavállalatokkal szemben egészséges bizalmatlanság javallott. Az Átlátszó vagy a Direkt36 létrejötte, (illetve az, ami ezt megelőzte az alapítók korábbi munkahelyén, az Indexnél és az Origónál) szintén azt bizonyítja, hogy az oknyomozást könnyebb dzsunkákról folytatni, mint anyahajókról.

De a konteók nem változnak oknyomozássá attól, hogy egy dzsunkáról lövik velük a korábbi anyahajót.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. május 28. 14:28
"A Magyar Nemzet szombaton és hétfőn is bővebben írt az ügyről. A lap szerint hat pályaművel összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör." Na, ennek a Geréby filozófusnak a lánya csinálja.
Fakutya Vigyora
2015. május 28. 14:28
Igen, ez alap. Kezdődött az ávósok által működtetett belpesti kabarékban.
ZotyaPi
2015. május 28. 00:52
..."Felajánlanák nekik, hogy reggelre eltűnnek a bevándorlók milliói, de az általuk végzett munkát nekik kell átvenniük. ANNYI PÉNZÉRT ÉS OLYAN FELTÉTELEKKEL,AHOGYAN ŐK CSINÁLTÁK KORÁBBAN.".... Buta logikai bukfenc. Ez nagyon gyakori tény, majdnem általános gyakorlat a "Lajtán túl" ( jóval kevesebb pénzért, rosszabb munkakörülmények között,stb.. veszik fel eleve a külföldi munkavállalót). Hamis bármiféle illuzórikus viszonyítás. A "bennszülött" munkavállaló kimondva - kimondatlanul előnyt élvez (hazai pálya). Udo Ulfkotte továbbgondolásra késztet. Figyelem felhívó. Vitára invitáló. Tabukat felszínre erőltet. (Nyilvánvalóan, nem tévedhetetlen próféta ő sem..) Nem (el)hinni kell, gépiesen. Utánajárni...
Brigadéros
2015. május 28. 00:51
Végigolvastam az eredeti cikket, mert a mandis rövidítés nem volt túl érthető...mi tagadás, az után sem kaptam választ a címben feltett kérdésre... Ilyen kaliberű, megállapításokkal van tele a cikk: "Igaz, kritikusai szerint Ulfkotte összeesküvés-elméleteinek nagyjából annyi köze a média valóságához, mint a szórakoztató kórházsorozatnak az igazi orvosláshoz. " Alátámasztás semmi... Felejthető írásról van itt szó...el kell olvasni Ulfkotte könyvét szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!