Nem lesz kötelező a családi csődvédelem

2015. május 19. 10:35

Önkéntesen lesz választható a családi csődvédelem, melyet idén ősztől azok a családok választhatnak, amelyek kritikus helyzetben vannak, netán az ingatlanjukat már kijelölték végrehajtásra. Jövő ősztől pedig valamennyi adós.

2015. május 19. 10:35

A családi csődvédelem önkéntesen lesz választható, az eljárásra a hitelezők senkit nem kötelezhetnek majd – jelentette ki Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kedden az M1 aktuális csatorna műsorában. A KDNP törvényjavaslata alapján két lépcsőben kívánják bevezetni az intézkedést. Idén ősztől azok a családok választhatnák a csődvédelmet, amelyek kritikus helyzetben vannak, netán az ingatlanjukat már kijelölték végrehajtásra. Jövő ősztől pedig valamennyi adós – tette hozzá.

Rétvári hangsúlyozta: a leginkább azoknak jelent segítséget a rendszer, akik ugyan rendelkeznek valamekkora pénzügyi teljesítőképességgel, ám az adósság mértéke meghaladja azt. Amennyiben az adós a csődvédelmet választja, akkor első körben önállóan tárgyalhat a hitelezőkkel egy egyezség érdekében. Ha viszont nem jön létre megállapodás, a bíróság határozhat meg az adós számára egy ötéves törlesztési tervet. A folyamat eredményezheti az adósság egy részének elengedését is – fűzte hozzá. Az intézkedés jó a hitelezőknek is, mert a törlesztés felügyelet mellett történik és nem kényszerülnek követelésük értékesítésére – mondta Rétvári Bence.

A KDNP a tervek szerint a hét közepén terjeszti az Országgyűlés elé a családi csődvédelemről szóló javaslatát és az előterjesztésről várhatóan még a tavaszi ülésszakban döntés születik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. május 19. 11:34
"az adós a csődvédelmet választja, akkor első körben önállóan tárgyalhat a hitelezőkkel egy egyezség érdekében. Ha viszont nem jön létre megállapodás, a bíróság határozhat meg az adós számára egy ötéves törlesztési tervet." Na persze, mert mindenki rendelkezik olyan pénzügyi és jogi ismeretekkel. Miért nem neveznek ki csődbiztos, aki segíti a családot? "A folyamat eredményezheti az adósság egy részének elengedését is" Miért csak egy részének? A bankok felelőssége a hitel kihelyezésében már megint hol marad? Ez is olyan fideszes megoldás 5 év után. Ezt már az első évben kellett volna. De a mutyizás mellett nem jutott idejük rá.
neumagone
2015. május 19. 11:16
Pedig néhány honatyára ráférne. Csak az a tengernyi adósság...:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!