Győzelem-e?

2015. május 08. 12:30

A világtörténelmi jelentőségű fordulat a 70. évforduló Magyarországán alig tűnik fel. Néhány héttel ezelőtt a második világháború magyarországi befejeződésének kerek évfordulója is szinte észrevétlen maradt. Miért?

2015. május 08. 12:30
Miklósi László
hvg.hu

„Nemrég döbbenten mesélte egy középiskolás: egy diákcsere alkalmával Olaszországban azt tapasztalta, hogy ott a történelemmel való ismerkedést a közelmúlt eseményeivel, egyebek mellett Olaszország második világháborúban betöltött szerepével kezdik. A történelemtanulás alapja: a demokrácia fontosságának tudatosítása.

Magyarországon ez elképzelhetetlen. A kizárólagosan kronológiára épülő történelemtanítás úthengere minden más megközelítést a földbe döngöl. A tananyag egyetlen lehetséges felépítése, valamint a kötelező ismeretanyag bősége lehetetlenné teszi a fontos kérdésekkel való érdemi foglalkozást. S erre szándék sincs.

A történelem meghatározó eseményeire való emlékezés persze nem kizárólag az iskola feladata. A múlt hiteles, tényszerű bemutatása közös ügyünk. A (köz)média mellett a településeknek, családoknak, kisközösségeknek és az egyházaknak is adódna teendője ebben.

Ha a fontos történelmi kérdéseket súlyuknak megfelelően kezelnénk, azok a közbeszéd tárgyai lehetnének. Ebben az esetben szó eshetne ezekről otthon, a szomszéddal való beszélgetésekben, valamint a médiában. Ha így lenne, magától értetődően az iskolában jelentőségének megfelelően foglalkozhatnánk Magyarország részvételével a második világháborúban, s a hitleri »Harmadik Birodalom« legyőzésének történelmi fontosságával is. Akár kezdhetnénk ezzel is a történelemtanítást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. május 09. 12:10
Most akkor mégis miniszterelnöki szinten kellett volna képviselni ma Magyarországot a Vörös téren? Elmentek ti a faxba kedves hvg!
kjkj945
2015. május 08. 21:38
""" A világtörténelmi jelentőségű fordulat a 70. évforduló Magyarországán alig tűnik fel. Néhány héttel ezelőtt a második világháború magyarországi befejeződésének kerek évfordulója is szinte észrevétlen maradt. Miért? """ Mert Magyarország még mindig az egyetlen háborús bűnös kollektive!! Ezt miért is kellene ünnepelni?? Miklósi tört én ész.
tango47
2015. május 08. 21:20
"Ha a fontos történelmi kérdéseket súlyuknak megfelelően kezelnénk, azok a közbeszéd tárgyai lehetnének." ESTÉNKÉNT ÖSSZEÜLÜNK A CSALÁDDAL ÉS ERRŐL ELMÉLKEDÜNK. NORMÁLIS EZ A PASAS? (költői kérdés volt).
bumburi
2015. május 08. 19:52
Semmiképp nem nevezhető győzelemnek az a háború amelynek a végén az 1947-es Párizsi Békeszerződésben újra megerősitették Magyarország kifosztását és megcsonkitását, ami az európai történelem leggyalázatosabb bűncselekményének tekinthető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!