Politikai útvonal-tervező, avagy hogyan jussunk el Dániába?

2015. május 26. 09:48

Az Orbán Viktor által felrajzolt jövőkép egy ijesztő – működésképtelen és retrográd – modellt rajzol elénk.

2015. május 26. 09:48
Marosán György
hvg.hu

„Az Orbán Viktor által felrajzolt jövőkép egy ijesztő – működésképtelen és retrográd - modellt rajzol elénk. Nem a szándékok a fontosak, ne is a szavakból próbáljuk kiolvasni a jövőt. A modell logikájára figyeljünk. A társadalmi szervezetek működésének szükségszerű feltételei vannak, amelyek nélkül azok nem működtethetők hatékonyan. Nem válogathatunk szabadon az alkalmazni kívánt intézmények között sem. Nem hozhatunk pillanatnyi érdekeinket szolgáló törvényeket, mert azok egymás hatását leronthatják. A különböző feltételek között kifejlődő szervezeti megoldások nem illeszthetők hatékonyan össze.

Hiába nevezed meg célállomásként Szingapúrt, ha az általad teremtett rendszer korrupciója, a Balkánt idézi, klientizmusa a Dél-Amerikai banánköztársaságokat, a vezér szeszélyei pedig Afrika kiszámíthatatlanságát. A közfoglalkoztatás rendszere, a folyamatos elitváltás, a kinevezett gazdasági oligarchák, a személyhez kötődő kliensekkel megtöltött intézmények, mind a társadalom újra-patrimónizálódását mutatják. Hiába hivatkozik tehát Orbán Viktor a »munkaalapú« ázsiai társadalmak példáira, a valóságban Közép-Ázsia diktatúrái felé vezeti az országot.

A magyar társadalom ma ismét ott tart, mint negyed századdal ezelőtt, de más lelki állapotban: illúzióit veszítve, esélyeit elvesztegetve, a polgárok bizalmát eljátszva, és megfáradva az egymást kiszorítani igyekvő elitek harcában. Ebben a helyzetben az eseményeket nem a bizalom és a jó-szándék logikája írja, legfeljebb a politikai elit tanuló- és alkalmazkodáségére lehet számítani. Az világosan látható, milyen környezet veszi körül Magyarországot.

Ezt a világot - egyébként helyesen – így jellemezte a miniszterelnök: bizonytalan, kiszámíthatatlan és válságokkal teli. A történelmi tapasztalatok szerint ezekhez a feltételekhez – minden gondjuk ellenére – a jobb felső négyzet társadalmai képesek legjobban alkalmazkodni. Akkor pedig, Batsányi intését - »Vigyázó szemetek Párizsra vessétek« – megszívlelve, ma azt kell mondani: vigyázó tekintetünket a »felső-északi« úton járó, kis európai országok – Norvégia, Svédország, Hollandia, Finnország, és Svájc – példájára kell vetni. S, hogy ne kelljen oly sokat válogatni, kövessük Fukuyama tanácsát, aki – helyesbítve 25 évvel ezelőtti, a történelem végét hirdető előrejelzését – most megjelent könyvében új jelszót adott ki: jussunk el Dániába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 26. 17:58
""Politikai útvonal-tervező, avagy hogyan jussunk el Dániába?"" Maurun keresztül a legrövidebb.
Tintamin
2015. május 26. 17:33
Erdekes, hogy az egyugyu fideszes agyhalottaknak bejon ez a rendszer, ahol termeszetes a kozpenzlopas, es a neofeudalis huberi rendszer. Valoszinuleg maguk is lopnak es segget nyalnak egesz nap, ahogy az allamparttol tanultak.
Selamat
2015. május 26. 14:43
Blablablablablaba. Annak meg szívből örülök, hogy egy hávégés Marosánnak nem tetszik a Zorbán által kijelölt út. Ha annyira nem tetszik, el lehet menni. Ha lehet, minél hamarabb.
Brigadéros
2015. május 26. 14:27
...Nem a zsemle a kicsi, hanem a pofád nagy! Amúgy mit keres egy Marosán a mai közéletben?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!