Bekamerázott életek

2015. május 16. 09:35

Janiczak Dávid bizonyára Orwellt sem olvasott, akinek 1984 című regényében a totalitárius állam belügyi központja minden állampolgárt kamerákkal figyeltet, ezzel kiiktatva a magánéletet.

2015. május 16. 09:35
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

Háromféle ember van. Az egyik érzi, mi az erkölcs, tudja, mi a törvény. Hogy mit tehet, s mit nem tehet meg a másik emberrel. A második típus ott hág át erkölcsöt, szabályokat, ahol csak tud, de igyekszik a törvény betűivel megfogalmazott határon belül maradni. A harmadik nem tud sem erkölcsről, sem törvényről, arról meg végképp fogalma sincs, mi fán terem »a másik ember«, mert számára csak két egység létezik: én és a többiek.

Gondolatban mindenki besorolhatja valamelyik kategóriába az ózdi polgármestert, akinek az jutott eszébe, hogy a közmunkásokat ezentúl kamerákkal figyelteti. Nyilván nem bajlódott azzal, hogy mielőtt a város pénzén beszerzi és fölszerelteti a kamerákat – beleértve azt a két csodaszemüveget, amelyekbe bele van építve egy miniatűr felvevő –, megismerje az erre vonatkozó állampolgári jogokat, vagyis a törvényt. Janiczak Dávid bizonyára Orwellt sem olvasott, akinek 1984 című regényében a totalitárius állam belügyi központja minden állampolgárt kamerákkal figyeltet, ezzel kiiktatva a magánéletet.

A cél itt kétségkívül kisebb volt: a jobbikos polgármester mindössze azt akarta kifürkészni, nem lazsálnak-e a közmunkások, nem károsítják-e meg a várost hosszúra nyúló pihenőjükkel, ötvenezer forintos havi munkabérükért (egy sztárügyvéd óradíja) ledolgozzák-e a nyolc órát. Az egyszerű gondolkodású polgármester talán arra jutott, hogy mivel a nagykutyák szobájába sajnos nem szereltethet föl kamerát (pedig de jó lenne tudni, egy-kétmilliós keresetükért mivel töltik a munkaidejüket), hát megfigyelteti a kiszolgáltatottakat. Nem törődött vele, hogy ez az intézkedés sértő annak az amúgy is megalázott helyzetben lévő embernek, aki elvesztette a munkáját. Talán fel sem fogta, hogy a közmunkaprogramot így ő maga fordította visszájára. A munka világába ugyanis csak az vezethető vissza, akinek a méltóságát a nagy segítségadás közepette nem vették el. Az önérzetében megtiport ember falat von maga köré, remény helyett a dac és a harag élteti.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. május 17. 12:45
Ha egyszer nem lehet a munkamorált erősítendő, a munkaeszközöket megóvandó, a valamiféle munka fegyelmet tartani megkísérelő vezető biztonságát elősegítendő kamerázni, akkor nem lehet. A Janiczák figyelmét erre fölhívhatta volna, nyilván van jogász az önkormányzatnál. A közmunka bevezetésétől fogva áll támadások kereszt tüzében. Körmendy kimaradhatott volna ebből. Aki nem hajlandó valami erőfeszítést tenni azért, h. megkapja a segélyt, meg a kicsi pénzt a közmunkáért, annak talán kamerázás helyett valamilyen támogatását meg lehetne vonni. A közmunkáért keveset fizetnek, akinek nem tetszik, próbáljon a be nem fejezett általános iskolájával, momdjuk, a mezőgazdaságban bérmunkásként szerencsét. Kellemetlen csalódásban lesz valószínűleg része. Nagyon könnyű elítélni azokat a vezetőket, akiknek napról napra kell szembesülniük a honi cigányság megoldhatatlan problémáival, sőt, azzal a probléma halmazzal, amit jelentenek.
predator
2015. május 17. 12:41
A cikkíró pedig bizonyára nem élte át,hogy milyen az amikor 10-20 ásókkal felszerelkezett cigány rátámad. Az ózdi közmunkásbrigádok brigádvezetői már megtapasztalták ezt, ezért is kérték a felmentésüket. Ezért lettek a kamerák, mert azok előtt a cigányok is kevésbé mernek keménykedni a brigádvezetővel.
Mindjárt
2015. május 17. 05:14
Hazánkban két magyar párt van, a Fidesz és a Jobbik. A Fidesz hanyatlóban van mert a hatalom megvakította őket és elfelejtették a szavazóikat és csak a kádereik érdeklik őket. Jobbik fiatal és nemzeti. Jobbik a jövő. Magyar emberek ezekre szavaznak.
lynx
2015. május 16. 21:04
A Drága Bolgár úr ehhez képest egy nyeretlen kétéves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!