Stabilitás és bizonytalanság

2015. május 09. 09:48

Az Egyesült Királyság uniós tagsága a többi tagállamnak is érdeke, és Brüsszelnek sokkal inkább ezt a közös érdeket, semmint a bürokratikus előírásokat kell képviselnie.

2015. május 09. 09:48
Heckenast László
Magyar Nemzet

„David Cameron legkésőbb 2017-ig kíván sort keríteni a népszavazásra, miután reményei szerint sikerült az ország és a választók számára is elfogadható feltételeket kialkudnia Brüsszellel. A gazdasági kompetencia tekintetében nagyon jó referenciájú kormánynak, és élén a miniszterelnöknek most az a legfontosabb feladata, hogy olyan kompromisszumot dolgozzon ki az unióval, amit az átlagpolgártól a UKIP támogatóin át a Konzervatív Párt legmegrögzöttebb euroszkeptikusaiig mindenkivel el tud fogadtatni, hogy a népszavazáson végül a gazdasági érdekek szempontja kerekedjen felül, és a szigetország ne veszítse el a szabad hozzáférést ehhez a hatalmas piachoz.

Ugyanakkor Cameron győzelmének és a UKIP erősödésének fényében az unió vezetői sem tanúsíthatnak olyan elzárkózó magatartást, mint ahogyan Jean-Claude Juncker bizottsági elnök – a brit választási kampány közepén – kizárta az alapszerződés módosítását. Az Egyesült Királyság uniós tagsága a többi tagállamnak is érdeke, és Brüsszelnek sokkal inkább ezt a közös érdeket, semmint a bürokratikus előírásokat kell képviselnie. Már csak azért is, mert azok a szerződések, amelyeknél az egyik fél aránytalan feltételeket erőltet a másik félre, soha nem tartanak sokáig, és ritkán vezetnek produktív együttműködéshez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 09. 17:27
Nekem úgy tűnik, hogy ebben az unióban minden szabályszegő tagország visszaél az unió gyengeségével. Fontosabb az EU-nak a tagállamok megőrzése semmint a saját maguk által kitalált szabályok betartása és betartatása. Így viszont komolytalan ez a szervezet.
realista
2015. május 09. 14:48
A briteknek komoly szerepe van abban, hogy az EU ide jutott. Ha be sem léptek volna, valószínüleg előbbre tartanánk. Mindig is az USA érdekeit képviselte, no meg komoly hasznot is húzott a tagságból.
Berecskereki
2015. május 09. 12:37
Anglia külpolitikája mindenkor az amerikai politikához állt közelebb, mint az európai unióhoz. Így ebből a nézőpontból is szükséges a vizsgálat. Cameron tisztában van azzal, hogy az Angol gazdaságra milyen következménnyel járna egy kilépés. Húzza az időt és közben kedvezményeket próbál kicsikarni, mivel a kilépése rövid távon az unióra nézve is hátrányt jelente. Teszi ezt akképpen, hogy különböző „csomagoló anyagot” használ, amelynek nagy része szükséges lenne az EU reformjához és több ország támogatja. Az igaz, hogy a legnagyobb befizető, de téves következtetéshez vezet, ha két szám különbözetét vesszük, csak a közvetlen értékeket nézzük. Az uniós piacokon való részvétele, az angol cégeken keresztül az uniós tagországokban keletkező profit nagy része visszakerül az országba és közvetetten növeli a gazdasági mutatókat. Ez igaz a fogyasztási javak, szolgáltatások, kereskedelemre egyaránt. Miért jelölte meg 2017 évet? Szerintem két okból. Az egyik ok az ami a cikkben is megfogalmazásra kerül. A másik az USA-val kötendő szabad-kereskedelmi megállapodás és ennek hatása. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy ez lényegesen ellensúlyozza a kilépés következményeit Anglia számára akkor a kilépés mellet foglal állást. Amennyiben nem ellensúlyozná, akkor nem fog a kilépés mellett agitálni.
kamasuka
2015. május 09. 11:42
Annyi történt, hogy a britek megnézik hosszú idő után újból, milyen amikor nem kell koalázni semmi faszom liberális szarral. Szeretni fogják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!