Moral Hazard

2015. április 02. 08:08

Már elnézést, de úgy tűnik, hogy Magyarországon mindig a hülyék járnak jól.

2015. április 02. 08:08
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

A sorba illik a Quaestor-botrány is. Ebben az esetben ugyancsak felettébb könnyű másra mutogatni – most éppen a miniszterelnökre, a pénzügyi felügyeletre, és kártérítést követelni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy aki ezekbe a kötvényekbe fektetett, az valószínűleg tudatosan becsukta a szemét, mert magasabb hozamot akart például az állampapírénál, vagy éppen magasabb kamatot a bankbetétnél. Ami ugye csak magasabb kockázat mellett lehetséges. Utóbbi be is jött…

Pedig rengeteg jel utalt a rizikóra – és ilyen alapon a Quaestor-kötvény sem volt zsákbamacska.

A kibocsátási alaptájékoztatóban például minden olyan részlet szerepelt, amelyen el kellett volna tűnődniük az érintetteknek: rajta volt a kibocsátó cég kondíciója, különösen az, hogy számára csak a befektetők befektetett pénze áll rendelkezésre. Hogy a kibocsátási program keretében keletkezett összes tőkét kizárólag a Quaestor-csoport anyavállalata részére kölcsönzi. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ki vizsgálja a társaság könyveit, és bármilyen meglepő: fel volt tüntetve a könyvvizsgáló cég is. Továbbá a kötvények visszafizetésének biztosítékaként csak a Quaestor lett megjelölve. De ez is magáért beszél: »Felhívjuk a befektetők figyelmét arra, hogy a kötvényekre nem terjed ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme, vagy más hasonló biztosítás, így a Befektető-védelmi Alap (BEVA) védelme sem.« Árulkodó szösszenetnek minősül az is, hogy a befolyó pénz hasznosítása kapcsán a holding leszögezte, hogy a viszonylag rövid futamidejű forrásból finanszíroznak hosszú távon megtérülő projekteket!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2015. április 02. 17:29
Nagyon gyanús hogy ennyi kötvényt lejárat előtt ilyen gyorsan eltudtak adni, pillanatok alatt. Egyáltalán biztos hogy államkötvényben tartották az állami pénzt, nemcsak papíron.
Senye Péter
2015. április 02. 15:19
Az elmúlt harmadfél évtizedben jó néhányszor megjelentek a szokásosnál jóval magasabb kamatot, hasznot, osztalékot ígérő befektetési lehetőségek. Rendszerint el is tűnt velük együtt a befektetők pénze. Úgy látszik hosszabb tanulási folyamat kell az ilyesmi kivédéséhez.
Gépész53
2015. április 02. 14:59
A cikk szerzője összemossa a kockázatot a csalással! Veszel egy vállalati kötvényt - kockázat, mert nem biztos, hogy akkora lesz a hozama, vagy lesz egyáltalán hozama! De az nem kockázat, hanem csalás, hogy veszel egy vállalati kötvényt, aztán kiderül, hogy az a kötvény nem is létezik, ráadásul a pénzed is eltűnt!
Viz Elek
2015. április 02. 14:20
Csak azt magyarázza meg Szajlai úr,hogy néhány minisztériumi vállalat miért tartotta ott a pénzét.Ha már ott tartotta, az hogy lehet,hogy nekik kp fizettek, a "kisembereknek" meg bukta! Csak nem visszaéltek az erőfölényükkel?Könnyü úgy tőzsdézni közpénzből, hogy ha nyerek az az én saját hasznom, ha vesztek akkor elrendelem,hogy fizessék vissza a befektetett pénzem. Erre még a hülye is képes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!