POSZT-bojkott: a legújabb kultúrhiszti!

2015. április 08. 18:56

Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

2015. április 08. 18:56
Stumpf András
Mandiner

Rothadó diktatúra bűzös lehelete csapkodja az orromat! Pfuj! És még egyszer: pfuj! Én ebben nem veszek részt! Ezennel bejelentem, aláírásommal hitelesítem is, hogy idén bojkottálom a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az én billentyűzetemből bizony egyetlen sort sem olvas majd a Mandiner hű közönsége a POSZT-tal kapcsolatban! 

S hogy miért? Hát azért, mert nem választották be a zsűribe Lukácsy Gyuri cimborámat. Pedig én jelöltem. De legalábbis gondoltam rá, hogy tök jó lenne, ha benne lenne a zsűriben. Gyurit jól ismerem, remek srác, ért a filmhez, még papírja is van róla, meg úgy általában nagyon vágja, mi van a színpadokon. Együtt melóztunk a Heti Válasznál egy csomó évig, én tehát tudom, hogy mennyire rendben van a srác. Pont a POSZT zsűrijébe lenne való. De nem! Ezeknek nem kell a szakértelem! Ezek azt hiszik, ezek a pribékek mind azt hiszik, hogy az csak valami bolsevista trükk. Ezért aztán hiába gondoltam én, milyen remek lenne a Gyuri a zsűribe, ezek nem olvasták el a gondolatomat és nem jelölték. Úgyhogy BOJKOTT!!!!

Nem, nyugi, nem kattantam meg teljesen. A fenti sorok csupán szemléltető eszközei a legújabb kultúrhisztinek. Ennek itt, ni.

Tiltakozás és szolidaritás. Bojkott. Azért, mert bár a nagybecsű Színházi Kritikusok Céhe Csáki Juditot „jelölte” a POSZT zsűrijébe, mégsem lesz benne a héttagú testületben, mert a POSZT szervezői nem tették bele. 

Na most.

*

A Színházi Kritikusok Céhének (innentől csak: Céh) pontosan annyi joga van tagot delegálni a POSZT zsűrijébe, mint amennyi nekem van, vagy bármely kedves olvasónak. Nulla.

Amióta a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság együtt szervezi a találkozót, ezek vezetése állapodik meg a zsűritagokról. Hét emberről. Leülnek és megdumálják. Ez egyébként nagy dolog, mert a teátrumi ugye a „jobbos”, a színházi a „balos”, árok, ásás, Vidnyánszky, Ascher, gyűlölködés, stb. − aztán mégis meg tudnak egyezni egy listában. A Céh a Színházi Társaság tagszervezete, szóval az lehet, hogy a saját tagszervezetüktől a színháziak megkérdezték, kit javasolnának, de a Céh semmilyen módon nem jogosult jelölni. (Korábban, amikor csak a Színházi Társaság szervezte a dolgot, lehet, hogy volt ilyen. Már nincs.) Ha pedig nem tetszik nekik, hogy a saját szervezetük nem kardoskodott eléggé Csáki mellett, hát miért nem ez ellen hirdetnek bojkottot? Miért nem lépnek ki a Színházi Társaságból, amiért az asszisztál a csúnya botrányhoz?

Ahhoz a nem létezőhöz. Annyi történt ugyanis, hogy egy kétségkívül nagy tudású kritikus helyett egy másik, kevésbé tapasztalt, de szintén színikritikus fog ücsörögni a zsűriben. Ha jól tudom, ő. Meg lesz még hat másik ember. 

A Csáki Judit melletti szolidaritási bojkottmozgalom négy aláírója egyébként régi cimborája, munkatársa, ismerőse, beosztottja Csákinak. Utóbbi kettő az aláírók legjobbikára, Jászay Tamásra igaz, aki szerkesztő a Revizornál, a Revizornál, amelynek főszerkesztője Csáki Judit.

Szóval a Revizor azért nem ír a POSZT-ról, mert a Revizor főszerkesztőjét nem választották be a zsűribe. Grat.

Amikor az elnyomás abban testesül meg, hogy valakinek a barátja nem kerül be a zsűribe − ez azért már parodisztikus, tényleg. 

*

Az írás elejére visszatérve: Lukácsy Gyuri létező személy, jó kritikus, tényleg a kollégám volt, s a valóságban − bár nem az én javaslatomra − fel is vetődött a neve zsűritagként az idei POSZT-ra. Nem ért rá, nem vállalta, nem lesz a zsűriben. Ennyi. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2016. október 04. 18:41
A kíváncsiság ördöge hajtott rá, és elolvastam a nyilatkozatot. Sőt! Az aláírók hosszú listáját sem átallottam figyelmesen végigböngészni, meg-megállva egy-két ismertebb névnél. Mindeközben megbizonyosodtam róla, hogy a harci dobot már megint a megélhetési rettegők méltóztatják ütni. Szomorú, hogy néhány bácskai földim is ott tolong a csatabárdot kiásók között. Szólni kéne nekik, hogy msot amit magukra kennek, azok nem harci színek.
sárospataki lány
2016. szeptember 22. 14:11
Csáki MGP köpönyegéből bújt elő, akinek a legfőbb attribútuma nem az volt, hogy milyen színházkritikát írt (inkább jobbat, mint rosszat), hanem hogy a színházi életben élet-halál ura volt. MGP pedig Major Tamás szellemi (?) örököse. A magyar kultúra II. vh utáni időszaka tele van ilyen önjelölt istenkomplexusos pszichopatákkal, mint Major, MGP, Erős, Wilpert, Aczél, stb. Lehet, hogy előtte is voltak, nem tudom, de nem tartom valószínűnek. Csákinak az a legnagyobb nyomorúsága, hogy nem akkor futotta pályáját, amikor még volt ilyen egyszemélyes istenszerep, most az ilyen Stumpf-félék, meg a csomó fasiszta belezavar a képbe. Egészen közelről láttam, amikor Pintér Bélát felkapta 2000 körül, mint a Fidesz által támogatott kultúra ellenpontját, majd pár év múlva megpróbálta kicsinálni (ami nem sikerült Pintér tehetsége miatt). És kitudja, hány ilyen sztori van. Az aláírók listája pedig a liberális, libertárius szellemi kemény mag, információtartalma nulla, esetleg annyi, hogy ezek még mindig egyformán és ugyanolyan pökhendien gondolkodnak, mint 5, 10, 15, 25 éve.
balbako_
2016. március 01. 09:40
A kultúrirányítás, ha nem posztkomcsi kezekbe kerül, kitör a hiszti. Még a Bécsi színház sikkasztó igazgatóját is maguk mellé tudhatták....
tango47
2015. december 19. 10:32
Ez már tényleg a faszizmus csúcsa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!