Szongbun

2015. március 05. 07:30

Ha valaki rossz kasztba született, hiába okos vagy tehetséges, nem tanulhat egyes egyetemeken, nem választhat bizonyos hivatást.

2015. március 05. 07:30
Veress Jenő
Népszava

„A társadalmi státusz és a rendszerhez való hűség alapján felállított kasztrendszer szabja meg Észak-Koreában, ki hol élhet, mit tanulhat és ehet, kivel barátkozhat - ez a szongbun, amit éppen most bírál élesen az ENSZ emberjogi jelentése. Olvasom, az öt főkategória: különleges, közepes, alap, komplex, ellenséges. A közepes kategória a legnépesebb, a különlegesbe nagyon kevesen tartoznak. Az »alap« kategóriások szembesülhetnek enyhébb fokú megkülönböztetéssel, míg a két legrosszabb kasztba tartozókkal szemben egyértelmű az előítélet. Kétfajta társadalmi státusz mindent felülír: a párttagság, illetve az a kitüntetés, hogy valaki legalább 20 percig beszélgethetett az ország első számú vezetőjével vagy közös fotón látható vele. A pártlapban megjelenő Kim-es csoportképeken ezért gyakran több ezren szerepelnek – ők épp feljebb lépnek a társadalmi ranglétrán.

Ha valaki rossz kasztba született, hiába okos vagy tehetséges, nem tanulhat egyes egyetemeken, nem választhat bizonyos hivatást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hermelin
2015. március 05. 16:16
Tényleg nosztalgiázik ez a veres! 30-40 évvel ezelőtt ki lehetett ügyvéd, diplomata stb. Kik is lakhattak Budapesten? Ezt mind a mai ellenzék őskövületeinek volt köszönhető! Apám! Elég gyenguciran sikerült párhuzam a NER-el. Még dolgozni kellett volna a témán, csak ugye jött a lapzárta és még hiányzott egy szúrás a kormányoldalnak. Na ez félre sikerült! :))
briganti
2015. március 05. 15:23
"Ha valaki rossz kasztba született, hiába okos vagy tehetséges, nem tanulhat egyes egyetemeken, nem választhat bizonyos hivatást.” Ez jellemzett titeket, Veress! És hogy ez a kiváltság eléggé leszűkült az utóbbi időben, csaholtok. Mint mindig, ha nem az van, amit az internacionalisták akarnak.
Wendriner
2015. március 05. 12:31
Veress Jenő bezzeg jó kasztba született.
justiceforhungary
2015. március 05. 11:56
Népszava Veress Jenő: Szongbun ''Ha valaki rossz kasztba született, hiába okos vagy tehetséges, nem tanulhat egyes egyetemeken, nem választhat bizonyos hivatást.'' na mi van ? emlékezel a ''régi szép időkre'' amikor ezt tettétek a magyarokkal ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!