Az Uber nem a taxisok rémálma

2015. március 20. 12:05

Tisztázzunk valamit: az Uber nem a taxisok rémálma, hanem a taxiscégeké.

2015. március 20. 12:05
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó
„Az Uber nem a taxisok rémálma, illetve nem kéne, hogy az legyen. (Persze értem, hogy nagyon nehéz röviden leírni máshogy, hogy mi is ez, csak félek, hogy ilyenkor a fordulat önálló életet kezd élni.)

Van, akik szerint az Uberesek csak a szabályozás és az adók kikerülésére (ill. adócsalásra)játszanak, és ezért fenyegetik a taxisokat. De ez nem feltétlenül igaz. Az Uber lényegében egy hatékonyabb technológiával rendelkező, ezért a többinél valószínűleg olcsóbb fuvarszervező cég (nem kell annyi diszpécserre, pénztárra, stb. költeni). És valószínűleg a fejlett értékelési rendszer (az utas és a sofőr kölcsönösen pontozzák egymást) miatt jobb minőségű szolgáltatást is tud nyújtani, mint a hagyományos fuvarszervezők (persze csak ha a szabályozó nem akadályozza meg az elterjedésben).

Olcsóbb és jobb minőség, ami alacsonyabb tarifát jelent(ENE) a fogyasztónak is. Csakhogy. Most látszik újból, hogy miért baj, hogy az árban elvileg (a szabályozók szándéka szerint) a tavalyelőtt bevezetett fix taxitarifával most már nem lehet versenyezni. Ha lehetne, beindulna az árverseny, és a taxisok is versenyképesek tudnának maradni. Így viszont a fuvarszervezők egyetlen fegyvere az Uberrel szemben az, ha kézzel lábbal hadakoznak, mint ahogy azt teszik is. Ez nem meglepő, két évvel ezelőtt is pesszimisták voltunk, mert a taxisrendelet azt sejtette, hogy a nagy lobbierejű taxiscégek keresztül tudják vinni az akaratukat, és csírájában elfojtják a számukra veszélyes konkurenciát. (És mindenhol hasonló ellenállással találkozik az Uber, ahol bevezetik.)

Pedig ha hagynánk a piacokat működni, az Uber és a hagyományos taxi-modell akár meg is tudna férni egymás mellett. Miért ne szerezhessen egy taxis is Uber-en keresztül fuvart? Ma Budapesten a taxizás amúgy is luxus: a sűrű tömegközlekedési hálózat miatt csak a relatíve gazdagabbak használják. Az Ubert olcsósága miatt viszont a kevésbé gazdagok is elkezdhetik használni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dzson Lenin
2015. március 21. 00:51
Ilyen fejjel te írhatsz nekem bármiről bármit! Sajnos csak az jön át, hogy egy szerepelni vágyó balfasz vagy! Egy jótanács: Legközelebb ha akarsz valamit, takard ki a képed, és ne vigyorogj! Akkor majd dumcsizunk Überokoskám!
Szúnyog
2015. március 20. 19:03
Nagyon aktívan hülyézitek egymást, de sajnos én nem értettem meg, hogy mi ez az egész. Az ubertaxi.budapest.hu ezt írja: "Az utazás pontosan annyiba kerül, mintha bármelyik diszpécser szolgálaton keresztül rendelted volna a taxit." Na jó, s van nekik taxaméterük? Ha nincs, akkor hogyan merik egyáltalán hirdetni? Megnéztem a https://partners.uber.com oldalt is, ahol számomra semmi sem derült ki, mivel nem akarok regisztrálni. El tudná valaki mondani, hogy mi ez az egész???
Zsolt75
2015. március 20. 15:47
Kéne ilyen alkalmazás a pékeknek is. Úgyis épp kenyeret sütök, ha idejössz érte megkapod olcsóbban, számla nélkül.
Hardrada
2015. március 20. 15:14
Vicces ez a szavazó-kommandó egy ennyire félreeső helyen lévő beszélgetésen. Ha elég bőszen nyomogatod/nyomogatjátok a szavazatokat, biztosan neked/nektek lesz igazatok. Szóval hajrá, csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!