Etatizmus: a legveszélyesebb vallás

2015. március 23. 10:05

A kormányzás mint koncepció kizárólag hiten és indoktrináción alapul. Ennek a koncepciónak semmi értelme, akár praktikusan, akár bizonyítékok tekintetében, akár logikusan nézzük.

2015. március 23. 10:05
stoic79
Liberatórium

„Egyszerűen fogalmazva etatista az, aki szerint szükség van államra. Lényegében mindenki, aki szerint kell kormányzat. A kormányzat a hatalom gyakorlása adott embereken egy adott területen, ami lényegében a »kormányzáshoz való jog«. Nem csak az a képesség, hogy más embereket irányítani lehet, mert ez a legtöbb emberben valamilyen formában megvan. Maga a »jog«, az az elképzelés, hogy bizonyos embereknek joguk van másokat irányítani. A kormányzás mint koncepció kizárólag hiten és indoktrináción alapul. Ennek a koncepciónak semmi értelme, akár praktikusan, akár bizonyítékok tekintetében, akár logikusan nézzük. Éveken át úgy gondoltam, hogy ez a legjobban a valláshoz hasonlít, és csak az utóbbi években jöttem rá, hogy ez több, mint analógia. Ez valójában minden szempontból egy vallás. Van egy emberfeletti istensége - az állam, aminek olyan jogai vannak, amik halandóknak nincsenek. Nem vonatkoznak rá azok a szabályok, amik halandókra igen. Parancsokat osztogat és ha nem engedelmeskedsz, akkor »bűnös« vagy, és büntetést érdemelsz. Akik ehhez hűségesek, az igaz hívők; számukra fontosak ezek a bizarr rituálék: választások, és jogalkotás, és kinevezések.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2015. március 23. 13:11
A szerzőnek igaza van. Államra nincs szüksége egy maffiának sem. Ők, maffiózók aztán gátlástalanul, szervezetten, nyiltan lophatják meg a társadalmat. ÉLJEN A MAFFIÓZÓK VILÁGURALMA AZ ÁLLAMOK NÉLKÜLI VILÁGBAN!!!
ormányos csillós
2015. március 23. 13:02
A neoliberalizmus a legveszélyesebb vallás a világon.
tango47
2015. március 23. 12:46
Az ápolt elszabadult. Orvost!!!!!
ördöngös pepecselés
2015. március 23. 12:11
"kormányzás mint koncepció kizárólag hiten és indoktrináción alapul" atyaúristen! hogy ezek a hitetlenek miket nem állítanak! persze ha alkalmazzuk a "mindenki magából indul ki" elvet akkor ez a szösszenet megmagyarázza minden cselekedetüket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!