Kína felébredt

2015. március 24. 16:30

Kína – ezt nyilván senki sem vitatja – felébredt és folyamatosan változásaival mozgásba hozta a Földet.

2015. március 24. 16:30
Schmidt Mária
Látószög

„»Kína egy alvó óriás. Hagyd aludni! Mert ha felébred, mozgásba hozza a Földet«” – mondta több mint kétszáz évvel ezelőtt Napóleon. Kína – ezt nyilván senki sem vitatja – felébredt és folyamatosan változásaival mozgásba hozta a Földet. A korábbi évszázadok bezárkózó Kínájához képest most egy a világra nyitott, a globális folyamatokat tevékenyen befolyásoló földrésznyi országról beszélhetünk, melyet ugyanakkor jobban áthat a Nyugat kultúrája, mintsem azt gondolnánk.

Sisci professzor budapesti előadására időzítettük „Merre tart Kína” című könyvének magyar kiadását is. Egy alig 80 oldalas összegzésről van szó, és nem túlzok, ha azt mondom, aki elolvassa, másképp tekint majd Kínára, a világ előtt álló kihívásokra – miközben kellő szerénységgel elengedni kényszerül azt a sok közhelyet, előítéletet, melyekkel nem kevesen ma is megkísérelik leírni a tőlünk talán már nem is olyan távol keletet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. március 24. 20:33
tény
Akvínói akvavit
2015. március 24. 18:50
Mi van holokauszt-luvnya, új területre tévedtél, amelyik nem ráz, mint a Lázár-Zoltai aknamező? Már megint lopni akarsz? Másfél milliárdot már amúgy is zsebre tettél a Sorsok Faszából.
KannibálTatárÚr
2015. március 24. 18:18
"Kína – ezt nyilván senki sem vitatja – felébredt és folyamatosan változásaival mozgásba hozta a Földet." Vitatom. A Föld már Jókai életében is mozgott. Le is írta: És mégis mozog a Föld.
Kommentelő
2015. március 24. 17:22
Megint be kell nyalni a kínai kommunistáknak? Kína egyébként visszaesőben van, ez a némber ébredt fel most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!