Orbán tehetségesebb túlélő Gyurcsánynál

2015. március 24. 12:36

Aztán az után az ámokfutás után, amit közösen elkövettünk a szocialistákkal, indokolt és megkérdőjelezhetetlen volt a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem is. Interjú.

2015. március 24. 12:36
Horn Gábor
Horn Gábor
Origo

Az eddigi választásokon mindig bölcsen döntöttek a választók – írta nemrég, viszont azt is állítja, hogy a Jobbik erősödését látva most elbizonytalanodott. Miért?

Azok közé tartozom, akik jó véleménnyel vannak a választókról. Ezt politikusként is így gondoltam, most pedig, hogy már nem vagyok az, pláne megengedhetem magamnak ezt a luxust. Bölcs döntés volt 1990-ben a kommunisták elzavarása, ahogy '94-ben a Horthy-időszakot restaurálni igyekvő Antall-, majd Boross-kormány leváltása is. Szintén bölcs dolog volt a mi elzavarásunk is később, Horn Gyulástul, Tocsikostul, SZDSZ-estül. A 2002-es, amúgy senki által nem várt fideszes bukás, a korrupcióban fürdő, gőgös és mindent lenyúlni akaró Fidesz elzavarása is a választók bölcsességét jelezte. Aztán 2006-ban az SZDSZ kampányfőnökeként azon kevesek egyike voltam, akik nem számítottak arra, hogy az a koalíció ismét felhatalmazást kap, de látva a Fidesz teljesen elhibázott kampányát, ez is érthető volt. Aztán az után az ámokfutás után, amit közösen elkövettünk a szocialistákkal, indokolt és megkérdőjelezhetetlen volt a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem is. Tavaly pedig kódolható volt a végtelenül béna, szétesett ellenzék, a szinte nem létező baloldal csúfos veresége. Akkor még úgy tűnt, hogy a Jobbik benne marad a 15-20 százaléknyi karanténban, elsősorban Kelet-Magyarországon, ahol van fogékonyság a rasszizmusra, a szélsőségességre. Veszprémben is csak 15 százalékot kapott a Jobbik, bár az egy picit más. Eközben viszont azt mutatják az elemzések, hogy 1,5 millió szavazójuk van, ami szomorúsággal tölt el, még ha elemzőként értem is az okait.

[…]

A Jobbik kitört tehát a földrajzi elszigeteltségből, de vajon kitörhet-e a politikai karanténból? Eljöhet a pillanat 2018-ban, amikor az MSZP összeáll a Fidesszel, hogy megbuktassa a Jobbikot? Vagy éppen fordítva: lehet-e baloldali összefogás a Jobbikkal, nehogy újra a Fidesz jöjjön?

Azt gondolom, hogy ha a tapolcai időközi választáson valamiért mégsem a baloldal nyer, akkor még mindig jobb, ha a Fidesz győz, mint ha a Jobbik. Utóbbinak borzasztó rossz üzenete lenne, még akkor is, ha tényleg csak az asszony miatt tetováltatta magára a jobbikos jelölt a „becsület és hűség" jelmondatot. Furcsa dolgok történhetnek, de azért a Jobbik sorsa Orbán Viktor kezében van. Ma már nem ismerem az ő gondolkodását, de korábban sokat beszélgettünk, így nem zárom ki, hogy a fejében lehet olyan forgatókönyv, miszerint a két jobboldali váltópárt küzd egymással. Egyébként, amit a Fidesz az elmúlt öt évben művel – az erős kapitalizmusellenességgel és a demagógia mélységeként a bankárellenességgel – az a Jobbik forgatókönyve. Ma egy késő kádári rendszer épül, csak egy más ideológia alapján. Ezért nem is értek egyet Magyar Bálinttal abban, hogy itt maffiaállamról lenne szó. Sokkal inkább érdekesek az elvek, mert azok gazdaságpolitikában, filozófiában a két világháború közötti német és olasz mintákra hasonlítanak. 

A jobboldali konzervatív politika válsága hívta ezt életre?

Valóban nagyon messze van a modern, jobboldali konzervativizmustól mindaz, amit például Orbán Viktor március 15-i beszédében is hallottunk.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. március 25. 07:18
Nem először fordul elő, hogy Horn Gábor értelmes gondolatokat mond. Úgy tűnik, ha nincs hatalmon reálisabban látja a világot.
Akitlosz
2015. március 24. 22:57
SZDSZ már régóta nem létezik szerencsére, de még mindig az SZDSZ emberei akarják osztani az észt. Pedig az van, hogy az SZDSZ-nél a Fidesz is az MSZP is és a Jobbik is jobb/kevésbé rossz. Mert valóban bölcsek a választók.
Catullus
2015. március 24. 21:48
"...két világháború közötti német és olasz mintákra hasonlítanak." Ami a kétharmad elérését illeti, Mussolini választási törvényéből koppintották.
Szőke Ciklon
2015. március 24. 19:21
"Aztán az után az ámokfutás után, amit közösen elkövettünk a szocialistákkal, indokolt és megkérdőjelezhetetlen volt a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem is." De az is indokolt lenne, hogy többé a politika közelébe se engedjenek benneteket. Sajnos néhányan már visszamásztak az ablakon, de a többi sem tétlen, ahol csak meghallgatják őket, osztják az észt, lázítanak, mocskolódnak. " A 2002-es, amúgy senki által nem várt fideszes bukás, a korrupcióban fürdő, gőgös és mindent lenyúlni akaró Fidesz elzavarása is a választók bölcsességét jelezte." Miről beszél itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!