Szeretném remélni, hogy a 21. században van művészi alkotószabadság

2015. március 23. 21:33

Mélységesen elszomorít, hogy bárki a békéért és a békéről szóló dalomat önmaga vagy nemzete elleni támadásként kívánja beállítani.

2015. március 23. 21:33
Csemer Boglárka
Life.hu

„Az elmúlt napokban olyan cikkek láttak napvilágot az interneten, melyek arról szólnak, hogy Izrael budapesti nagykövete felszólította az MTVA-t, hogy a győztes dalom háttér vetítéséből vegye ki a követező mondatot: »2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több mint 500 gyerek«. Nem szerettem volna nyilatkozni, mert a kialakult vita nem az én »háborúm«, de kénytelen vagyok, mert a 2015-ös győztes dalomat érinti. Szeretem a Wars for nothingot. Nagyon büszke vagyok rá. Hiszek a dal erejében és abban is, hogy szükség van ilyen dalokra. Mélységesen elszomorít, hogy bárki a békéért és a békéről szóló dalomat önmaga vagy nemzete elleni támadásként kívánja beállítani. A dal önmagunkkal vívott belső harcainkról is szól és arról, hogy képesek vagyunk szembenézni a hibáinkkal és felelősséget vállalni a tetteinkért. Már az elődöntő után látszott, hogy a túl sok felirat elvonja a figyelmet az énekesekről, de a Dal 2015 című műsorban lényegi módosításra nem volt lehetőség. Az új vetítés animációkra épül az eddigi feliratok helyett. Egyébként a korábbi feliratok sem voltak politikai állásfoglalások, hanem csak adatok, tények. Hangsúlyozom, hogy már két héttel ezelőtt, tehát jóval hamarabb, mielőtt bárki is a korábbit nehezményezte volna, elkészült egy új háttérvetítés, melyet a bécsi stáb meg is kapott, március 15-én az EBU meetingen. Innentől kezdve okafogyott az MTVA-t arra felszólítani, hogy további lépéseket tegyen. Szeretném remélni, hogy a 21. században van művészi alkotószabadság. Eddigi életemben világnézetüktől és származásuktól függetlenül az embereknek, emberekért és egy jobb világért énekeltem. Ettől senki és semmi nem tud eltántorítani ezután sem.”

*

Ilan Mor Izrael budapesti nagykövetével az ügyben készült interjúnkat itt olvashatják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. április 06. 16:42
Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél. -George Orwell- Állatfarm Ez az állatizmus, a haladó, modern, toleráns liberalizmusnak nevezett kórság.
tangobarne
2015. március 27. 16:20
Kedves Boglárka! Másokkal együtt nagyon félreértetted a „Je suis Charlie” szellemiségét. Az igazi mondanivalója az, hogy a felsőbbrendű faj újságírói, karikaturistái, művészei, politikusai és katonái azt tesznek, amit akarnak. Te csak akkor élhetsz a művészi szabadságoddal, amennyiben nem sérted az ő érdekeiket, vagy az ellenségeikkel packázol.
várúr
2015. március 24. 17:58
Bocs' az Eurovízióról és a "művészi szabadságról" az osztrák homár, Conchita Wurst jut eszembe. Művészinek titulálni egy harmatgyönge dalocskát szabad, csak épp röhejes.
catalina9
2015. március 24. 17:49
Mark Bolt 2015. március 24. 16:48 Az a cenzúra hogy az izraeli nagykövet megkéri a Bogiékat, hogy ne rakjanak ki egy feliratot az Euróvízióra, ami az országa kutyázását segítené elő?" Nem, ez nem cenzúra! Ezt pofátlanságnak hívják!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!