Európai vasárnapok

2015. március 20. 07:24

A vasárnapi nyitva tartás jogának védelme nem jelent feltétlenül féktelen konzumerizmust, és nem egyenlő a munkavállalói jogok leépítésének szándékával sem.

2015. március 20. 07:24
Andor László
Népszava

„Tény, hogy Nyugat-Európa számos országában a szakszervezetek egy része támogatja a vasárnapi munka tilalmát, karöltve egyházi szervezetekkel és sportegyesületekkel, amelyek a tilalom vélt vagy valós kedvezményezettjei. Az EU-n belüli kulturális és gazdasági különbségek miatt fontos is, hogy legyen tere a helyi preferenciák érvényesítésének. A változások azonban mégis egyre inkább a rugalmasság felé mutatnak – feltéve, ha általában véve a munkakörülményekben javulást lehet elérni.

A vasárnapi nyitva tartás jogának védelme tehát nem jelent feltétlenül féktelen konzumerizmust, és nem egyenlő a munkavállalói jogok leépítésének szándékával sem. Heti egy pihenőnapnak lennie kell! Legalább egynek. Ezt sok vizsgálat, számítás, elemzés alátámasztotta.

Minőségi különbséget jelent az ember élet- és munkakörülményeiben, hogy van-e egy olyan nap a héten, amikor rendszeresen pihenhet. Azt azonban nem támasztja alá az elemzés, hogy ennek a napnak egy országban mindenki számára ugyanannak kell lennie. Azt sem, hogy a közös pihenőnapot az államnak kell-e meghatároznia törvényileg. Civilizált helyeken kimondottan ellenjavallott, hogy ez a törvényi meghatározás érdekegyeztetés nélkül, a szociális partnerek kizárásával történjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. március 20. 16:50
"...nem támasztja alá az elemzés, hogy ennek a napnak egy országban mindenki számára ugyanannak kell lennie" - annak idején a Szovjetunióban valóban olyan rendszert vezettek be, mikor nem garantálták, hogy a pihenőnap mindenkinek ugyanaz legyen. Ez volt az ötnapos munkahét (öt munkanap, egy nap pihenés). Az üzemekben folyamatos volt a munka, még a családtagok számára sem volt biztosítva azonos pihenőnap. Modern világunkban a heti pihenőnapokon is elkerülhetetlen az emberi munka. De jobb, ha ennek a mértékét a lehető legkisebbre szabjuk.
Akitlosz
2015. március 20. 12:10
Az ügy a szabadságról szól. Az emberek, polgárok hogy a fideszesek is értsék maguk dönthetik-e el, hogy mit csinálnak a szabad idejükben vagy az államhatalom
drkovax
2015. március 20. 10:28
Indítottál kötelességszegési eljárást Ausztria, Németország, Franciaország ellen ? Interveniáltál náluk ezügyben ? Nem. Akkor ?
Xenon
2015. március 20. 09:56
Anyám-apám a kereskedelemben dolgozik multinál (de diákmunka címén mi is ültünk a kasszában, bár az nyilván más kategória). Tartják a szabályokat (Auchan, Spar), havi egy kötelező szabad vasárnap, munkaidő betartva, túlóra kifizetve. A 25 órában, kifejezetten hétvégi beosztással rendelkezők nem örültek, akármennyire is próbálják ezt kommunikálni. Inkább a kereskedelemben dolgozók érdekvédelmét kellene megoldani, mert attól, hogy vasárnap bezárnak a nagyüzletek, a hét többi napján nem fognak velük jobban bánni. Mi speciel a nagybevásárlásokat mindig vasárnapra időzítettük. Egyszerűen ez esik kézre, ekkor van idő tételesen átnézni, mire van szükség és ilyenkorra sikerült összeszervezni havi egyszer, tehát nem konzumidióták vagyunk, mint itt sok kommentelő hiszi, sőt ennek pont anyagi okai vannak - mi sem szarjuk a pénzt. Meg fogjuk oldani a bevásárlást ezentúl is, de nehezen. Szimplán az okokat nem értem, hogy MIÉRT, mert eddig senki nem tudott egy épkézláb magyarázatot sem adni. Az említett hipermarketet dolgozói köszönik szépen, eddig is jól elvoltak a védelem nélkül, ők sem nyertek vele semmit (igen, személyes tapasztalat). A kisboltok sem, szerintem nem a hétvégi, elfelejtett tejföl fogja őket megmenteni. Mert aki megszokta a hipermarketek választékát illetve olcsóságát, az nem fogja a pénzét a kisboltokba vinni. Lehet szembemenni a jelenséggel, de ameddig számít a 30 forint árkülönbség, addig ezek az intézkedések öngólnak számítanak. A családos érv is érthetetlen. Ettől még a más területen dolgozó apa-anya-akárki még nem lesz otthon, és ez nemcsak az orvos-mentős-rendőr-tűzoltó témakör, hanem a teljes ipar, ami szintén nem két embert foglalkoztat. Ha a családoknak a pláza volt az időtöltés, nem fognak egyszerre természetet járni, hanem anyázva leülnek a tévé elé. Nem fogják romantikusan nézni közösen a gőzölgő gulyáslevest. Sokkal inkább érzem, hogy egyesek nemes egyszerűséggel csak élvezik a mások életébe való beleturkálást, ahogy a vasárnapi zárvatartást védőket sem a kereskedelmi dolgozók érdeklik, hanem az, hogy a "plázapicsák meg konzumidióták szenvednek". Nem jó az irány, és nem a gazdasági, hanem az elvi részére gondolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!