Kitálalt Magyarország volt norvégiai nagykövete

2015. február 10. 08:56

Most már senki se magyarázza el a nyugatiaknak, hogy ezek a civilek – a Krétakör, a Humán Platform és társaik – nem egészen olyan civilek, mint ahogy az Elbától nyugatra elképzelik.

2015. február 10. 08:56
Zsuppán András
Válasz.hu

A magyar kormány új külpolitikai irányvonalát másodszor bírálja egy tekintélyes, balliberális irányultsággal legkevésbé sem vádolható szakértő. Legutóbb Németh Zsolt jelezte az amerikai-magyar konfliktus kapcsán, hogy nagyon súlyos problémákat lát.

Nem biztos persze, hogy ezeknek az embereknek mindenben igazuk van. A Norvég Civil Alap ügyében például a kormánynak voltak nagyon is indokolt fenntartásai, kifogásai azzal a belterjes pénzosztó mechanizmussal szemben, amely végső soron pont azokat a szervezeteket juttatta pénzhez, amelyekből a kormány ősszel előbukkant új utcai ellenzéke kinőtt – miközben Norvégiának nem lehetett célja, hogy egy elvileg teljesen politikamentes jellegű alapból kormányellenes szervezkedéseket pénzeljen. Ami inkább aggasztó, hogy milyen kevéssé sikerült ezeket a legitim aggályokat a kormánynak a hazai és a külföldi közvéleménnyel megértetnie, és végül milyen ellenszenves szerepbe manőverezte magát az Ökotárs elleni túlzó rendőri erődemonstrációval. Ebben pedig kulcsszerepe volt annak, hogy az ügyet erőből próbálták megoldani, és nem tudták a finanszírozó országgal megértetni a magyar kormány álláspontját.

A kommunikációs-diplomáciai kudarc azonban érthetőbbé válik, ha a dolgok valóban úgy zajlottak, ahogy Jeszenszky leírja. A nagykövet ugyanis azt tette, amit ilyen helyzetben egy diplomatának tennie kell: figyelmeztette kormányát a kockázatokra, és megpróbált csatornát, fórumot teremteni a két ország közötti nézeteltérések rendezésére. Csakhogy szóba sem álltak vele, minden a legszűkebb körben – nyilvánvalóan az Ökotárs elleni fellépést koordináló Lázár Jánosnál – dőlt el.

A norvég álláspont az erőszakos kormányzati fellépés hatására bemerevedett, és a továbbiakban semmilyen kritikának, bírálatnak nem adtak hitelt az Ökotárs működésével kapcsolatban. Hogy mennyit ártott az ügy Magyarország nemzetközi tekintélyének, azt nagyon jól tudjuk: Angela Merkel is a »civilek« védelmére kelt legutóbbi budapesti látogatása során. Most már senki se magyarázza el a nyugatiaknak, hogy ezek a civilek - a Krétakör, a Humán Platform és társaik - nem egészen olyan civilek, mint ahogy az Elbától nyugatra elképzelik.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. február 10. 19:26
Ja, "civilek" (krétakör, stb)- hehehe. Büdös horpad mellű belvárosi bibsilibsik ezek, akik annyira félnek a nemzeti gondolattól, mint ördög a szentelt viztől. Másként: "idegenszivűek"
Morgen
2015. február 10. 18:31
Azért az ilyen ügyeket tárgyalnia kellene a nemzeti médiumokban! Sokáig!
kulalak
2015. február 10. 17:01
Eltűnt a komment. Sebaj. Szvsz ezeket a "civileket" csak egy belső áruló meszelhette volna el (sikeresen). Kár volt így az egész hajcihőért.
puszika
2015. február 10. 17:01
Csak nézem ezeket a volt mdf zászlóvivőket/Herényi,Jeszenszky/,pontosan ugyan úgy viselkednek mint egykoron.Már akkor is többet képzeltek el magukról,mint amennyit valójában értek!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!