Persze hogy „illiberálisok”

2015. február 04. 07:46

Túl nagy a politikai és gazdasági kockázata, hogy „békemenetet” indítsanak a Brandenburgi kapuhoz.

2015. február 04. 07:46
Mihancsik Zsófia
Galamus

Szóval ha valaki netán mégis veszi a bátorságot, és elmagyarázza neki, mi is ez a szörnyű liberalizmus, arra majd okvetlenül hívja fel a figyelmét, hogy az az istenverte liberális demokrácia éppen azért fantasztikus találmány, mert nem akar magának privilégiumot. Elfér benne minden »eszmerendszer« (kivéve – szerintem – a náci stb. uszítókét). Elférünk benne mind a ketten, Orbán meg én. Én, ha miniszterelnök leszek, sose fogom üldözni az ő »eszmerendszerét« (mármint azt a szedett-vedett valamit, amivel a féktelen uralomvágyát megideologizálja). Abban hisz, ha hisz valamiben egyáltalán, amiben akar, azt beszél, amit akar, azzal hülyíti a híveit, amivel akarja, de még polgári körökbe meg békemenetekbe is szabadon szervezheti őket. Vitatkozni fogok vele, még az is lehet, hogy kigúnyolom, de az én állami rangra emelt liberalizmusom mindaddig nem fogja bántani őt meg a nézeteit, amíg mások hasonló szabadságait nem akarja erőszakkal elvenni.

Így aztán Angela Merkel sem egy »eszmerendszernek« követel privilégiumot, amikor a nagyokos magyar miniszterelnökkel ellentétben számára nem értelmezhető a demokrácia elé biggyesztett „illiberális« jelző. Angela Merkel egyszerűen soha többé nem akar se diktatúrát, se önkényuralmat, és ezek semmiféle olyan változatát, amely nem tartja tiszteletben az embert meg a szabadságát, vagyis amely úgy akar „társadalmat formálni«, hogy ő maga osztogat privilégiumokat, miközben a saját polgárai többségét maga alá gyűri. És ennek a garanciáját a liberális demokráciában látja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. február 04. 15:49
"Elfér benne minden »eszmerendszer« (kivéve – szerintem – a náci stb. uszítókét)" Zsófi néni most se a kommunistákat nevezi meg. Ahogy sosem. Mert igazából számára az is belefér. Holocentrikus világképével a nácizmus mellett igazából csak a hazafiságtól írtózik. De attól nagyon. Főleg, ha az magyar.
puszika
2015. február 04. 15:40
Pedig lesz menet Zsófi! Jó ,nem a B.kapuhoz. És ti meg fogtok pukkadni!!!
GV0917
2015. február 04. 15:21
Zdrasztvujtye Golubcsikám, Galamuskám! Hál' istennek de régen láttalak! Talán befuccsoltatok a selyemzsinórokkal és a nyakatokon maradt az árú? Háát Szófija, neved ellenére nem mutatod egy szikrányi jelét sem a bölcsességnek! Várjátok a két utolsó dobásotokat, Putyin látogatását és március 15.-ét! Most egyre erősebben mantrázzátok: Jön a tavasz,- és megy Orbán! Hacsak...április 4.-én nem utaztok ki Moszkvába a Mauzoleum elé!Imádkozzatok a Marx- Engels-Lenin kommunista "Szentháromságotokhoz" hogy tegyenek csodát! Támasszák fel a KOMMUNIZMUST! Azért jó lesz vigyázni!!!Nagyszombat lesz! 2015 éve pedig már egy EMBER feltámadott! Nem Lenin volt....
öszödibeszéd
2015. február 04. 14:13
liberális diktatúra - olyan viszont van. Diktatúra, mert a plurális világ ellenében lép fel - nemtlene eszközökkel; és a nevében liberálisnak hazudja magát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!