A Simicska-Orbán konfliktus nem a pénzről szól, hanem a hatalomról

2015. február 07. 08:49

A 2010-ben megalakult Orbán-kormány egy része Simicska-kormány volt. Talán az egésze is. A kormány szerkezetéről, a központosítási elképzelésekről, a nagy fejlesztések politikai irányításáról és az EU-s pénzek elosztásáról Simicska Lajos döntött.

2015. február 07. 08:49
Kóczián Péter
Kóczián Péter blogja

„2002 után Simicska Lajos szerepe felértékelődött. Szükségszerűen. A Fidesz 2002 utáni építkezését nem Orbán Viktor tárgyalta ki a szocialistákkal, hanem Simicska. Orbán duzzogott (polgári körök felkarolása), kialakította a politikai ellenállás és szerveződés ideológiai-szervezeti és politikai kereteit, de a pénzt a Fidesz világ működéséhez Simicska szállította. Az, hogy a Fidesz 2010-ben győzhetett, fele részben Simicska Lajosnak volt köszönhető.

Simicska az én információim szerint el is kérte a fele királyságot. A 2010-ben megalakult Orbán-kormány egy része Simicska-kormány volt. Talán az egésze is. A kormány szerkezetéről, a központosítási elképzelésekről, a nagy fejlesztések politikai irányításáról és az EU-s pénzek elosztásáról Simicska Lajos döntött.

Orbán Viktor pedig csak pislogott. Orbán fele részben, negyed részben vezette azt az intézményt, amelyet a magyar politika majd második Orbán-kormánynak hív majd. A miniszterelnök politikai ügyekben elbohóckodhatott, de a társadalmi, vagy inkább politikai újraelosztás súlyos ügyeiben Simicska Lajos volt a meghatározó. Orbán ment Simicskához kérni, s nem fordítva.

Ennek a felállásnak volt egy demokrácia-elméleti vonatkozása is. Aki egy kicsit is olvasott bennfentes politikai történeteket – magyarul Bob Woodward könyvei szólnak erről -, az tudja, hogy a szakértelmiségi döntéshozatal és a politikai döntéshozatal együttműködése a legkényesebb kérdések egyike. Ugyanis az a tétje, hogy a demokratikusan megválasztott politikus vagy pedig szakvezetők irányítják-e a közigazgatást. Amerikában a hadsereg vezetői azok, akik időről-időre szembesülnek azzal, hogy a szakmai elképzeléseik megvalósítása a megválasztott politikus szuverenitásának korlátozását jelenti. A »bombázzunk-e egy bázist« kérdésétől a »tájékoztassuk-e az elnököt egy operatív akcióról« problémájáig. Erre épült az Irán-Kontrák botrány is, amelyben a Nemzetbiztonsági Tanács egy magas rangú tisztje, meg a CIA vezetője hivatalosan az elnök háta mögött csencseltek információkkal, pénzzel és szövetségesi együttműködéssel politikai felhatalmazás nélkül.

Amikor a meg nem választott Simicska Lajos a kormány működését Orbán Viktor akarata ellenére tudja korlátozni, az azt is jelenti, hogy a magyar választók döntését korlátozza egy magán ember. A választók Orbán Viktort és nem a vállalkozót bízták meg a politikai döntések kialakításával és végrehajtásával.

A második kétharmadnak ebben a kontextusban volt jelentősége. Az első Simicskának volt köszönhető, a második Orbán Viktornak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. február 08. 18:40
Kóczián manipulál. Ez a szakmája. Én meg nem hiszek neki, mert tudom róla ezt. Ha Orbán Viktor nem hívja össze a 2002 április 13-i nemesi országgyűlést (a nemes szívű emberek országgyűlését), és ha a 2010-es választáson nem ő lett volna a miniszterelnök-jelölt, Simicska az egész vagyonát feldobhatta volna, akkor se lett volna kétharmad, vagy választási győzelem sem. Az a baj, hogy a ballib csőcselék csakis megvásárolt hatalomban, korrupcióban tud gondolkodni - így szocializálódott. Az embereket, a népet mint tényezőt mindig figyelmen kívül hagyják. Mind a tervezéskor, mind az történtek utólagos elemzésekor. Hála istennek... :-)
illiberator
2015. február 08. 18:30
"Amikor a meg nem választott Simicska Lajos a kormány működését Orbán Viktor akarata ellenére tudja korlátozni, az azt is jelenti, hogy a magyar választók döntését korlátozza egy magán ember." Ennek így nincs értelme! Választáskor, pártokra és képviselőkre szavazunk. Kormányra, miniszterekre, államtitkárokra, akármilyen tanácsadókra nem! A döntés a miniszterelnök joga! Ilyen alapon SL tetszőleges közelségbe kerülhet a döntéshozáshoz, ha a miniszterelnök ezt hagyja. A miniszterelnök akaratát egyébként sok minden tudja korlátozni: pl. felesége, az időjárás, bíróság.
Zoli atya
2015. február 08. 18:26
"Amikor a meg nem választott Simicska Lajos a kormány működését Orbán Viktor akarata ellenére tudja korlátozni, az azt is jelenti, hogy a magyar választók döntését korlátozza egy magán ember. A választók Orbán Viktort és nem a vállalkozót bízták meg a politikai döntések kialakításával és végrehajtásával." És ennyi.
VakzKommondor
2015. február 08. 08:28
hogy tetszik ez nertársak? szét vagyunk lopva. Bár ez eddig is nyilvánvaló volt. ki szavazott a simicskára? ki orbán bohóc bábra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!