Orbán jutalomfalatként kapja Merkelt

2015. február 02. 09:35

Az az egy dolog biztos, hogy még Németország sem képes – nemhogy a közép-európai régió országai – egyedül érvényesülni a 21. századi világpolitikában.

2015. február 02. 09:35
Feledy Botond
Hír24

Ezek fényében a mostani villámlátogatás nagyobb részben egy jutalomfalat azért, hogy beáll a magyar külpolitika a megfelelő irányokba. Kisebb részben pedig a Berlin által elképzelt ukrán válságkezelési modell fontosságát fogja mutatni a magyar politikai döntéshozók számára: az orosz-kérdésben egyre határozottabbá váló Merkel ennél egyértelműbben nem tudná kifejezni a pávatáncoló magyar miniszterelnökség felé, hogy mi a »közös« európai érdek.

Itt érdemes még egy szóra megállni, mert komoly félreértések vannak az »érdekek« kapcsán. Persze ennél klasszikusabb probléma nincs is az emberiség számára, mint hogy valóban az-e az érdekem, amit kimondok; vagy mást mondok, mint amit gondolok; esetleg nem az én érdekem, de mégis annak vélem, így pedig másnak hoz eredményt, ha magaménak tartva azt képviselem. Valahogy ezekben az útvesztőkben kóvályog ma a magyar politikában az »európai érdek«. Erre mondaná a szakértők fele, hogy mivel Európa sincs, így érdeke sincs. A másik fele pedig, hogy amíg nem kezdjük el valósnak tekinteni az álmot, addig fel sem tud épülni.

Az az egy dolog biztos, hogy még Németország sem képes – nemhogy a közép-európai régió országai – egyedül érvényesülni a 21. századi világpolitikában. Ekkor két választás adódik: megpróbálni mégis a széllel szembe menni, majd a maradék gazdasági autonómiát, nemzeti szuverenitást is csúnyán elveszteni. A másik lehetőség, hogy az autonómia önkéntes korlátozása mellett bizonyos hatásköröket elkezdünk közösen gyakorolni, mert együtt még képesek az államok a többi szereplőre kényszeríteni valamit az akaratukból. Magyarország számára ez utóbbit jelenti az »európai érdek«. Reméljük, hogy ez a Merkellel való beszélgetés közben is felmerül vezetőinkben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. február 02. 20:07
Mindenki böffenik egyet.
várúr
2015. február 02. 14:48
a Hír 24 nem a jutalom, hanem a betevő falatot kapja a tudjukkik-től.
alex.leopardi
2015. február 02. 14:18
te a farkamat,jutalomként
balbako_
2015. február 02. 13:13
Egy kis intimpista pöcs aki a sokadik szemellenzéki verziót tálalja. A magyar külpolitika milyen megfelelő irányba állt? Megszűnt a Keleti nyitás? Nem készül el Paks II? És azért ideutazik a világ egyik legbefolyásosabb politikusa, hogy Orbán kitehesse a fotóalbumába? Hol a hülyeség és szűk látókör határa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!