A veszprémi időközi tétjéről

2015. február 22. 17:35

A kormánypártok számára a kétharmados parlamenti többség megtartása csupán szimbolikus tét, ténylegesen ez egyre kisebb jelentőséggel bír.

2015. február 22. 17:35
Deák Dániel
Deák Dániel
Nézőpontok

„A kormánypártok számára a kétharmados parlamenti többség megtartása csupán szimbolikus tét, ténylegesen ez egyre kisebb jelentőséggel bír. A parlamenti szabályok alapján ugyanis az úgynevezett sarkalatos törvények módosításához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata is elégséges, mely továbbra is könnyen biztosítható – elnézve az ellenzék egyes tagjainak szavazásokról való távolmaradását. Orbán Viktor emiatt fogalmazott úgy, hogy a kormánypártok előtt álló három és fél évben nem igazán lát olyan területet, ahol az összes parlamenti képviselő kétharmadának döntésére volna szükség.

A baloldalon már nagyobb a tét. Emlékezhetünk még, amikor Újpesten és az erős MSZP-bázisnak számító Észak-Angyalföldön tartott időközi választást követően az MSZP politikusai előrevetítették: egy esetleges veszprémi ellenzéki győzelemmel el lehet kezdeni a Fidesz kétharmadának lebontását. A baloldali pártok rendszeresen a kétharmad megdöntését eredményező időközi országgyűlési választásként emlegették a veszprémi voksolást. A baloldal esélyeit azonban »az új Falus Ferencként« emlegetett Kész Zoltán személye jelentősen rontja, aki leginkább egy újabb kényszerű baloldali összefogás jelképe.  A pártok szavazatmaximalizálás céljából felsorakozhattak a neoliberális és globalizációpárti nézeteket hirdető Szabad Piac Intézet korábbi elnöke mellett, de ezzel csak azt érték el, hogy Tóbiás József pártelnöki pozíciója és az MSZP sokadik megújítási kísérlete bukásra lett ítélve, melyből akár a „biztos siker” szimbólumának nehezen tekinthető Mesterházy Attila is profitálhat. A korábbi szocialista elnök egyre láthatóbban követeli egy »keményvonalasabb« MSZP létrejöttét. Esetleges visszatérése logikus fejlemény lenne – legalábbis az ő szempontjából –, hiszen a párt támogatottsága egyáltalán nem változott tavaly óta, így sokan elégedetlenek Tóbiás József »puha« politikájával. A baloldalon tehát a választási vereség palotaforradalmat is eredményezhet.

A Jobbik és az LMP elsősorban a baloldali jelölt botrányaiból és a baloldali kis pártok válságából építkezhet. A Jobbik ebben a körzetben gyengébb pozíciókkal rendelkezik az országos szinthez képest, az országgyűlési és az EP-választáson is rosszabbul szerepelt, Varga-Damm Andrea pedig helyi beágyazottsággal a többi párt jelöltjével ellentétben nem rendelkezik. A radikális párt számára az időközi választás tétje, hogy igazolja Vona Gábor évértékelőjében elmondottakat, miszerint a Jobbik a második legerősebb párt ma Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2015. február 22. 23:08
Szerintem egy törvény módosítására ugyanolyan szabályok alapján kerülhet sor, mint az elfogadásához.
korona
2015. február 22. 20:50
Egy elnőiesedett társadalomban élünk - sajnos. Papucsok tömegei. A férfi nem mer családot alapítani, vállalni. Fene nagy egyenlőség lett a két nem között. De ne feledjétek: a nők a hangulat emberei. És hol vannak már a családokból a nagyasszonyok? Akiknek tanácsát MINDIG figyelembe vették. Ezekből a mai lányokból nem lesznek a családok nagyasszonyai soha. Szomorú.
korona
2015. február 22. 20:37
A Jobbiknak az a baja, hogy ha csak teheti NŐT küld választásba. A politika férfias foglalkozás. De a Jobbik-fiúkat CSAK nők nevelték: óvónéni-tanítónéni-tanárnéni-feleségnéni. Igenis van (hála Istennek) különbség a nő és a férfi között. És van női és férfi foglalkozás. Merkel ugyan kancellár, de csak azért, hogy a pénzemberek sugallmait teljesítse. Ő sem való arra a helyre, amit elfoglal, És a női lelkészek sem valók a templomokba. Lehet, hogy hímsovinisztának fognak tartani, de ami sok, az sok, sőt sokk.
emhem
2015. február 22. 20:07
hát igen, a fidesz már elkezdte menteni a menthetőt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!