Semmi sem veszélyezteti a paksi bővítést

2015. január 26. 13:55

A Roszatom egy rendkívül megbízható partner, és semmi okunk nincs arra, hogy aggódjunk. Interjú.

2015. január 26. 13:55
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Világgazdaság

„Nagyon komoly infrastrukturális és technológia fejlesztések kellenek, márpedig a térségbeli országok nem képesek önmagukban ezeket a beruházásokat finanszírozni. Szükségünk van finanszírozási segítségre. Az EU támogatására számítunk, mert Közép-Európa energiabiztonsága európai kérdés, európai felelősség is egyben. Szerepet kell vállalnia az uniónak abban, hogy Közép-Európa energiabiztonsága terén miként tudunk előrelépni.

Azt már tudjuk a Déli Áramlat kapcsán, hogy mi az, amit nem tartanak helyesnek, most azt kellene tudni, mit tartanak jónak. Február 9-én lehet előrelépés a kérdésben, Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős alelnöke akkora hívta össze azokat az országokat, amelyek érdekeltek lehetnek ezekben a projektekben, és Szófiában meg fogjuk vitatni, hogy milyen lehetőségek vannak műszakilag és pénzügyileg. A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozón Közép-Európa energiabiztonsága mindenképpen napirenden lesz amiatt, hogy folyamatos kihívások előtt állunk, és Oroszországnak szerepe lesz a jövőben is Közép-Európa energiabiztonságában.

Oroszországnak a paksi atomerőmű bővítése miatt is szerepe lesz hazánkban. Oroszország elmúlt időszakban tapasztalt gazdasági gyengélkedése vagy az ország ellen kivetett uniós szankciók nem befolyásolják a paksi bővítést?

Ezek nem befolyásolják, mert a Roszatom egy rendkívül megbízható partner, és semmi okunk nincs arra, hogy aggódjunk. Nekem legutóbb decemberben Alekszandr Novak miniszter úr azt mondta, biztosak lehetünk abban, hogy a Roszatom minden tekintetben tartja a vállalásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. január 26. 21:58
...De!...Az emberi hülyeség...
vakhangya4
2015. január 26. 21:55
Petike! Van már terv arra nézve, hogy milyen erőművet akartok felépíteni? Vagy húztok négy vonalat, hogy ez az alap aztán majd menetközben kialakul?
Anti Komcsi
2015. január 26. 21:02
Régóta volt ilyen Jó külügyminiszterünk,mint Szíjjártó. Három hónap alatt többet tett a hazáért mint a patkányivadék Kócoshajú Göncz Kinga és szeretőt tartó Kovács elvtárs egész életében. Igaz a két említett bolsevik hazaáró, soha semmi jót nem tett Magyarországért...Szíjjártó kivételes tehetség akkor is.
incze
2015. január 26. 20:56
majd megláttyuk. két fő szereplő van, magyarország és oroszország. egy dolog pillanatnyilag eléggé biztos: magyarországnak nincsen rá pénze, és oroszországnak nincsen rá pénze. ez a helyzet, mint tudjuk nem olcsón, de megoldható (főként ha a felek időhorizontja a mai túlélésig terjed), csak aztán óhatatlanul eljő a fizetés ideje - és annak nem szokás örülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!