Üzleti terv

2015. január 15. 08:17

Maradéktalanul egyet lehet érteni Csaba László közgazdászprofesszorral, aki szerint a nagy cégek terveihez hasonlóan rövid és hosszú távú stratégiai tervre lenne szükség a hazai gazdaságpolitikában is.

2015. január 15. 08:17
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Szó sincs itt vakmerő kísérletekről, jóslásokról, de egy olyan eladósodott, döntő részt a külföldi tőkére támaszkodó országnak, mint hazánk, kiszámíthatónak kell lennie. Hogy a bennünket finanszírozó partnereink – az Európai Uniótól kezdve a Franklin Templeton alapkezelőn át (ez a pénzügyi szolgáltató rendelkezik az államadósság mintegy tíz százalékával) egészen a vállalati működő tőkéig (Audi, Mercedes, Opel) – pontosan tudják, mivel is kalkulálhatnak velünk kapcsolatban.

Esetleg az, ami nálunk erénynek tűnik – például híres az állam a pénzügyi kreativitásáról, értsd: újabb és újabb adók kivetése, aktív állami szerepvállalás bizonyos területeken –, korántsem lehet vonzó partnereink számára. A pénz pedig kell!

Egyfelől túl vagyunk a 2010–2011-es válságkezelésen, amikor az esetleg rögtönzött ötletek bevezetését el lehetett adni, másfelől telis-tele a világgazdasági környezet kockázatokkal. Ha csak a 2015-ös évet nézzük, úgy az amerikai monetáris politika szigorítása, a korábbinál jóval alacsonyabb olajár és az orosz gazdaság összeomlása jellemezheti leginkább ezt az esztendőt a gazdaságban. Eközben gyenge az európai gazdaság teljesítménye, messzebb pedig Kína és az arab piacok lassulása teheti be a kaput.

Minden jel szerint véget ért – egyelőre legalábbis – a feltörekvő piacok sztorija is a befektetők körében. Azok a felvetések, amelyek pár évvel ezelőtt fönnálltak, hogy Oroszország és Törökország gazdasági húzóereje kiváltja az Európai Unióét, lecsengtek, a játszma véget ért. Nemhogy öt–nyolc százalékos bővülést nem tudnak produkálni a feltörekvő piacok – mellesleg befektetői szempontból ide tartozunk mi is –, a recesszió, sőt a mélyebb visszaesés árnyéka is riogat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. január 22. 14:25
Sarkalatosan megfogalmazva, én leszarom, hogy ortodox, unortodox, azaz a tapasztalati tényeken alapuló, vagy próba-stádiumban lévő közgazdasági döntések eredményeként növekedik egy gazdaság. A CÉL-t nem látom. Mi a célja az oktatás elhülyítésének, a szociális rendszer leépítésének és a stadion-építésnek országosan, egyszerre. Ha az un-ortodox gazdaság-poliktika tézise a közmunka hasznossága, bizonyára be tudják bizonyítani, hogy a közmunkások révén nő a GDP. A tendenciák nem a munka-alapú, hanem a tudás-alapú társadalmak gyorsabb növekedését mutatják, világviszonylatban. A nálunk alkalmazott unortodox gazdaságpolitikának a szakmunkások munkavégzésére alapuló növekedésének lehetőségét bizonyítani lehet? Én úgy gondolom, hogy segg-hülye emberek ötletelnek az ország adóforintjaival, a mértéktelen lopás feltételeit kiépítették. Ez az unortodox? Ezt szerintem lopásnak hívják.
kuwiq
2015. január 15. 12:24
Egyébként meg hogy lehet stratégiát követelni olyanoktól, akik arra képtelenek voltak, hogy taxatíve felsorolják, melyik autópálya részeken kell fizetni? Egy nyolcadikos meg bírta volna csinálni egy hétvégén egy matek ötösért.
egyetmondok
2015. január 15. 11:27
Akkor marad az újabb és újabb adók,közterhek,állami ilyen-olyan díjak kitalálásának és bevezetésének praxisa. Ez van,ha nincsen elég bátorság nagy államháztartási reformokra.
kuwiq
2015. január 15. 09:20
Ezt a kib@szósdi alapon működő akármit qrva gyorsan be kéne fejezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!