Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Hideg fejjel

2015. január 02. 18:12

Hogy milyen év elé nézünk? Bármennyire nem elegáns, de a legfontosabb: nincs torkunkon a kés.

2015. január 02. 18:12
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Fontos a gazdasági növekedés ösztönzése: a legelemibb a kiszámíthatóság és az olcsó hitelek elérése kell, hogy legyen. Ne csak rövid távra – néhány hónapra, fél évre – ássanak előre a vállalkozások, valamint legyenek a bankoknál elbírálható üzleti tervek, hogy a belső gazdasági szereplők is lendületbe jöjjenek. Az olyan jóléti intézkedések, mint a rezsicsökkentés kifutóban, miközben egy olyan jellemzően inkább szolgáltató gazdaságban, mint a magyar, az energiaárak nem fő meghatározói a növekedésnek – ezekkel is számolni kell. A válságadók kivezetését 2015-ben senki sem várja, hiszen akkor összedőlne a költségvetés. Sokkal inkább 2016-ról lehet szó, amikor a kiadási oldal visszafogásával legalább a fele megteremthető ennek az összegnek.

Háztartási szinten sok, kis pozitív változás jön: a devizahiteles törlesztőrészletek csökkenése, a béremelések, a családokat érintő további kedvezmények miatt több marad a zsebben, ráadásul több ágazatban lesz rendkívüli fizetésemelés, a kormány pedig további új munkahelyekkel számol. 

Miután hazánk a külpiacoktól erősen függő ország, jelentős kockázatok bukkanhatnak fel ha a gazdaságpolitika – a javuló makroszámok kapcsán – elbízza magát, ilyenkor szoktak történni ugyanis a nagy mellélövések. Éppen ezért készíteni kellene egy borúlátó, egy közepes és egy derűlátó gazdasági tervet, ezekben meg kellene mondani, hogy amikor már nem lesznek egyszeri költségvetési tételek, hogyan lehet az államháztartási hiányt tartósan alacsony szinten tartani. 

Remélhetőleg a külpiaci problémák és az orosz–ukrán krízis ráébresztette a kormányt arra, hogy a kettős beszéd nem vezet eredményre.

És hogy idén már több vasat nem kell a tűzben tartani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
poppy
2015. január 03. 06:58
A kés a torkoton van.Csak önteltségetekben azt hiszitek, hogy borbélynál vagytok.Nehogy egyszer kicsit elszaladjon az a borotva.....
indiáner
2015. január 02. 23:50
Amikor bemegy a tulaj azt hogy bírjátok? Na ahhoz kell a hideg fej, és a zsibbadt arcizmok.
kuwiq
2015. január 02. 21:41
dehogynincs most épp 320 körül van az euro, és még el se kezdődött az év
heep
2015. január 02. 19:14
A válságadókat kivezetik. Heep-heep hurrá. A válságadókat fizető cégek viszont nem csökkentik a díjaikat, a szolgáltatási áraikat. Amikben eddig is mi fizettük meg, helyettük, a válságadókat. Tehát mi maradunk a szívó ágon, a multik meg még többet fognak keresni. Erre az SZDSZ is elismerően csettintene egyet. De hát szemmel láthatóan a tanítvány túlnőtt a mesterén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!