Múltat építeni?

2015. január 25. 11:35

Sajátos tartalmú sajtóközleményt kaptam a Liget Budapest Projekt szervezőitől. A beszámoló szerint visszaállítják a Városliget szélén álló Közlekedési Múzeum épületének eredeti, háború előtti állapotát.

2015. január 25. 11:35
Őrfi József
Égigérő

Elsőre teljesen képtelennek éreztem a dolgot, és az érzés napok elteltével sem múlt el. Hiszen mit is szeretnének valójában? Egy eklektikus, saját bevallásuk szerint »templomszerű«, agyondíszített, lényegét tekintve megsemmisült, elbontott, átépített, jelentőségét tekintve pedig marginális épületet újraépíteni.

Nézzük egyenként a fenti állításokat. Eklektikus, azaz korábbi történelmi stílusok eszközeiből a XIX. század végére fenntartás nélkül válogató építészeti stílusról beszélünk, amelynek ma az égvilágon semmi aktualitása nincs.

Nincs aktualitása a funkció nélküli rengeteg épületdísznek sem, amelyet Pfaff Ferenc, a MÁV egykori kiváló építésze anno alkalmazott – akkor teljesen érthetően, a kor igényeinek megfelelően. De mindennek a sok csipkének, pártának, kupolának, tornyocskának, tagozatnak és csúcsdíszeknek ma nem sok keresnivalója van az életünkben. 67 méter magas kupolát helyreállítani? Az kétharmada az Országház vagy a Szent István-bazilika magasságának!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. január 25. 17:24
Így igaz, te barom barátaiddal együtt. Robbantsuk le a Halász bástyát is, aztán fél Pestet. A múltat végleg el....!
trendo
2015. január 25. 16:57
Ennél van blődebb ötlet is, a budavári hajdani Lovardának az újraépítése. A hajdani épület régen megsemmisült, maradványait a padlószintig lebontották és most újból meg akarják építeni, bár még elgondolásuk sincs, hogy mire is lenne jó. A közlekedési múzeum épületével muszáj valamit csinálni, és ha már a Liget múzeumnegyed lesz, akkor a funkciója is megvan legalább, nem most kell kiagyalni.
Antigoné
2015. január 25. 13:22
Mennyivel szebb lenne eg rózsaszín betonkocka.
Alarik
2015. január 25. 13:19
Jól van, apa. Te majd nézegeted az Időkereket, és a Vaskefét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!