Szuverenitás, te édes

2015. január 25. 15:36

A szuverén szó ugyan képletesen, dicsérően jellemezhet egy-egy integer személyiséget, de a regionálisan és globálisan kölcsönös függésben élő országok politikai minősítésére értelmetlen jelölés.

2015. január 25. 15:36
Gombár Csaba
Népszabadság

A szuverén szó ugyan képletesen, dicsérően jellemezhet egy-egy integer személyiséget, de a regionálisan és globálisan kölcsönös függésben élő országok politikai minősítésére értelmetlen jelölés. Így aztán valóban meglepő volt a 2010-ben újólag hatalomra jutott Fidesz-kormány szakadatlan szavajárása, miszerint mi szuverén ország vagyunk. Engem – hogy most csak a magam nevében írjak – furcsállkodással tölt el a kormány szuverenitásmegszállottsága, ami hintapolitikájukat tekintve csak öntévesztő, üres papolásnak tetszik.

De hátha tévedek. Hátha csak a szuverenitás veretes történelmi fogalmán lovagolok, s nem veszem számba e szó praktikus, hétköznapi használatát. Hiszen a pénzügyi világban is emlegetik a szuverén alapokat mint az állami tulajdonú, esetenként az állami jegybankok irányította pénzügyi alapokat. Az ilyen alapok leírásánál magát a tulajdonosi jogokkal bíró államot is könnyedén mint szuverént említik, eltérően a magántulajdonban lévő alapoktól. Érthető, laza szóhasználat ez, bármi különösebben közvetlen politikai tartalom nélkül. Fidesz-politikusaink azonban Magyarország szuverenitását erős politikai súllyal emlegetik.

Alkalmanként utalnak egy új világrendre, ami miatt Magyarország külpolitikáját meg kell újítaniuk, s a szuverenitás mintegy jövő diktálta korparancs. De ugyan mi lenne ez az új világrend? Az utalásokból annyi tetszik ki, hogy új hatalmi centrumok mutatkoznak, a világ változik (mikor nem?), ellent kell állni az eddig ható globalizációnak, és ehhez – szerintük – nemzetközpontú, szuverén államra van szükség. A szuverenitás itt alighanem olyasmit jelent, hogy valahogy függetlenedni kéne az eddigi kötöttségektől, s új kötésekre kell törekedni az újonnan kiemelkedő centrumokkal. Nagy általánosságban véve ez még praktikus politikának is tekinthető, ha megadóan elnézzük a szuverenitás fogalmának nagymellényű használatát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. január 26. 07:30
A szuverenitás az egy kibaszott érdekes dolog ha az enyémről van, á lófasz. Ha meg a "tijedről" van szó Gombás elvtárs az egy kurva fontos dolog. Különben névrokonok vagyunk, nekem a lábam gombás, én komolyan veszem a gomba szuverenitását, ott üti fel a tanyáját ahol csak akarja.
Akitlosz
2015. január 25. 21:43
Ugyanolyan értelmű a szuverén szó ember és ország esetében is. Amit a szerző ír az országokról az az emberekre is igaz. Az emberek is függenek egymástól. Az ember függ a családjától, a munkáltatójától, az orvosoktól, a többi közlekedőtől, a mesteremberektől stb. stb. stb. Ettől még a döntésük lehet szuverén.
kuwiq
2015. január 25. 20:39
Eklatáns példa a sz@rrágásra. Mintha nem lenne egyértelmű, hogy nem lett volna szabad ráengedni a magyar gazdaságra minden átmenet nélkül a kapitalizmust, pláne nem ellenséges felvásárlás formájában. A szuverenitás azt is jelenti, hogy olyan jogköröket próbál visszaszerezni és megtartani a kormány, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a amgyar gazdaság valahogy feltámadjon. Legalábbis remélem, hogy ez a valódi cél.
kjkj945
2015. január 25. 18:32
GCS szuterén --- keserű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!