01/07 után: vagy megértjük egymást, vagy elpusztítjuk egymást

2015. január 13. 15:41

A kultúrák és vallások harca pusztuláshoz, a kultúrák és vallások kölcsönös ismerete és tisztelete, egyenrangúvá válása életben maradáshoz vezet.

2015. január 13. 15:41
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja

„Természetesen nemcsak nekünk, keresztény embereknek tűrhetetlen és elfogadhatatlan az iszlám fundamentalisták párizsi terrorakciója, hanem a mérsékelt iszlámhívőknek is (hangot is adtak ennek). A gyilkosság soha, semmilyen emberi konfliktusra nem válasz.

Ám mégis: ha élhető világot akarunk, ha azt akarjuk, hogy ne boruljon félelembe a glóbusz, ha azt akarjuk, hogy ne pusztítsuk el egymást, akkor alapvető fordulatot kell tennünk nekünk, keresztényi gyökerű euroatlanti embereknek.

A fordulat lényege a következő: a fensőbbségi érzést félretéve próbáljuk végre megismerni egymás kultúráját, vallását, szokásait, hiteit, életét.

Ugyanis minden bajunk gyökere az egymás nem ismerésében rejlik. Ha nem ismerjük egymást – ők sem minket! –, akkor nem is értjük egymást. S ha nem értjük egymást, akkor félünk egymástól. S ha félünk egymástól, akkor agresszívak leszünk. Most ez a veszély áll fenn – mindkét oldalon.

Egymás vallásának, kultúrájának, életszemléletének megismerése előtt ma egy óriási akadály tornyosul: a neoliberális, ultraliberális alapokon álló PC, azaz politically correct beszéd, amelyet a nyugati világot irányító (s a többi civilizációt, vallást is irányítani akaró) globális pénzügyi világhatalom erőltetett rá a közvéleményre, jól megfontolt célok alapján.

Politikailag korrekt beszéd helyett az élethez és a valósághoz korrekt beszédre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
béla 60
2015. január 14. 14:14
Fricz legújabb műve :Az Ifjúkommunistától a kereszténységig , ha ,ha !
Rockpapa
2015. január 14. 08:41
Kinek jött jól ez a merénylet sorozat.Elsösorban Izraelnek,és az öt mindenben támogató USA-nak,mert szembe fordította a nyugatot az arabokkal.A "szélsőséges"(hazájukért aggódó)pártoknak,akik ezzel megerősödtek.Az ügy vesztesei a librálisok,és ahelyett hogy csendben lennének,ők üvöltöznek a legjobban.Még nem tudatosult bennük.Majd a rádöbbennek,leveszik a kis hülye táblát magukról.
Pinter68
2015. január 13. 23:52
Tisztázzunk valamit Fritz elvtárs! Azok a vallási fanatikusok, akik akár a saját vallásuk tagjait is lemészárolják, semmilyen értéket és semmilyen kultúrát nem képviselnek. Úgy tűnik, hiába hangsúlyozzák ezt számtalanszor felelős iszlám vezetők, hogy a fundamentalistáknak semmi közük a normális iszlámhoz. És hiába vonul fel Párizsban 2 millió ember, hogy demonstrálja, ami történt egyszerű, barbár bűncselekmény és semmi köze a kultúrák különbözőségéhez, a magyar jobboldal ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni. Ehelyett csak hajtogatja tovább a megszokott rögeszméit a kultúrák harcáról és apokalipszist meg pusztulást vizionál. Azt hiszem, ezt hívják rögeszmés viselkedésnek.
Pamacs
2015. január 13. 21:47
Irkálgatunk, moralizálgatunk itt, ki-ki, hogyan érez, és gondolja?! Emberek! Nyakunkon a világháború! Háború, az már zajlik, körülöttünk délen, és keleten. Most, nyugaton feszegetik Pandóra szelencéjét. Micsoda érzéketlenség, micsoda arrogancia szabadult el Párizsban!? Hogyan merészelik tovább provokálni a milliós radikális muszlim közösséget? Qui prodest? -kinek áll érdekében, hogy elszabaduljon a pokol? Újságosbódéktól szerkesztőségekig, iskoláktól arab negyedekig, égjen minden?! Erre keressük a választ ! Hát persze, hogy lángba borítják Franciaországot, vagy egész nyugatot! Pandóra szelencéjében, holnap reggelig még benne maradt a remény. A remény,amit ki lehetett volna onnét azt engedni, hogy újra "normális" életet éljünk... a tegnapokét. Holnap reggel, a Charlie Hebdo örökre lezárja előlünk a szelencét, a remény utolsó sugarát. A kocka el van vetve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!