A párizsi merénylet és a mocskos politika

2015. január 22. 08:12

A terrorakciókat általában egy, a biztonságot és a „nemzeti egység”-et előtérbe helyező diskurzus követi, amely – egy időre legalábbis –, elterelheti a figyelmet a gazdasági nehézségekről.

2015. január 22. 08:12
Döry L.
Fent és Lent

Franciaországért 2012 óta aggódnak, hogy ő lesz a következő Görögország - ez a hangulat persze hitelezői nyomásgyakorlást is tükröz. Ebben a helyzetben nem érintette jól a francia államot, hogy a krími válságot követő szankciók miatt lemondani kényszerült az Oroszországba irányuló nagy értékű katonai exportjáról, amely az indiai hadiipari megrendeléseit is veszélybe sodorhatja. A dél-keleti uniós tagállamok mellett Hollande elnök is szorgalmazta az Oroszország elleni szankciók enyhítését.

Mindeközben gőzerővel folynak az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodások, amelyben a Hollande-kormány nem bizonyult a legkönnyebb partnernek, sőt, a franciák az eddig titkos tárgyalások transzparenciáját is követelték. A tárgyalások menetétől nem függetlenül az Egyesült Államok ügyészsége súlyos pénzbüntetést szabott ki a BNP-Paribas -,Franciaország egyik legnagyobb bankjának - amerikai leányvállalatára. A francia kormány reakciója szerint ez veszélyeztetheti a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat is.

A terrorakciókat általában egy, a biztonságot és a »nemzeti egység«-et előtérbe helyező diskurzus követi, amely,  - egy időre legalábbis - elterelheti a figyelmet a gazdasági nehézségekről és erős állami fellépést is igazolhat. Az sem kizárt, hogy a merényletek nyomán Franciaország megértőbb lesz az Egyesült Államok külpolitika lépései iránt, és együttműködőbb a szigorú amerikai nemzetbiztonsági rezsimek európai alkalmazásában.

De érdemes lesz figyelemmel kísérni azt is, hogy a francia közvélemény hogyan reagál arra, hogy a szíriai-iraki válságövezetet állítólag megjárt elkövetők ugyanakkor maguk is olyan milíciákkal álltak kapcsolatban, amelyek támogatásában és kiképzésében szerepet vállal az USA, Katar, vagy éppen Törökország.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arta
2015. január 23. 22:20
Belebukott a párizsi terrortámadásba a CNN legendás tudósítója 2015.01.22. Jim Clancy azt sejtette a közösségi médiában, hogy az izraeli propagandának is benne volt a keze a Charlie Hebdo elleni merényletben. Jim Clancy 34 évig volt a CNN amerikai hírtelevízió külpolitikai tudósítója. A CNN megerősítette a távozásáról szóló hírt, de az okokat nem közölte. „Jim Clancy már nincs a CNN-nél. Megköszönjük neki a több mint három évtizedes szolgálatot, és a legjobbakat kívánjuk neki” – közölte a csatorna. http://persianews.vcp.ir/
Arta
2015. január 23. 22:11
Belebukott a párizsi terrortámadásba a CNN legendás tudósítója 2015.01.22. Jim Clancy azt sejtette a közösségi médiában, hogy az izraeli propagandának is benne volt a keze a Charlie Hebdo elleni merényletben. Jim Clancy 34 évig volt a CNN amerikai hírtelevízió külpolitikai tudósítója. A CNN megerősítette a távozásáról szóló hírt, de az okokat nem közölte. „Jim Clancy már nincs a CNN-nél. Megköszönjük neki a több mint három évtizedes szolgálatot, és a legjobbakat kívánjuk neki” – közölte a csatorna. http://persianews.vcp.ir/0-%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%B6%D9%88%D8%B9/1281597-Lapszemle.html
OberEnnsinnen
2015. január 22. 14:47
A Charlie Hebdo mészárlás mindenkit megrázott Európában. Téves azonban azt gondolnunk, hogy Franciaország konfliktusa új keletű lenne. Több évtized gyarmatosító szabadrablás és a volt gyarmatok függésben tartása, sarcolása érlelte ezt a konfliktust. Franciaország gyarmatosító politikájának fekete pontjait a siliconafrica.com gyűjtötte össze. 2008 márciusában a volt francia elnök, Jacques Chirac elismerte: "Afrika nélkül Franciaország a harmadik [világ] hatalom helyére csúszna a rangsorban." De Chirac elődje, François Mitterand is megjövendölte már 1957-ben: "Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században. Jelenleg 14 afrikai országot kötelez a gyarmati szerződésük arra, hogy devizatartalékuk 85 százalékát a francia központi bankba, és ezzel a francia pénzügyminiszter ellenőrzése alá helyezzék. 2014-es adatok szerint Togónak és még 13 másik afrikai államnak kell gyarmati adót fizetnie Franciaország számára. A CH és még sok társa a napi manipulációban nem más mint elterelés: a gyarmati haszon további, folyamatos biztosítása érdekében. Itt a példa: erről nem beszél a világmédia, senki nem teszi fel a kérdést: hogy is van ez a gyarmati adó? Ami évente 500 milliárd dollárt jelent a Liberté, Égalité, Fraternité földjének. És egy csepp szégyenérzet nincs bennük. Csak gőg és dölyfösség.
tevevanegypupu
2015. január 22. 12:39
Nem csak arról..a hirtelen intézkedések elterelik a figyelmet magáról a merényletről is..Nagyon sok a nem egészen világos pont..hogy hogyan is történt ez az egész..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!