Putyin „keleti nyitása”

2015. január 28. 11:46

Kínának ma is vannak ma még ismeretlen vállalatok által gyártott, de hosszabb távon versenyképes termékei, amelyeket az oroszok valószínűleg örömmel megvennének, főként ha olcsóbbak, mint a nyugat-európai megfelelőik.

2015. január 28. 11:46
Árva László
Magyar Nemzet

„Az érthető, hogy ez a jüaneső miért jó az oroszoknak, de az is világos, hogy mindez miért jó Kínának. Az energiahordozók importja esetében Kína közvetlen szárazföldi kapcsolatba kerülne egy jelentős energia- és nyersanyagtermelő országgal, és nem kellene ezután az Egyesült Államok által ellenőrzött vagy vitatott hovatartozású tengerszorosokon keresztül hajóval szállítani e termékeket. További előny, hogy Kínának az orosz földgázimport környezeti szempontból is előnyös lehet, ugyanis ma Kína nagyrészt szénből állítja elő a villamos energiát, ami köztudomásúan sokkal szennyezőbb, mint a földgáz. Az orosz piac nem látszik első látásra túl fontosnak Kínának, ugyanis az összes kínai export csupán 2 százaléka irányul oda. Ez azonban megváltozhat, mert ha Nyugat-Európa az embargó révén visszafogja exportját Oroszországba, akkor a kínai vállalatok a kieső európai termékek helyébe örömmel belépnének.

Kínának ma is vannak ma még ismeretlen vállalatok által gyártott, de hosszabb távon versenyképes termékei, amelyeket az oroszok valószínűleg örömmel megvennének, főként ha olcsóbbak, mint a nyugat-európai megfelelőik. Például a kevéssé ismert BYD kínai gyárnak még koránt sincs akkora presztízse, mint a nyugat-európai autógyáraknak, de a független tesztek szerint az új hibrid SUV-ja minőségében már vetekszik a neves gyárak hasonló modelljeivel. Hasonlóképpen a nagy sebességű vasutak terén is nagyon jól áll Kína. További fontos tényező lehet még, hogy bár az oroszok eddig is jelentős haditechnikai együttműködést folytattak Kínával, éppen ősszel jelentették be, hogy bizonyos repülőgépek, illetve repülőgép-hajtóművek licencét vonakodnak eladni Kínának, félve, hogy később a kínaiak engedély és licencdíj fizetése nélkül fogják gyártani azok másolatait. Az oroszok hozzáállása e téren is változhat az új fejlemények nyomán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2015. január 28. 13:50
El van tévedve a cikkíró, teljesen. Elfelejti, hogy a rubel a jüannal szemben is ugyanannyit gyengült, mint a dollárral szemben, tehát egy "olcsó" kínai cuccért is kétszer annyit kell dolgozni az átlagorosznak, mint eddig. Annyi rubelért vehet névtelen kínait, mint eddig Samsungot vagy Apple-t. A cikkíró vett már valaha kínai whitebox terméket vagy csak máshol olvasott az egészről? Akkor tudná, mivel is jár a nagy olcsóság.
oskar
2015. január 28. 12:35
A hidegháború és a Szovjetunió felbomlása után Oroszország mindig azon volt, hogy Európához tartozzon. Ne engedik. http://transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/682-washington-jeghideg-haboruja-oroszorszag-ellen
paraklétosz
2015. január 28. 12:34
Putyint elküldte az EUSA az anyja Kínjába, de elértette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!