Moralizáló politika

2014. december 27. 09:52

A morál nem politikai kategória, akkor sem, ha ez a két világ olykor találkozik egymással. A politikát ezért elítélni nem fair dolog.

2014. december 27. 09:52
Zila János
Zila János
Magyar Hírlap

„A morális kérdésekkel kapcsolatban érdemes tisztázni a morál és a politika viszonyát. Lehet, hogy van, aki szerint karácsony tájékán nem szabad ilyen zord dolgokat leírni, de ténykérdés, hogy a morál nem politikai kategória, akkor sem, ha ez a két világ olykor találkozik egymással. A politikát ezért elítélni nem fair dolog, mert például a gazdaságban sem a morálisan helyes eljárás hozza meg a sikert. Tetszik vagy sem, emberek politizálnak, ahogy emberek azok is, akik a gazdasági tevékenységet végzik, az ember pedig tökéletlen, hajlamos a maga érdekeit előtérbe helyezni (éppen ezért valljuk mi, keresztyének, hogy az ember kegyelemre, bocsánatra szorul). A lényeg tehát, hogy a politikai siker alapvetően nem a morális értelemben vett helyes fellépés következménye, a kérdés demokratikus rendszerekben sokkal inkább az, hogy mit gondolnak a választók. Minden politikai szereplőnek vannak kitűzött céljai, márpedig aki akarja a célt, annak akarnia kell az eszközöket is…

Az persze lehetséges, hogy az érdek elkezd moralizálni, vagyis egy politikai szereplő elkezd morális érveket felhozni önmaga igazolására vagy éppen ellenfelei lejáratására céljai elérésének érdekében, az pedig fegyvertény, ha sikerül egy ellenfelet a választók szemében erkölcstelenné tenni. Mindezt tökéletesen illusztrálják az említett vita fellángolásának körülményei. Adott néhány politikai szereplő, aki morális vádakat kezdett hangoztatni egy másik, szemben álló politikai szereplő ellenében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2014. december 28. 16:18
Itt szerintem csupán arról van szó,hogy a cél szentesíti e az eszközt vagy sem.Azt pedig többnyire a szubjektív látásmódjuk alaján döntik el az emberek, és pláne ha még politikusok is.Így aztán mindig találnak önigazolást, ami alapján a legnagyobb képtelenséget is morálisnak tartják.
kjkj945
2014. december 28. 08:06
A politikus iletikus abmorális.
Valodi
2014. december 27. 13:28
Innen - "2011. október 7-8-án „Krisztusban van az igazság” címmel, Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására az Országház felsőházi termében zajlott le a KÉSZ VIII. országos kongresszusa. Az esemény mottójául Péter apostol evangéliumi szavai szolgáltak: „Mi ígérete alapján új eget és új földet várunk, az igazságosság hazáját. Szeretteim, minthogy ezt várjuk, legyetek rajta, hogy békességben, tisztán és feddhetetlenül találjon benneteket.” (2Pét 3,13−14) A kongresszus két napja során Magyarország vezető tisztségviselői (az elhangzás sorrendjében): Kövér László, Orbán Viktor, Budai Gyula, Hoffmann Rózsa, Osztie Zoltán, Ángyán József, Répás Zsuzsanna, Szócska Miklós, Szászfalvi László, Harrach Péter és Erdő Péter tartottak előadást az országot érintő legfontosabb kérdésekről, a mottóhoz igazodva az igazságosság és a megújulás tükrében." http://www.keesz.hu/node/3040 ... ide jutottunk: "A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó szántói fekszenek..." Talán nekik üzent József Főherceg, amikor ezt írta? „Otthagytuk a hullákkal borított, hős vérrel áztatott sziklasivatagot és a dicső emlékeket, s a megszámlálhatatlan sírokat csendes kereszterdejükkel, melyek a Karsztot szent hellyé avatják, ahol a mártírok ihlete nyugszik Isten kegyelmében, a sírokat, melyekhez oly igen nagyon ragaszkodtam… Elcsendesült minden, csak az ellenséges tüzérség lövi a halottakkal telt állásokat, melyben a patkányok ezrein kívül élőlény nincs... Olyan a lelkem, mint az őszi vihar dúlta virágoskert... letörve megfagyva a szeretettel ápolt virágok." ... nincs már erkölcs, csak "hurrá!növekedés!" és "patkányok ezrei"...
egyetmondok
2014. december 27. 11:53
Nagy bajba jutott az a közösség,amely elhiszi,hogy az erkölcs kicsukható az ablakon,ha a hatalom kérdéseiről esne szó.Nagyobb baj ennél nem is létezhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!