A forradalmat ellopták

2014. december 29. 15:15

De az is igaz, hogy utólag, főleg a bukaresti lázadás december 22-i kitörése után a népi megmozdulásokra rászerveztek egy államcsínyt. Interjú.

2014. december 29. 15:15
Tőkés László
Adevărul

Három címkét szoktak az 1989. decemberi romániai eseményekre aggatni: forradalom, elkobzott forradalom, államcsíny. Melyik a helyes?

Népi megmozdulásoknak szoktam nevezni az 1989. decemberi eseményeket, melyek vitathatatlanul közösségünk ellenállásából indultak ki – mely december 15-én és 16-án erősödött fel, amikor az emberek összegyűltek a református templom körül – és kiterjedtek Temesvárra. Aztán ez a temesvári népi lázadás, melyet igazi, spontán, tiszta lázadásnak lehet tekinteni, forradalom képét öltötte. De az is igaz, hogy utólag, főleg a bukaresti lázadás december 22-i kitörése után a népi megmozdulásokra rászerveztek egy államcsínyt. Úgy vélem, a megmozdulások második szakaszában a lázadás, a forradalom és az államcsíny keverékéről beszélhetünk. (…)

Ezek a visszafordulások, ahogy ön mondja, a demokrácia irányába történt, elpuskázott 1990-es rajttal kapcsolatosak, amit a forradalomnak a volt kommunista hatalom másod-, harmadvonalához tartozó emberek általi elkobozásának rovására írtak…

Igen, mert ahogy azt a nép nagyon őszintén kimondja, a forradalmat ellopták. Ezért volt nagyon fontos az idei novemberi választás. Az új elnök megválasztásával – legalábbis szimbolikus módon – kifejezésre jutott a választóknak az a politikai akarata, hogy folytatódjon a forradalom, hogy folytatódjon a rendszerváltás.

»24 évvel ezelőtt először roppant meg a szovjet szikla. És ezt kőomlás követte. Ki tudta akkor, hogy ez az omlás negyedévszázadig fog tartani? Itt az ideje összeszednünk a köveket«, írta, tavasszal Dmitrij Rogozin a Twitter-fiókjában. Miként értelmezi ezt az üzenetet?

A volt Szovjetunióval és a jelenlegi Oroszországgal szemben él bennünk a gyanú. De nehezen tudom elhinni, hogy léteznének ilyen vágyak a volt szovjet birodalom helyreállítására. Nem hiszem, hogy lennének ilyen eltúlzott igyekezetek. Azt hiszem, Oroszország a szovjet korszak káros örökségét hordozza és ott egy nemzeti ébredés zajlik. Azt hiszem, az orosz ideológia – magát az orosz birodalmi hagyományt is beleértve – hatja át Vlagyimir Putyin elnököt, de véleményem szerint, nincs mitől félnünk.

Ön szerint, mi fenyegeti most a leginkább Románia jövőjét?

Azt hiszem, maga a kommunizmus a legnagyobb veszély. Oroszország esetében is, Románia esetében is. Úgy gondolom, Magyarország már kikerült e veszély árnyéka alól. Mégis nemzetközi téren Oroszország jelent némi veszélyt az egész térségre nézve. Azt hiszem, Oroszországnak nem tetszik, hogy az egyesült Európa bővül, és e tekintetben az útjában állunk.

*

Az Adevarul Tőkés Lászlóval készített interjújának magyar fordítását a Főtér.ro közölte, ezt szemléztük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2014. december 30. 12:04
A forradalmakkal ez szokott lenni. Vagy leverik, vagy ellopják őket.
pszichodoki
2014. december 29. 17:59
lacibá volt kitől tanulni a "pávás táncot" gratula érte....
incze
2014. december 29. 17:04
a fiatal tőkés lászlót is ellopta egy korrupt pénzéhes vénember (valami tőkés nevű). elég gyakori ez a bűnténytípus itt a kárpát teknőben.
Willard
2014. december 29. 16:55
A püspököt fikázó tápos alföldieknek: Hol voltatok, amikor őt Európa egyik legfélelmetesebb rendőrsége hurcolta meg? Könnyű Pestről verni a csalánt a máséval: ott kellett volna akkor lenni, amikor szétrúgták az ember pofáját, ha magyarul meg mert szólalni. Ahol belédlőttek a nehézgépfegyverrel (láttatok már páncélosra szerelt nehézgépfegyvert? 14 és fél milliméteres. Nem a hossza. Az átmérője. Szaknyelven: a kalibere. Átlősz egy betonfalat vele) és elástak, mint egy dögöt, ha ellenszegültél. Amúgy mi bajotok vele? Netán az, hogy a neobolsi eszméitek nem egyeznek az övével?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!