A lengyel lecke: kommunizmus, Szolidaritás, vadkapitalizmus

2014. december 30. 16:50

Az 1990-es évek elején az egész kormány, Wałęsa elnökkel az élen arra a következtetésre jutott, hogy csak a liberális kapitalizmus mentheti meg Lengyelországot.

2014. december 30. 16:50
Rózsa Kitti
Danube Institute

„Artur Rosman az Ethika Politika honlapján megjelent cikkében Gerald Beyert idézi, aki szerint a Szolidaritás mozgalom a katolikus társadalmi tanítás legsikeresebb megtestesülése. Ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy a tőkével szemben a közösségben létező egyén elsőbbségét emelte ki és egy olyan opciót vett komolyan, amely végre a szegényebb rétegeknek kívánt kedvezni. Józef Tischner úgy foglalta össze a mozgalom lényegét, mint egy tudatos szándékot mások terhének cipelésére. Ez például abban testesült meg, hogy a mozgalom első vezetője, Wałęsa megtagadta a sztrájk felfüggesztését a gdański Lenin Hajógyárban a többi munkással való szolidaritás fenntartása érdekében. Ez akkor őrült dolognak tűnt, de működött. Fenntartani azonban nem sikerült. Ma a bevételi különbségekből származó egyenlőtlenségek következtében kialakult új rend ugyanazt az »oszd meg és uralkodj« logikát használja fel, mint a lengyel kommunizmus. És ennek az új rendnek megteremtői ugyanazok az emberek, akik a Szolidaritás mögött álltak.

Az 1990-es évek elején az egész kormány, Wałęsa elnökkel az élen arra a következtetésre jutott, hogy csak a liberális kapitalizmus mentheti meg Lengyelországot. Kinevették ellenfeleiket, főként a katolikus perszonalistákat, akik szerintük nem értették meg, hogyan működik egy virágzó gazdaság. A rendszer átalakítása érdekében súlyos megszorító intézkedéseket hoztak, amelyeket »sokkterápiaként« emlegettek. Egy egész generációt hagytak egyedül, kitéve a vad kapitalizmusnak, megfelelő szociális háló nélkül. Rosman szerint pontosan a Szolidaritás ellentéte valósult meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birak
2014. december 30. 19:03
Csak éppen kapitális liberalizmus lett belőle! :D Legalábbis nálunk biztosan, köszi Szadesz!
illiberator
2014. december 30. 18:36
1990-es évek elején az egész kormány, még Wałęsa elnökkel az élen is tévedhetett!
Wazze
2014. december 30. 18:27
Walesa pedig besúgó volt! Lengyelországban is ellopták a rendszerváltást, ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott MINDEN, mint Magyarországon: Lepper = Torgyán Tusk = Gyurcsány Kaczynski = Orbán, stb. A nemzeti vagyon eltűnt, megjelent a liberális rákos daganat a lengyel nemzet testen! A parlamentbe, a Szejmbe beférkőztek a cionista ügynökök, komcsi besúgók... Happy Bronek az elnök, maga is komcsi... Egy forgatókönyv szerint ment a rablás ott is, itt is...
yanoo
2014. december 30. 17:50
" az egész kormány, Wałęsa elnökkel az élen arra a következtetésre jutott, hogy csak a liberális kapitalizmus mentheti meg Lengyelországot." Szerintem meg a lengyelek.Bár én nem vagyok lengyel, lehet, hogy tévedek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!