Most múlik pontosan – mármint a Kádár-korból örökölt „baloldal”

2014. december 15. 13:34

A Fidesz politikai jövője tehát jelen pillanatban bizonytalan, azonban a posztkommunista gyökerű baloldali pártok kilátásai egyértelműen siralmasok.

2014. december 15. 13:34
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja

Első ránézésre természetesen az a fő hír, hogy a Fidesz három választási győzelem után megdöbbentő gyorsasággal veszítette el híveinek egy jelentős részét. (Ennek okait az elmúlt napokban-hetekben sokan és sokszor helyesen elemezték már, ezért ennek részleteibe ezúttal nem mennék bele.) Ugyanakkor mégsem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz előnye mind az összes megkérdezett, mind a biztos pártválasztók körében még most is tetemes, hiszen például a Mediánnál az összes megkérdezett körében a Fidesz 26 százalékkal vezet, utána a Jobbik következik 15, majd az MSZP 12 százalékkal, a többi kis párt pedig a bejutási küszöb környékén, vagy az alatt helyezkedik el. A Szonda Ipsosnál pedig a biztosan szavazók között a Fidesz 45 százalékon áll, utána következik a Jobbik 24, az MSZP pedig 18 százalékkal, a többiek itt is az ötszázalékos bejutási küszöbbel küszködnek – kevés sikerrel.(…)

A Fidesz politikai jövője tehát jelen pillanatban bizonytalan, azonban a posztkommunista gyökerű baloldali pártok kilátásai egyértelműen siralmasok. S nem pusztán azért, mert a vezető kormánypárt népszerűség-csökkenéséből nem tudtak érdemben profitálni, hanem azért is, mert az elmúlt hetek tüntetései megmutatták: az Orbán-kormánnyal szemben elégedetlen társadalmi csoportok nem fogadják el, sőt nem tűrik el a hagyományos baloldali pártok irányítását, sőt még támogatását sem, ellenkezőleg, láthatóan saját erőből, saját szervezeti, mozgalmi, szervezési módszerekkel kívánnak fellépni a közéleti színpadra.

Mind a két tényező – a baloldali pártok stagnálása a népszerűségi listákon és az új tüntetések résztvevőinek elhatárolódása ezektől a pártoktól – egyértelműen azt mutatja, hogy a posztkommunista pártok ebben az állapotukban nem képesek mértékadó szerepet játszani a politikai versenyben. Úgy tűnik, a posztkommunizmusnak tényleg annyi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. december 15. 17:44
„az Orbán-kormánnyal szemben elégedetlen társadalmi csoportok nem fogadják el, sőt nem tűrik el a hagyományos baloldali pártok irányítását, sőt még támogatását sem, ellenkezőleg, láthatóan saját erőből, saját szervezeti, mozgalmi, szervezési módszerekkel kívánnak fellépni a közéleti színpadra” Mit fognak ehhez szólni a pártközpontban, Fricz nertárs? Nem ezt adta ki Habony nertárs nyilatkozatra. A Párt álláspontja éppen az, hogy a szocialisták állnak a tüntetések mögött. A disszonancia nem engedhető meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, nertárs.
Senior
2014. december 15. 16:26
Kiss Tibort ne idézd, te seggfej! Ő a mai könnyűzene meghatározó alakja, te meg egy senki.
öszödibeszéd
2014. december 15. 16:12
Fritz Tamásnak alapvetően igaza van, hiszen megy az össznépi (baloldali és külföldi támogatóik általi) Orbán b@szogatás, de nem tudni, nem lesz-e ez hamarosan kontraproduktív. És ami a lényeg, a baloldal egy tündérvilágban él, azt képzeli, Orbán menetrendszerű cseszegetése elég lesz a dialdalmas comebackhez. Önáltató, ostoba, semmittevő senkik ezek; a főhős a sztoriban továbbra is Orbán.
hátakkor
2014. december 15. 16:06
a posztkommunizmusnak lehet, hogy annyi, de már itt vannak a neo-kommunisták: adót semmit, mindent ingyen és alanyi jogú alapjövedelmet emellé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!