Ferenc pápa Strasbourgba megy és semmibe veszi a katedrálist

2014. december 18. 14:04

Ferenc pedig erre a szegényességre apellál, hogy növelje a médiában a népszerűségét.

2014. december 18. 14:04
Éric Zemmour
Rorate Caeli

Éric Zemmour valószínűleg a leghíresebb és legbefolyásosabb újságíró és tévériporter a mai Franciaországban. Habár nem katolikus (algériai zsidó származású, akinek családja a francia állampolgárságot az 1870-es, történelmi Crémieux-rendelet által kapta meg), amolyan „vitatott személy”-ként tartják számon Franciaországban, mivel szégyentelenül régimódi konzervatív egy erősen „progresszív” közegben, aki – ilyetén gondolkodóként - attól sem riad vissza, hogy védeni merészelje Franciaország nagyszerű történelmét, beleértve annak katolikus gyökereit is. (Aki többet akar tudni róla, és most megjelent könyvéről, a Le suicide français-ről – „A francia öngyilkosság” –, ami arról szól, hogy milyen szélsőséges „progresszivizmus” teszi tönkre Franciaországot, az a Weekly Standard hosszabb terjedelmű cikkében olvashat erről többet.)


A következő kommentárt Ferenc pápa strasbourgi látogatásáról az RTL-en futó rádiós műsorában tette, ami a legnépszerűbb rádiós hírműsor Franciaországban. Főként azért tesszük közzé szavait, mert jól visszaadja azt a történelmi mozzanatot, hogy hogyan kezdenek el az európai „mainstream konzervatívok” tekinteni erre a pontifikátusra.

Éric Zemmour: „Ferenc pápa Strasbourgba megy és semmibe veszi a katedrálist”

Ez egy történet egy pápáról, aki elmegy Strasbourgba, de semmibe veszi a katedrálist. Mintha egy muszlim elmenne Jeruzsálembe, de nem imádkozna az Al-Aksza-mecsetben. Vagy mintha egy francia elnök anélkül ünnepelné meg november 11-ét, hogy meglátogatná az Ismeretlen Katona Sírját. Mintha Anglia királynője lefitymálná a királyi flottát. Vagy mintha az amerikai elnök nem tenne esküt a Bibliára.

Az Európai Parlamentben mondott beszédében Ferenc pápa Európa gyökereiről beszélt, de egyszer sem tette világossá, hogy azok keresztények. A lelkiséget magasztalta, de épp hogy csak megemlítette Isten nevét, de azt már egyszer sem, hogy „Krisztus”. Beszélt „emberi jogokról”, „szolidaritásról”, „kizsákmányolásról”, „sokféleségről”, „a környezetvédelemről”, a „globalizációról” és a „bevándorlásról”, de egy szót sem szólt az „abortuszról”, az „eutanáziáról” vagy a „homoszexuális házasságkötésről”.

Olyan szavakat használt, amik megnyerőek, s nem amik bosszantóak. „Európa népeiről” beszélt, és nem „európai nemzetekről”. Pártolja a bevándorlók nemes lelkű befogadását, de arról nem vesz tudomást, hogy a Földközi-tenger eme szakadatlan áramlása Európát lassanként az Iszlám Földjévé változtatja – még akkor sem, ha Lampedusán is csakis muszlimok érkeznek. A keresztények vezetője ebben nem lát aggodalomra való okot, vagy talán nem is foglalkozik vele.

Ez a pápa a kereszténység és az iszlám közötti párbeszéd megszállottja, de egy sablonos és protokolláris párbeszéden kívül, hogyan kelhetne a kereszténység párbeszédre azzal az iszlámmal, amely az összes keresztényt olyan muszlimnak tart, akik még nem ismerik, vagy tagadják azt?

(Műsorvezető: „De hát Eric, mindezt egyszerűen azért teszi, mert ezekben elődeinek munkásságát követi.”)

Á persze, csakhogy Ferenc valójában egy anti-XVI. Benedek, aki botrányt robbantott ki azzal, hogy úgy magasztalta fel a kereszténységet, görögös érveléssel átitatva, hogy az az iszlám ellentéte. XVI. Benedek az Egyház alapelveit idézte fel, s ezzel aláásta a média által terjesztett együttérző „ál-szegényességimádatot” (misérabilisme). Ferenc pedig erre a szegényességre apellál, hogy növelje a médiában a népszerűségét. XVI. Benedek dogmát mutatott fel egy olyan kornak, amely elveti azt. Ferenc elveti a dogmát, hogy kedvére legyen a kornak.

A mostani családról szóló szinódus, és annak meghajlása a homoszexuális házasság előtt, már felkavart sok keresztényt. Franciaországban azok, akik a „házasságot mindenkinek” (az azonos neműek házassága) ellen tiltakoztak a hitük nevében, úgy érezték, elárulták őket. De ez a kirándulás Strasbourgba már a kétségbeesésbe vitte őket.

A II. vatikáni munkálkodás már elpusztította a keresztények liturgikus érzékét. Ferenc úgy tűnik, most a kulturális és vallási irányzék felé folytatja tovább. Ferenc pápa a média, az európai parlamenti tagok, és a nyugati baloldal ideálja. Nem foglalkoztatja, hogy az Egyház legbosszúszomjasabb és legszarkasztikusabb kritikusai tapsolnak neki.
A pápa sokkal inkább Jacques Delors örökösének tűnik, mint II. János Pálénak. Egy kereszténydemokrata átült a szociáldemokratákhoz. Ő egymaga a német nagykoalíció. Egy poszt-keresztény pápa. Egy dogmák nélküli kereszténység híve, aki a kortárs progresszívek rajongója, azoké, akik a történelem szemetesládájába vetették azt, ami Szent. Egy pápa, aki Chesterton híres szavait testesíti meg: „A modern világ tele van megháborodott keresztény erényekkel.”

Ferenc pápa az Egyházat egy egyszerű civil szervezetté akarja átalakítani, ami valahol a Greenpeace és a Terre d'Asile között áll.
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. december 26. 10:16
Mutass nekem egy makkegészséges 76 évest! Nem ez a kérdés, hanem a tetterő. A Vatikánban sajna szét kellett csapni, mert II. János Pál hosszas betegeskedése idején túlságosan hozzászoktak a kontrollnélküliséghez. Nem tudom, Ferencnek lesz-e ereje és ideje végigvinni ezt a 9 éves reformot, de ha sikerül neki, akkor az pl. hatalmas szellőztetést fog jelenteni. A Vatikáni Bankról túl sokat nem tudok, de úgy vélem, hogy ebben az esetben jó hír, hogy nincs hír. Mondjuk elismerem, hogy ez egy eléggé vidéki vélemény, de nincs időm elmélyültebben utánanézni :-)
ottapont
2014. december 26. 10:15
@Csomorkany 'A Vatikánban sajna szét kellett csapni, mert II. János Pál hosszas betegeskedése idején túlságosan hozzászoktak a kontrollnélküliséghez.' Ajjaj! :) Erre újfent nem reagálok, ez kritikaként is felfogható a hierarchia azon elit tagjaival szemben akik ama pozíciókat betöltik. Kritikát pedig egyszeri hívő nem mondhat, mert az már messze kimeríti az ööö... nem is tudom minek a fogalmát pontosan, de tetszés szerint bármi szörnyűséggel behelyettesíthető. Mondjuk a Jézus követőhöz nem méltó magatartással, ahogy ezt itt felettem írták. Az igaz katolikus hiszi és vallja, hogy a hierarchiában felette állóknak mindig igaza van, ez az első pont. Ha netalántán mégse, abban az esetben lásd az első pontot.
ottapont
2014. december 23. 17:45
@Csomorkany Ezzel az egészségállapot faktorral csak az nem stimmel, hogy a helyette megválasztott is beteg, állítólag, és ezt már akkor is tudták. A vatikán bankkal kapcsolatban pedig volt itt is egy beszemlézett cikk arról, hogy Ferenc pápa éppen azokat hagyta meg ott pozíciójában akik eddig is 'vitték az ügyeket'. Bár lehet ez már változott azóta, nem követtem nyomon a dolgokat ebből a szempontból.
Csomorkany
2014. december 23. 12:12
Katolikus morális szerint az igazságot elhallgatni nem bűn, sőt, néha kötelesség (ha pl. megőrzendő titokról, mondjuk gyónási titokról van szó). Amikor Benedek pápa az egészségi állapotára hivatkozott, akkor szerintem simán (és jogosan) elhallgatta, hogy konkrétan ahhoz túl öreg és beteg, hogy a Vatikán alapvető működését rendbetegye, és pl. a vatikáni bank botrányát eltakarítsa. Ami azt illeti, ezeken a területeken Ferenc pápától kifejezetten szimpatikus reformokról hallok. Az pl. remek kezdeményezésnek tűnik, hogy a Vatikán hivatalaiban dolgozó papok főszabály szerint max. 9 évet tölthetnek egyházmegyéjüktől távol. Magyar papok eddig azért nem kerültek ki a Vatikánba megfelelő számban, mert nem akarták egész életüket ott tölteni. Erre csak olyan "paptúltermelés"-ben lévő területek papságának van vágya, mint Csángóföld, vagy Szlovákia vagy Lengyelország vagy India. Előbbiek közismerten nagy magyarbarát régiói a világegyháznak... Szóval 9 év az akár még vállalható is lehet egy jó képességű, nyelveket tudó magyar plébános számára is, aki ottragadni azért nagyon nem akarna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!