Búcsú Ferenc pápától

2014. december 02. 21:30

De párbeszédet javasolni az Iszlám Állam elvetemült vadállataival a legdöbbenetesebb árulás, amit az elmúlt századokban Péter trónján ülő ember elkövetett.

2014. december 02. 21:30
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Jobbegyenes

„A pápa még strasbourgi beszéde után nyilatkozta a vele együtt utazó újságíróknak: »bámilyen nehéz, szinte lehetetlennek tűnik« a párbeszéd a dzsihádistákkal, nem szabad kizárni azt, ha ezáltal »véget lehet vetni a térségben a szenvedéseknek«. Ahhoz vagy nagyon, de tényleg végzetesen ostobának, vagy nagyon gerinctelennek kell lenni, hogy valaki azt várja: az elmúlt évtizedek legaljasabb, legbetegebb tömeggyilkos hordájával lehet tárgyalni bármiről is. Pláne, hogy ezáltal az iraki és szíriai keresztények elleni népirtás megállítható.


Ilyet egészen egyszerűen nem mondhat keresztény ember, keresztény vezető pedig végképp nem. A pápától ilyet hallani pedig egyenesen vérfagyasztó.

Jó pár teológiai kérdésben eddig sem értettem egyet vele. De, hát, az ember mégis csak fegyelmezett katolikus, reménykedik, hogy majd csak meggondolja magát, vagy nem gondolja egészen úgy, vagy csak félremagyarázzák (erre azért tényleg volt példa). Nem éreztem magaménak a népszerű, de számomra sokszor a jó ízlés határait súroló jófejkedő celebkedést sem. De ez meg  éppen ama bizonyos  »jó ízlés« kérdése, ami valljuk be, eléggé relatív fogalom. A katolikus ember ezért még nem tagadja meg azt, akit a bíborosok Krisztus földi helytartójává választottak.

De Ferenc pápa most átlépett egy Rubicont. Hogy Törökországban megkoszorúzta a keresztények százezreit lemészároltató Atatürk sírját (aki amúgy török nemzeti vezetőnek kiváló volt, bár nekünk lett volna egy ilyen Károlyiék helyett), az még tekinthető a diplomáciai protokollbicikli túltolásának. Ez sem tetszik, de lenyeltem volna ezt is.

De párbeszédet javasolni az Iszlám Állam elvetemült vadállataival a legdöbbenetesebb árulás, amit az elmúlt századokban Péter trónján ülő ember elkövetett. Nincs az a jámbor békevágy, ami ekkora ostobaság kimondására ösztönözhet. Aki a katolikus világ lelki vezetőjeként ilyet tesz, az vagy azért alkalmatlan a hivatására, mert fogalma sincs, mi folyik a világban - vagy azért, mert nagyon is tudja, és már cinikussá, megkeseredetté vált. Mindkét verzió ijesztő és elfogadhatatlan. (...)

És most pont úgy érzem magam, ahogyan a megerőszakolt nők nagy része: én szégyellem magam. És én kérek bocsánatot meghurcolt, üldözött, meggyilkolt keresztény testvéreimtől, hogy nem elég a ISIS mészárosainak rémtetteit elszenvedniük - még Róma is arcul csapja őket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:37
Hát nem, Jézus sem jófejkedett a farizeusokkal, hanem megmondta nekik, hogy "a sátán az atyátok". A kufárokkal sem kezdett párbeszédet, hanem kizavarta őket a templomból. "És ha valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja a ti beszédeteket, mikor kimentek abból a házból, vagy városból, lábaitok porát is verjétek le." Vagyis aki keresztény, az imádkozhat az efféle őrült fanatikusok lelkéért, megpróbálhatja megtéríteni őket, de nem "folytat párbeszédet" gyilkosokkal, nem próbálja megérteni hamis hitüket, nem akar megállapodni velük. Nem áll le verekedni, de nem is fogadja el őket, főleg nem keres "szövetségest" a gonoszok között. És nem, Jézus nem valami polkorrekteskedő, humanista, szociális segélyszervezetet alapított, miként a legfontosabb üzenet sem az, hogy szeressük a kővel dobálókat. Hanem ez: "Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből". Krisztus egyházában nem az ember van az oltáron, hanem Isten. A cikkírónak nagyon is igaza van, Bergoglio ismét bizonyságot tett arról, hogy a Szentléleknek bizony ismét kevés beleszólása volt abba, hogy kit választanak pápává.
Sulammit
2016. január 04. 19:30
Balogh Gábor! Jézus tanításából, cselekedeteiből, nem értesz te semmit. Akkor mi a véleményed Assisi Szent Ferencről? Elzarándokolt a keresztesháború helyszínére és meg akarta téríteni az iszlámot meg akarta téríteni a szultánt is. Ferenc pápa olyan, mint egy nagypapa. Bölcs, jóságos, megértő és nem olyan heves, következetes, mint egy tapasztalatlanabb szülő. A hosszú élet tapasztalataiból látja, hogy mi a lényeges, és mi nem. Nekem pedig az az "elfogadhatatlan", ahogy te nyilatkozol a Szentatyáról. Jézus ad választ neked. "Eljött János, nem eszik, nem iszik s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és bűnösök barátja. A bölcsesség azonban igazolja magát tetteivel." Mt 11,18
MOPO3OB
2015. március 23. 15:51
Majd akkor kezdek aggódni, ha Ferenc pápa párbeszéde valóban hoz eredményeket az ISIS államában. Nem hiszek a mesékben, sőt az imák politikára gyakorolt közvetlen hatásában sem. Ha Ferenc pápa sikerrel fog tárgyalni az ISIS vezetőivel akkor az egy felsőbb hatalmat sejtet a háttérben. De nem isteni hatalomról van szó, nagyon is földi hatalomról.
MOPO3OB
2015. március 23. 15:51
Most mit kéne tennünk ezekkel a gyerekekkel. Gyűjtsük koncentrációs táborokba, majd gázkamrákba velük????? Ezek a gyerekek nem tekinthetőek az emberi faj részének?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!