A négy fal közé szorítja az állam a fogyatékosokat

2014. november 19. 17:10

A felnőtté érő fogyatékos személy számára így sokkal nehezebb a leválás, a családból való kilépés, a függetlenedés, hiszen egész korábbi életét a négy fal között töltötte. Interjú.

2014. november 19. 17:10
Verdes Tamás
Abcúg

Hosszú távon mi a probléma azzal, ha az otthoni ápolás a legfontosabb mód arra, hogy a fogyatékosokról gondoskodjanak?

Ez abnormális helyzethez vezethet. Ha valakinek egész életében otthon kell gondoskodnia a fogyatékos családtagjáról, elveszti a munkáját, és az ezzel járó emberi kapcsolatait, lehetőségeit. Kiesik a jövedelem, csak állami juttatásokból fognak megélni, megkezdődik az elszegényedés. A felnőtté érő fogyatékos személy számára így sokkal nehezebb a leválás, a családból való kilépés, a függetlenedés, hiszen egész korábbi életét a négy fal között töltötte. A kizárólagosan az ápolási díjra épülő szakpolitika elszigetelheti az egész népességet a társadalomtól. (…)

Miért menekülnek az emberek az intézetek elől?

Azért, mert ezek totális intézmények, amelyek tömegesen zárják össze az embereket és totális kontrollt gyakorolnak felettük, ráadásul többnyire ósdi, lepukkant körülmények között. Ilyen embertömeg csak akkor szervezhető meg, ha az emberekkel üzemi, ipari szempontok szerint bánnak: mindenki ugyanakkor kel és fekszik, ugyanazt eszi, ugyanazt nézi a tévében, ugyanazt a munkát végzi, az intézet dönti el, hogy kinek lehet szerelme, lehet-e szexuális élete, lehet-e gyereke. És persze szinte sose lehet, és a nőket általában fogamzásgátló szedésére kényszerítik.

Minden intézményben? Milyen indoklással?

»Te fogyatékos vagy, úgyse vagy képes rá, hogy felneveld. Nézd meg, milyen a te életed, az ő élete is ilyen lesz. Ha gyereked lesz, elveszik tőled.« Biztos vannak kivételek, de ez az általános gyakorlat, ilyeneket mondanak az intézetekben lakó fogyatékos nőknek. Ha valaki teherbe esik, őt rábeszélik, vagy kényszerítik, hogy szakítsa meg a terhességét. Egy cselekvőképes nőt nem lehetne olyan beavatkozásra kényszeríteni, amit nem akar megtenni, de ha gondnokság alá van helyezve, akkor jogilag ez egy teljesen tiszta lépés. Minden intézetben élő ember gondnokság alá van helyezve? Az inzézetekben élők kilenctizede. A gondnokság alá helyezés olyan kényszerzubbony, ami jogi értelemben bénulttá, tehetetlenné teszi az embert. A gondnok szinte feltétlen hatalmat szerez a gondnokolt felett. Nem véletlen, hogy ennek a rendszernek a fenntartása nemzetközi jogi egyezményekbe ütközik, és az ENSZ többször is elmarasztalt minket emiatt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. november 20. 10:17
Nem ballib-konzi szempontból van problémám az interjúban elhangzottakkal. Ez abszolút szakpolitikai, társadalompolitikai kérdés, ezért ne azt nézzük hogy ki mondja hanem azt hogy mit mond. A Verdes Tamás megfogalmazott részigazságokat is, de tényleg önellentmondásos a végkövetkeztetése, vagy rosszul fejezte ki magát, mindenesetre tényleg kíváncsi lennék hogy akkor most szerinte mi is lenne az igazán frankó megoldás a fogyiknak. Viszont az biztos, hogy egy enyhén-, egy közepesen-, és egy súlyosan fogyatékos (itt most elsősorban a belátási és cselekvőképességet érintő fogyatékosságról van szó) esetében más-más lenne az üdvözítő. Az enyhén, esetleg közepesen fogyiknál szerintem nem zárja ki az otthoni ápolás a társadalmi integrációt, sőt szerintem éppen is segíti, hogy nem egy településszéli intézet zárt falai között zajlik az életük, hanem a mindennapi élet színterén, boltban, utcán, vagyis egy település kisebb közösségével tudnak kapcsolatot kialakítani a családtagjaik segítő közreműködése és védőernyője mellett. Ez a fajta társadalmi szolidaritás a még működő, egymásra odafigyelő, hagyományos társadalmakban volt meg utoljára, amikor még nem kergették bele magukat az emberek abba az illúzióba hogy majd egy nagy, mindenható állam speciális intézetekkel megoldja ezt a közösségi feladatot.
kálmi
2014. november 20. 07:13
Ezt a kérdést, hogy rokkantsággal élők ( az igaziak, nem a munka elől menekülők) sokkal érzékenyebben kellene kezelnie a kormánynak.
Tintamin
2014. november 19. 20:21
Az a probléma ezzel a tolvajbandával (fidesz), hogy a kontraszelekció és a visszacsatolás és az egyeztetés hiánya (mely a kritikától való rettegés miatt marad el) teljesen kinyírta a szakértelmet. Így egy csomó suttyó futóbolond hozza a törvényeket, és tulajdonképpen azt sem tudják, miről döntenek, mit csinálnak. Kifogyott az államapparátusból a szakértelem, mindenhol csak szervilis seggnyalók ülnek, és ez az egyetlen érdemük. Mely elég is volt a kinevezésükhöz. És ezeknek békemenetelnek a birkák. Beeee.
Julismama2
2014. november 19. 17:49
Csak nem scientológus ez a Taszos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!