A cenzúrázott Kertész Imre

2014. november 13. 07:51

A New York Times az egyik olyan nagy hatalmú világlap egyébként, amelynek évről évre megköszöni a Bilderberg-csoport a maga menetrendszerű tanácskozásain, hogy nem firtatta, pontosabban nem tárta a világ elé a csoport tényleges tevékenységét.

2014. november 13. 07:51
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

A mostani Kertész-ügy összerombolta a New York Timesszal, tágabb értelemben a nyugati sajtóval kapcsolatos maradék illúzióinkat. Egyben végképpen leleplezte a sajtó- és médiabirodalmak mögött álló pénzügyi csoportok szándékait is. Fekete-fehér lenyomatát adva annak, hogy mi van akkor, ha valaki nem úgy beszél, ahogy azt elvárják tőle. Kertész Imre maga mondta el utóbb, hogy a Times riportere célirányos kérdéseket tett fel neki, s amikor ő azt válaszolta, hogy Magyarország kapcsán nemcsak nem lehet, de felelőtlenség is diktatúráról beszélni, az újságíró meglepődött. Nyilván azt hitte, egy olyan világméretű színjáték részese ő is és Kertész is, ahol mindenki tudja a maga dolgát. »Az ember szabadon írhat, véleményt nyilváníthat.« – … Mármint Magyarországon, mondta a riporternek Kertész, ekkor a kolléga nyilván legszívesebben felállt volna s otthagyja az írót. De maradt, mert a kötelesség és az udvariasság ezt diktálta, felvette a beszélgetést, de joggal gondoljuk azt, hogy sohasem vitte fel számítógépre. De lehet, hogy írt, csak éppen cenzúrázták a sajtószabadság hazájában. Ám az is megeshet, csak lejátszott néhány mondatot a beszélgetésből a diktafonról a főnökének, s rögtön intettek is: ez nem jelenhet meg. Nem is jelent.

Az írót – saját bevallása szerint – az egyik barátja figyelmeztette arra, ez tényleg egyfajta cenzúra. Mert ha nem a várt válaszokat kapják, azt nem teszik közzé.

Itt tartunk. Bizony megvan annak a maga nem lebecsülhető súlya, hogy mindez Kertész Imrével történt meg, pontosabban az ő esete került nyilvánosságra. A bálvány leomlott, már ha eddig bálványnak tekintette volna valaki a New York Timest. Oda a hitelesség, a Times által képviselt nyilvánosság tekintélye. Megmutatva annak a háttérhatalomnak a szándékait is, amely a Times mögött áll.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. november 13. 14:00
goo.gl/FMxfmA A mai (november 12.) Magyar Nemzet cikke felkeltette érdeklődésemet, megvettem a Szombatot,
Papuska
2014. november 13. 12:31
Ezt is megéltük! Az a Kertész Imre, aki nem olyan régen közellenség volt, ma a közvélemény szívébe tudta lopni magát. Képes volt azt mondani, amit gondolt, és ezért a nagy manipulátor USA megkövezte. Milyen ez a csuda USA alapú világhatalom, ha képes egy maga kreálta Nobel díjas írót is semmibe venni? Mit akar, mit tud és mit fog tenni? Mire képes ez a világmaffia ma? És hova vezet ez holnap?
kaffogó hebrencs
2014. november 13. 11:45
Azért ha azt mondja valaki nekem 2002-ben, hogy az orbán-szavazók dícsérik és védik Kertész imrét, valamint elmagyarázzák, hogy nincs jobb, mint magyar-orosz együttműködés minél szorosabbra hozása, elég hangosan kiröhögtem volna.
BőröndÖdön
2014. november 13. 08:26
Én kíváncsi lennék a NYT véleményére is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!