A szabadon gondolkodó emberek országáról

2014. november 27. 17:12

Javaslom, hogy ezt a megállapításomat ne minősítsék majd újfent sértődött rinyálásnak, mert nem az.

2014. november 27. 17:12
Mihancsik Zsófia
Galamus

„Én azt mondom, hogy ebben az országban a gondolkodó emberek nemcsak a Fidesznek vannak útjában. És azokra az elképesztő hangvételű kirohanásokra gondolok, amelyekben azért részesítettek, mert nem az egyedül „helyes” irányban gondolkozom.


Én ugyanis gondolkodó embernek tartom magam. Elég régóta szerepelek a nyilvánosságban, megítélhető, hogy az vagyok-e. Az is, hogy a gondolkodásom termékeit hogyan adom elő: jelzőkkel és minősítésekkel szoktam-e agyoncsapni bármit, amivel nem értek egyet, vagy meg szoktam indokolni a véleményemet, amelyet tényekről, magatartásokról, összefüggésekről kialakítok. Hogy igazam van-e, az más kérdés, de a nyilvános gondolkodásnak épp ez a lényege: hogy a végterméke bárki számára vitatható, érvelni lehet vele szemben. Ha jellemzően nem ezt teszik, ha nem véleménnyel vitatkoznak, hanem a véleményhordozót minősítik, akkor legfeljebb azon lehet gondolkozni, hogy a Fidesz évtizedes ellenfél-lejárató technikája fertőzte-e agyon az ilyen embereket, vagy öntörvényűen szoktak rá a zsigeri szemétkedésre. (...)

A leltár nem teljes, nem is kell hogy az legyen, egy tanulsága van: nem kell ide Fidesz, hogy ez a társaság kinyírjon bárkit, aki ki meri dugni a fejét, noha másként gondolkozik, másként értelmez, mint ők. Javaslom, hogy ezt a megállapításomat ne minősítsék majd újfent sértődött rinyálásnak, mert nem az. Magánügyem, hogy erről a mélységes gyűlöletáradatról és a képviselőiről mit gondolok (például hogy kezdem megérteni azokat az értelmiségieket, akik már évek óta hallgatnak, mert nem teszik ki magukat az ilyen falkák marásának). Az viszont nem a magánügyem, hogy mit gondolok arról a szellemi-erkölcsi állapotról, amelyben ma ez az ország van. (...)

De valamelyest is pontosan értelmezni nem lehet hiányos ismeretek, pláne nem téveszmék alapján. Például úgy, hogy azt gondoljuk, az elmúlt 25 év úgy, ahogy van, kidobandó, és hogy majd az önszerveződő szeretetközösségek elvégzik a kormányzás munkáját. (Erről részletesen beszéltem fentebb hivatkozott írásomban.)

Nem lehet úgy, hogy a gyönyörtől félájultan nézzük, amint fiatal emberek éppen rádöbbennek arra, hogy ők is ebben az országban élnek, azaz van – és lett volna korábban is – némi felelősségük. Ezért aztán mi, idősebbek lábujjhegyen járunk, nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van.

Nem lehet indulatból és gyűlöletből értelmezni – lásd mint fent.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2014. november 28. 14:25
Ez csak egy sértődött rinyálás.
Selamat
2014. november 28. 11:56
"Javaslom, hogy ezt a megállapításomat ne minősítsék majd újfent sértődött rinyálásnak, mert nem az." Pedig az.
kikerics
2014. november 28. 10:13
Ez rinyálás. Mindenki hibás a gyűlöletért, csak ti nem . Ez ismerős. Ami Orbán ellen folyik az nem gyűlöletkampány? Odáig süllyedtetek, hogy, ha Orbánt cigányozzák. az számotokra elfogadható, sőt az nem rasszizmus. Csak az öregeket fosztogató, gyilkoló kisebbséget nem lehet szóval érni.
berzsian56
2014. november 28. 08:39
Nagy kár, hogy a mandi csak az írás alig egynegyed részét vette át. Azt már megszokhattuk, hogy két liberós senki egymást fényezi, és négy öt kifejezéssel évekig elvan. Rasszizmus, kereszténygyűlölet egy tízsoros vernyákolásban hússzor előhozva. És, ezzel kifujt. De amit Zsó-Fika itt önfényezésben alőad, az még tőlük is szokatlan.Ilyen ótvar még a liberális sajtóban is egy gyöngyszem. A tartalma ennyi: én szóltam. Zsó- Fika olyan kiválasztottnak képzeli magát, aki igazi megmondóember. A cikk valóban egy dögunalmas rinyálás a Galamuson, a szokásos heti húszból az egyik. Összefoglalása : mindenki hülye. Kivéve Zsó-Fikát akire nem figyel a kutya se. Vajon miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!