A köztévé híradója ellentmond a szakma normáinak

2014. november 17. 09:39

Szokták mondani, hogyha a BBC-t áttelepítenék Magyarországra, akkor két éven belül ugyanolyan lenne, mint a Magyar Televízió. Interjú.

2014. november 17. 09:39
Gálik Mihály
Corvinus Online

Mit szól a M1 Híradójában közölt »publicisztikához«?


Őszintén meglepődtem rajta. Tizennégy évig voltam újságíró, a Kádár-korszak végén. Ilyet azonban már a nyolcvanas évek végén sem írt senki, talán csak a kivételezett helyzetben lévő, a hatalom nyílt támaszának számító kollegáink. Az ügyben nem foglalnék állást, hogy tételesen a közszolgálati híradóba való-e, vagy sem. – viszont maga az a 44 másodperc és annak tartalma mindenféle újságírói értékrenddel szembe megy. Védhetetlen, mert nem mondja meg, kit támad, csupán általánosságban beszél.

A szakmai körökben etalonként emlegetett BBC-nél ilyenkor mi történne?

Szokták mondani, hogyha a BBC-t áttelepítenék Magyarországra, akkor két éven belül ugyanolyan lenne, mint a Magyar Televízió. Egy egészen más kultúrában, egy teljesen más történelmi és intézményi háttérrel rendelkező rádiónak és televíziónak nem lehet a normáit egy az egyben átvenni. Ott el sem hangozhatnék ilyen, hiszen nem a szerkesztőn, hanem már a reggeli lapindító értekezleten elbukna egy ilyen ötlet – a termelési folyamat egyszerűen kirostálná. (...)

Nincsen olyan szakmai szervezet Magyarországon, amely egy ilyen esetben érdemben állást tudna foglalni, amelynek hatása is lenne?

Olyan szervezet létezik, amely állást tudna foglalni – olyan, amelynek hatása is lenne, nincs. A médiatörvény rendelkezése szerint a közszolgálati szervezetek működését ellenőrzi egy úgynevezett Közszolgálati Testület, amely elviekben gyakorolja a társadalmi felügyeletet. Ennek kell megítélni, hogy a közszolgálati szervezetek működése megfelel-e annak a törvényben megfogalmazott célrendszernek. Nem tudok róla, hogy kifogás érkezett volna részükről.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. február 06. 15:43
Néhányan már megemlítettek pár piszkos dolgot a BBC-től. Megtoldanám még eggyel: a jobbikosok londoni demonstrációját támogató zsidókat ellentüntetőnek hazudták, és persze gondosan levágták a képről a felirataikat, mert az árulkodó lett volna. A kért helyreigazítást nem közölték.
balbako_
2014. december 16. 21:25
Amikor Európát bejárta a Békemenet hatalmas tömegének képsora amit "véletlenül" összekevertek a szánalmasan kevés Millás tüntetéssel az volt ám a pártállam! Csak akkor lapított slapaj!
MOPO3OB
2014. december 01. 20:58
New York Times cenzúra, Die Welt cenzúra, Udo Ulfkotte kitálalása... Aki ilyen ősz hajjal még ennyire naiv mint Gálik Mihály, annak kár volt megszületnie.
MOPO3OB
2014. december 01. 20:58
BBC normák mi?! http://hvg.hu/vilag/20121112_BBC_lemondasok/ A szadesz uralma alatt volt pedofil az MTV-nél is, úgyhogy ebben már a 90-es években felzárkózott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!